TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, birlikte yaptıkları görüşme sonrası açıklamalarda bulundular.
Abone olTBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasi kanal açılmaya çalışılıyor. Bu son derece tehlikelidir. Bunu doğru bulmam" dedi.
Amaçlarının şov yapmak olmadığını vurgulayan TBB Başkanı Feyzioğlu ise, ''Biz yasal sorumluluğumuz gereği hareket ediyoruz" ifadesini kullandı.
Yeniden yargılama tartışmasıyla ilgili görüşme trafiği devam ediyor.
Üç maddelik çözüm önerisi hazırlayan Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile biraraya geldi. Cemil Çiçek, Metin Feyzioğlu'nu Meclis'teki makamında kabul etti.
ASLA DOĞRU BULMAM
Kabulde konuşan Çiçek, "Bugün geldiğimiz nokta itibariyle yargının içinden ve yargının dışından yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasi kanal açılmaya çalışılıyor, bir siyaset oluşturulmaya çalışılıyor. Bu son derece tehlikelidir. Bunu asla doğru bulmam" dedi.
Çiçek, TBMM'nin milletin meclisi olduğunu, söz söylemek, kendilerine ulaşmak isteyen herkesi dinlemeye çalıştıklarını, bu nedenle Feyzioğlu ve arkadaşlarıyla görüştüklerini söyledi.Meclis Başkanı, 3 Ocak günü yaptığı açıklamanın basına yansımalarına değinerek, bu konuşmasında sanki yalnızca 138. madde üzerinde durduğu gibi bir izlenim oluştuğunu belirtti.
Konuşmasında Ceza Muhakemesi Kanunu 137. maddesine vurgu yaptığını da hatırlatan Çiçek, gelinen noktaya bakıldığında soruşturmanın gizliliği ilkesine en önce yargı ve güvenlik birimlerinin kendisinin uymadığını ifade etti.
Hukuku uygulayanların kanunlara uymasının önemine işaret eden Çiçek, yargı bağımsızlığının, sorumsuzluk anlamına gelemeyeceğine dikkati çekti.
HER ŞEYİ YAPARIM DİYEMEZSİNİZ
Çiçek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de özgürlük ve sorumluluk dengesini bir türlü kuramadık. 'Özgürlüğüm var, herşeyi yaparım. Ben bağımsızım, herşeyi istediğim gibi yaparım'. Bir hukuk devletinde hiç kimse her istediğini, her istediği şekilde yapamaz.
Yasalar çerçevesinde yapacaktır. Yasalara uyulmayacaksa biz sabahlara kadar çalışıp yasa çıkarıyoruz, o zaman bunun anlamı ne olacak O gün önemli ölçüde vurgu yaptığım konulardan bir tanesi 137. madde idi. Kimse bunun üzerinde durmadı. Çünkü o konuşmadan da siyasi bir çıkarım yaparak, belli hedeflere yönlendirmek suretiyle yine her zamanki huyumuz nüksetti."
Herkesin öz eleştiri yapması gereğini tekrar eden Çiçek, "Sanki şu tartışma ortamında birileri kanuna kendisi uyuyor, başkaları uymuyormuş gibi suçlama yapıyor" dedi.
'BAŞKA ÜLKELERDE YARGI BAŞKANLARINI KİMSE BİLMEZ'
Belli bir süredir medyatik yargı oluşmaya başladığını, yargı başkanlarının, mensuplarının siyasi parti başkanlarından fazla konuşur hale geldiğini söyleyen Çiçek, bunun ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini, bu konuşmaların yargıya olan saygının azalmasına yol açacağının altını çizdi. Çiçek, "Başka ülkelerde yargı başkanlarını kimse bilmez, kararlarını bilir. Bizde parti başkanlarından çok daha fazla bilinir hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.
Meclis Başkanı, "Bugün geldiğimiz nokta itibariyle yargının içinden ve yargının dışından yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasi kanal açılmaya çalışılıyor, bir siyaset oluşturulmaya çalışılıyor. Bu son derece tehlikelidir. Bunu asla doğru bulmam" diye konuştu.
FEVZİOĞLU ÖNERİLERİNİ ANLATTI
Metin Feyzioğlu da kabulde yaptığı konuşmada, görüşmeleri hakkında bilgi verdi.
Feyzioğlu, aralarında özel yetkili mahkemelerin kapatılması kararından sonra ellerindeki davalar için vermiş oldukları bütün hükümlerin başka inceleme yapılmadan yeniden yargılamak üzere bozulması, gizli tanıklık kurumunun sona erdirilmesi gibi uygulamaların da bulunduğu önerilerini aktardı.
'TASLAĞI ADALET BAKANLIĞI'NA GÖNDERECEĞİZ'
TBB Başkanı Feyzioğlu, görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:
''Çalışmalarımızda sona geldik. Resmi bir yazı ile bu taslağımızı Adalet Bakanlığı'na göndereceğiz. TBB'nin taslak hazırlama öneride bulunma gibi yasal görevleri vardır. Biz sadece bir kesimin hoşuna gidecek cümleleri sarf etmiyoruz. Elbette bir öneri hazırladık. Bu önerimizi milletimize anlatma görevimiz var.
'BİZ NAZİK VE YAPICI BİR ÜSLUPLA KONUŞUYORUZ'
İktidar partisi sözcünün söyledikleri kırıcı ifadeler. Türkiye'de siyaset sert bir uslüpla yürümekte. Bizim üslubumuz yapıcı. Yadırgadık tabii. Biz nazik ve saygılı bir üslupla konuşuyoruz. Yapıcı bir yol izliyoruz.
Kimseye bir güven ilişkisi çerçevesinde yaklaşmamız gereken bir durumla karşı karşıya değiliz. Yolsuzluk soruşturmasının gölgelenmesi gibi bir şey konuşuluyor. Bu konuda en etkili ve yapıcı açıklamaları yapan bir kurum olduğumuz ortadadır. Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması için öneriler getirilmesi gerektiğini söyledik.
Yargı siyasi hesaplaşma arenasına dönmemeli. Türkiye'de çift başlı ceza yargı sistemine son vermeli ve adil yargılama hakkını her yurttaş için sağlamalıyız dedik. Türkiye'nin daimi gündeminde yargıya güvenin yeniden sağlanması da vardır.''
GÜL VE ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞTÜ
Feyzioğlu, geçtiğimiz hafta da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü.
Önümüzdeki hafta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile birarayla gelecek olan Feyzioğlu'na hem iktidar hem de muhalefet sözcüleri tepki göstermiş, MHP Lideri Devlet Bahçeli ise Feyzioğlu'na bugün için verdiği randevuyu iptal etmişti.