BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  DÜNYA

Filistin birliğinin arkasındaki Türk

Robert Fisk, geçen ay Filistinli gruplar arasında gerçekleşen anlaşmanın bilinmeyen detaylarını yayınladı.

Abone ol

Bu detaylardan biri de Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun anlaşma sürecindeki rolü. 
Geçen ayki anlaşmanın iki tarafı; Hamas lideri İsmail Haniye ile El Fetih'in üst düzey yöneticisi Nabil Şaat

Filistinli rakip gruplar Hamas ve El Fetih arasındaki ayrılık geçen ay imzalanan bir anlaşmayla ortadan kalkmıştı. Independent gazetesinin tecrübeli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk kendi ifadesi ile "Ortadoğu'yu şok eden bu anlaşmanın bugüne dek anlatılmamış öyküsünü" okuyucularına aktardı.

Fisk, görme şansı bulduğu ve varlığını iki tarafın da doğruladığı ayrıntılı mektupların, anlaşma öncesi görüşmelerin ne kadar karışık ve kapsamlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Fisk'e göre anlaşmaya varılmasını sağlayan; Filistinli arabulucular, Mısır İstihbarat Servisi yetkilileri, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal arasındaki gizli görüşmeler oldu. Hatta Meşal gizli bir görüşme için Suriye'nin başkenti Şam'a, isyanın sürdüğü Dera kentinin çevresinden dolambaçlı yollardan gitti.

Robert Fisk ayrıca görüşmeler sırasında Hamas’ın Suriye'den destek istediğini ve bu desteği de aldığını belirtti.

‘MISIR DAVUTOĞLUNU İSTEDİ’
Hamas ve El Fetih arasında arabuluculuk yapan Filistinlilerin önde gelenlerinden iş adamı Münib El Masri, Fisk’e konuyla ilgili ayrıntılar da vermiş. Buna göre; Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi kendisine, o sırada ülkesini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da görüşmelere katılmasını istediğini anlatmış. Fisk’e anlatılan detayların arasında Mısırlı yetkililerin kendine güvendikleri, bu nedenle Türk yetkililerin önünde konuşmaktan çekinmedikleri hatta bunu istedikleri de var.

‘HAMAS DOLAYLI OLARAK İSRAİL’İ TANIDI’
Fisk yazısında Filistinliler arasında varılan anlaşmadaki iki noktaya dikkat çekti;

Bunların ilki Hamas'ın Gazze'den İsrail'e roket saldırılarına son vermeyi kabul etmesi. Diğeri de gelecekte kurulacak bir Filistin devletinin İsrail'in 1967 sınırlarına dayanması. Robert Fisk yazısının sonunda bunun Hamas'ın İsrail'i kabul ettiği anlamına geldiğini belirtiyor.