BIST 8.964
DOLAR 34,20
EURO 37,49
ALTIN 2.885,75
HABER /  DÜNYA

Filipinler’i tayfun vurdu

Hızı saatte 320 kilometreye varan Haiyan tayfunu Filipinler’in merkezini etkisi altına aldı.<br/>Meteoroloji uzmanları, uydu görüntüleri üze...

Abone ol

Hızı saatte 320 kilometreye varan Haiyan tayfunu Filipinler’in merkezini etkisi altına aldı.
Meteoroloji uzmanları, uydu görüntüleri üzerinden yapılan tahminlerin gerçekleşmesi halinde bunun tarihteki en güçlü kasırga olabileceğini söylüyor. Yetkililer, kasırganın 20 eyalette milyonlarca kişiyi sığınaklara girmek zorunda bıraktığını ve şimdiye kadar en az üç kişinin öldüğünü, yedi kişinin de yaralandığını bildirdi. 12 milyondan fazla insanın de beşinci kategoride kasırga tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Bölge, geçen ay meydana gelen şiddetli depremin etkisinden kurtulmaya çalışıyordu. Kasırga şimdiye kadar Leyte ve Samar adalarının da içinde bulunduğu merkezi adaları ve 2,5 milyon nüfusuyla ülkenin ikinci en kalabalık kenti Cebu’yu vurdu. Bu bölgelerde elektrik ve telefon bağlantıları kesildi. Tayfunun güzergahı üzerindeki devlet daireleri ve okullar kapatıldı. Surigao kentindeki bir din adamı, bölgede büyük hasar olduğunu, büyük beton binaların ayakta durduğunu ama tahta ve kontrplaktan yapılma evlerin büyük ölçüde tahrip olduğunu ifade etti.
Filipinler’in eskiye kıyasla bu kasırgaya daha hazırlıklı olduğunu ama sığınak olarak kullanılan binaların bile bu şiddette fırtınaya dayanıp dayanmayacağının bilinmediğini söyledi.
Boyu 15 metreyi bulan dalgaların kıyıdan görüldüğü ve yer yer 400 mm’ye varan miktarda yağış düştüğü bildirildi. Bölgede Yolanda adıyla bilinen tayfunun kuzeydeki başkent Manila’yı vurma ihtimali olmadığı kaydedildi. Tayfunun bugün Güney Çin Denizi’ne yönelmesi bekleniyor.
Bu arada, Vietnam da kasırganın ülkeyi vurma ihtimaline karşılık hazırlıklar yapılıyor. Vatandaşlar kum torbaları ile önlem almaya çalışırken, bazı evlerin çatıları şiddetli rüzgara karşı takviye ediliyor. Balıkçı tekneleri de yaklaşan fırtınaya karşı teknelerini barınaklara çekiyorlar.
(İHA)