BIST 9.956
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.972,10
HABER /  DÜNYA

Filipinlerde bir garip isyan

Lüks oteli işgal edenler bir grup askerdi. İstekleri ve sabıkaları enteresan...

Abone ol
Filipinler'de bir otele sığınan isyancı askerler, polis ve ordunun düzenlediği baskının ardından teslim oldu.

Askerler 2003 yılında bir ayaklanma girişimine karıştıkları gerekçesiyle başkent Manila'da yargılanıyordu. Ancak duruşma sırasında mahkeme salonunu terkederek yakınlardaki beş yıldızlı bir otele sığınmışlardı.

Bunun üzerine otel çevresine aralarında 50 özel eğitimli komandonun da bulunduğu 1.500 asker ve polis sevkeden hükümet, isyancılara teslim olmaları için süre verdi.

Güvenlik güçleri ayrıca gazetecilerden de oteli terketmelerini istedi ancak bu istem gazeteciler tarafından kabul edilmedi. İsyancılar teslim olmayınca, mühletin dolmasından yaklaşık 2 saat sonra operasyon başladı.

Filipinli güvenlik güçleri otele göz yaşartıcı gaz bombası fırlatırken, silah sesleri de duyuldu. Bir süre sonra da isyancı askerlerin teslim olacakları haberleri geldi. Operasyon ardından Cumhurbaşkanı Gloria Arroyo başkentte gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Liderliğini Senatör Antonio Trillanes'in yaptığı yaklaşık 30 kişilik grup onlarca foto muhabiri, kameraman ve muhabirlerden oluşan medya ekibine açıklamalar yaptı.

Bu açıklamalar uluslararası haber kanalları tarafından naklen yayınlandı.
Aslında bir deniz teğmeni olan ve Mayıs ayındaki seçimlerde senatörlüğe seçilen Trillanes, Cumhurbaşkanı Gloria Arroyo'yu yolsuzluklara bulaşmakla suçladı ve ordunun Arroyo'ya desteğine son vermesini istedi.

Darbeler ülkesi

Trillanes direnişe otelde bulunan sivillere ve gazetecilere zarar verilmesini önlemek için son verdiklerini kaydetti ve gazetecilere ''Aranızdan birileri zarar görseydi ya da iki ateş arasında kalsaydı, vicdan azabıyla yaşayamazdık'' dedi.

İsyancı askerlerin lideri, teslim olmanın yenilgi anlamına gelmediğini vurgulayarak ''Biz halkımıza karşı yükümlülüğümüzü yerine getirdik. Halkın emrindeyiz; onlar için mücadele ediyoruz; bizim yaptığımız görevimizi yerine getirmekti. Bu yalnızca bir kişinin kaybı değil, bütün ulusun kaybetmesidir'' dedi.

Filipinler'de ayaklanma ve askeri darbe girişimleri sıkça görülüyor.
Cumhurbaşkanı Arroyo, görevde bulunduğu son altı yıllık süre içinde iki darbe, üç de azil girişiminden kurtuldu.

Arroyo hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle yıpranmış durumda; kamuoyu nezdindeki desteği giderek de aşınıyor. Trillanes senatörlüğe seçilmiş olmasına karşın 2003 yılındaki ayaklanmadaki rolü nedeniyle askeri cezaevinde tutuklu bulunuyordu.

2003 yılındaki olayda yine isyancı askerler ayaklanmış ve bir alışveriş merkezini bir gün boyunca kontrol altında tutmuş, ancak daha sonra teslim olmak zorunda kalmışlardı.