BIST 10.086
DOLAR 35,31
EURO 36,74
ALTIN 2.994,69
HABER /  GÜNCEL

Fidan Öcalan'a o soruyu 2 kez sordu

Yeni Şafak gazetesi, PKK'ya silah bıraktırmak için Öcalan ile görüşmelere başlayan MİT'in hazırladığı yol haritasına ulaştı.

Abone ol

Abdullah Öcalan, demokratik özerklik ve ayrı bir devletin olmayacağını deklare ettiği iddia edildi.

Yeni sürecin başlamasına yol açan temel faktör işte Öcalan'ın verdiği bu sözler oldu. Fidan iki kez sordu, Öcalan'ın da kararlı cümlelerle 'ayrı devlet yok' güvencesini verdiği belirtiliyor.

Görüşmede toprak pazarlığının olmadığını Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, dünkü köşesinde belirtmişti.

ÇELİK KADRO AVRUPA'YA

Habere göre örgütün üst düzey 50 ismi yabancı ülkeye gönderilecek. Teröristlerin sınır dışına çekilmesini partilerin de olacağı gözlem gücü koordine edecek. Yeni sürecin işleyip işlemeyeceğinin Mayıs ayında belli olacağı belirtililen haberde, devletin mayıs ayına kadar atacağı adımlar da sıralanıyor

Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi'nin ulaştığı yol haritasının ayrıntıları gazetenin manşetine taşındı. Selvi, Fidan ile Öcalan arasında geçen görüşmenin detaylarını işte sözlerle aktardı:

ÖCALAN 2 KEZ SÖZ VERMİŞ

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine, 'ayrı devlet' konusunu iki kez soruyor. Öcalan iki kez kararlı cümlelerle, 'ayrı devlet yok' güvencesini veriyor. Bu bir anlamda Öcalan için görüşmelere başlanılıp başlanmayacağı konusunda test oluyor. Bu diyalog olduğu gibi Başbakan'a aktarılıyor. Onun onay vermesi üzerine Hakan Fidan, Öcalan'la ikinci kez bir araya gelip, diğer konuları görüşmeye başlıyor.

DEMOKRATİK ÖZERKLİKTEN VAZGEÇTİ

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Abdullah Öcalan'la yaptığı görüşmede, kritik konular ele alınıyor. Bunların arasında en önemlisi. Belki de ayrı devlet kadar sürecin kilit konularından biri olan, 'Demokratik Özerklik' konusu. Öcalan, 'Demokratik Özerklik'ten vazgeçtiğini açıklıyor. Öcalan burada takiye mi yapıyor ya da neden bundan geri adım attı sorusu gelebilir. MİT Müsteşarı'nın uzun görüşmesinde elbette ki bu da ele alınıyor. Türkiye'nin yerel yönetim şartının 4 ve 5'nci maddelerine koyduğu çekincenin kaldırılması, Anayasa'da vatandaşlık tanımının yapılması ile zaten amacın hasıl olacağı sonucuna varılıyor. AK Parti'nin valilerin seçimle gelmesi konusuna da sıcak baktığını buna eklerseniz, ayrıca 'demokratik özerklik' diye bir dayatma içine girilmesi anlamsız kaçıyor.

Yol haritasının ayrıntılarını okumak için