Filistin, BM'de üye devlet statüsü edinme yolunda yaptıkları yeni başvuruyu desteklemeleri için Kudüs'teki yabancı diplomatlara çağrıda bulundu.
Abone olFilistinli yetkililer, Birleşmiş Milletler'de üye devlet statüsü edinme yolunda yaptıkları yeni başvuruyu desteklemeleri için Kudüs'teki yabancı diplomatlara çağrıda bulundu.
Filistin Kurtuluş Örgütü yürütme kurulu üyesi Hanan Ashrawi, bu çabanın "global konsensüs ve hukukun üstünlüğü konusunda bir sınav" olduğunu bildirdi.
Ashrawi ayrıca BM'de devlet olarak tanınma başvurusu nedeniyle ABD'nin yardımları kesme ihtimali karşısında Filistin yönetiminin finansal güvenceye de ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
ABD ve İsrail, Filistin'e BM'de üye devlet statüsü verilmesine karşı çıkıyor.
Washington, bu durumda kalıcı bir barış anlaşması olanağının tümüyle ortadan kalkacağını öne sürüyor.
ABD, Filistin'in üyelik başvurusunu kabul ettiği için geçen yıl UNESCO'ya yaptığı ödenekleri kesmişti.
'Koordinasyon çabaları'
Ashrawi, Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Orta Doğu ülkelerinden elçilere yönelik Doğu Kudüs'te yaptığı konuşmada, Filistin'in BM'deki statüsünün "devamlı gözlemci" statüsünden "üye olmayan gözlemci devlet" statüsüne yükseltilmesi başvurusunu desteklemelerini istedi.
BM Genel Kurulu'na sunulacak başvurunun kabul edilebilmesi için oylamaya katılan ülkelerin basit çoğunluğu yeterli olacak. Filistin'in Güvenlik Konseyi'nde tam üye devlet statüsü için başvuruda bulunması durumunda sözkonusu olabilecek veto tehlikesi Genel Kurul'da bulunmuyor.
BM'de Vatikan'ın sahip olduğu üye olmayan gözlemci devlet statüsünü edinmesi halinde Filistin'in BM örgütlerine ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılma şansı artacak.
Ashrawi, "barış sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması, Filistin'in yasadışı işgali ve uluslararası toplumun uluslararası ve insani yasaları sayısız ihlalinden dolayı İsrail'i sorumlu tutamadığı bir durumda Filistinliler, gerek BM Güvenlik Konseyi'nde olsun, gerek Genel Kurul'da devlet statüsü edinme çabalarını sürdürecektir" dedi.
Arap ve Müslüman ülkelerle çabalarını koordine ettiklerini ve başvuru zamanının henüz netleşmediğini belirten Ashrawi, "üyelik için BM örgütlerine diplomatik ve şiddet içermeyen araçlarla yaklaşma hakkımızı saklı tutuyoruz. Filistin halkının kendi kaderini tayin ve özgürlük hakkı ile bağlantılı olarak bu çabalar küresel uzlaşma ve hukukun üstünlüğü bakımından da bir sınav olacaktır" dedi.
Filistinliler Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bağımsız ve egemen bir devlet kurmak için uzun süredir mücadele ediyor.
En son barış görüşmeleri Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimciler sorunu nedeniyle 2010'da sona ermiş ve İsrail ile doğrudan görüşmeler başlatma çabaları başarısız olmuştu.