BIST 8.619
DOLAR 34,30
EURO 37,52
ALTIN 3.025,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Fikir hırsızlığına hapis cezası!

Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen IP CONFERENCE(Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Konferansı) 23 Mayıs tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıldı.

Abone ol

Bakan Ergün, açılış konuşmasında Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları sisteminin etkinleştirilmesi yönünde Bakanlık tarafından bir dizi düzenleme ve kanun üzerinde çalışıldığını belirterek, yeni düzenlemeler doğrultusunda piyasaya taklit ürün sürenlere ve her türlü teknolojik ürün taklidine 1-3 yıl arasında hapis cezası getirileceğini söyleyerek taklit ürünlerin hırsızlık kapsamında ele alınması gerektiğini belirtti.

 BULUŞ SAHİPLERİNE MÜJDE

Bakan Ergün, yeni yasa kapsamında yürütülen çalışmalar doğrultusunda, patent uygulamasının ve tescil sürecini etkinleştirmek için tasarımlara itiraz uygulamasının kaldırılacağını,üniversitelerin artık kurumsal olarak patent sahibi olabileceklerini, ayrıca buluş sahibi öğretim üyelerinin patent hakkının en az üçte birinde hak sahibi olacağını ifade etti.

Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında en önemli rolününiversitelere ait olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, TÜBİTAK tarafındanhazırlanan Teknoloji Transfer Ofisleri'ne (TTO) destek programı kapsamında heryıl 10 üniversiteye 1 milyar TL tutarında destek verileceğini ancak bu desteğinher yıl belirli kriterlere ve TTO'ların performanslarına göre verileceğinisözlerine ekledi.

MARKA BAŞVURULARINDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Üniversitelerde üretilen bilginin ürüne dönüşmesi gerektiğinedikkat çeken Nihat Ergün, ürünlerin pazarda da karşılık bulması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin zaman zaman hala fikri mülkiyet üretilmeyen bir ülkeolarak görüldüğünü ifade eden Ergün, bu algının artık değiştiğini belirterek ''Bir ülke başka bir ülkenin fikri ve sanayi mülkiyetlerini çalarak zenginleşemez. Bu hem hukuki hem de ahlaki bir sorundur. Ne ülkeler nede şirketler bu şekilde zenginleşemezler. Türkiye'nin günümüzde rekabetedebileceği başlıca alan bilgi üretimidir, araştırma geliştirmedir. Bakanlıkolarak ülkemizde üretilen bilginin yenilikçi ve katma değer yaratan bilgiolması için adımlar atıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin fikri mülkiyet hakları konusunda önemli birdeğişim sürecinden geçtiğini belirten Bakan Ergün, 2011-2012 yıllarındaTürkiye'nin marka başvurularında Avrupa birincisi olduğunu belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu ise ülke olarak 2023 hedeflerini tutturmak ve dünyanın ilk 10 ekonomisiarasında girmek yolunda en önemli adımın üniversite- sanayi işbirliklerininuygulamaya geçirilmesi olduğunu belirtti. TÜBİTAK'ın üniversitelerde yenikurulmakta olan TTO'lara olan desteğinin bu alanda çok önemli bir ivmeyaratacağını ifade eden Barbarosoğlu, Bakanlık'ın bu alandaki ilgili mevzuatın iyileştirilmesi yönünde hızlı bir çalışma başlatmış olmasından memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

 BAŞARI HİKAYELERİ

Konferansın açılışında konuşma yapan Logo Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut ise, bir başkasına ait olan fikri mülkiyetin çalınmasının hala suç olarak görülmemesini büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi. Tekbulut, Boğaziçi Üniversitesi mezunu bir girişimci olarak kurduğu Logo Yazılım'ın başarı hikayesinden örnekler verdi.

TÜBİTAK'ın TTO 1513 projesiyle ilk 10'a giren ve TeknolojiTransfer Ofisi kurmak üzere desteklenen üniversitelerin yönetici ve uzmanlarıaraştırma projelerinin teknolojiye dönüşmesi, sanayi ile ilişkileringeliştirilmesi amacıyla düzenlenen IP CONFERENCE'da Oxford, Cambridge, Cornellgibi üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisi Başkanları BoğaziçiÜniversitesi'nde konuk oluyor. Uzmanlar, 23-25 Mayıs tarihleri arasında yeralacak konferansta Üniversite-Sanayi ilişkileri, patent hakları, fikri mülkiyethakları gibi konuları ele alarak, tartışacak.