Filipinler, Bangladeş ve Myanmar'ın Arakan bölgesinden kaçan göçmenlere yardım etmeye hazır. Birleşmiş Milletler ise günlerdir denizde bekletilen göçmenlerin kurtarılmalarına yönelik operasyonların hızlandırılmasını istiyor.
Abone olFilipinler, güneydoğu Asya ülkeleri tarafından geri çevrildikleri için günlerdir teknelerde bekleyen Bangladeşli ve Arakanlı Müslüman göçmenlere yardıma hazır olduğunu bildirdi.
Hem Filipinler Adalet Bakanı Leyla de Lima, hem de Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Charles Jose, ülkelerinin mültecilerin statüsüne ilişkin 1951 tarihli Birleşmiş Milletler Sözleşmesine taraf olduklarını hatırlattı, göçmenlere yardımın kendileri için bir yükümlülük olduğunu söyledi.
Charles Jose Filipinler'in ANC televizyonuna yaptığı açıklamada, "sığınmacılara insani yardım vermemiz gerekir" derken, De Lima da öncelikle hayat kurtarmanın önemine vurgu yaptı.
Bangladeş'ten ve Myanmar'ın Arakan bölgesinden kaçan yaklaşık 3000 göçmen geçen hafta Endonezya, Malezya ve Tayland açıklarından ya yüzerek, ya da kurtarılarak kıyıya çıktı.
Ancak denizde sürüklenen teknelerde daha binlerce kişi bulunduğu tahmin ediliyor.
Üç ülke eleştiriliyor
Endonezya, Malezya ve Tayland, insan kaçakçılarının denizde kaderine terkettiği mültecileri kabul etmedikleri için eleştiriye uğruyor.
Birleşmiş Milletler'e bağlı kuruluşlar ise bugün bölge ülkelerine kurtarma operasyonlarını hızlandırmaları ve göçmenlerin kara çıkmalarını önlemeye çalışmaktan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
Uluslararası Göç Örgütü, Mülteciler Yüksek Komiserliği ve BM İnsan Hakları Dairesi, yayımladıkları ortak bildiride Tayland, Malezya ve Endonezya'nın mültecilerin güvenli bir yere çıkmalarını sağlamasını istedi.
Güneydoğu Asya'daki mülteci krizi 29 Mayıs'ta Tayland'da yapılacak bir uluslararası toplantıda ele alınacak.