Akıncı Üssü'nde gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra sırra kadem basan FETÖ darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz aranıyor...
Abone ol16 Temmuz sabahı Ankara'daki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığında yakalanan Öksüz, 18 Temmuz Pazartesi günü getirildiği Sincan Batı Adliyesinde Hakim Köksal Çelik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz'ın karara itirazını da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez delil yetersizliğinden reddetti. Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan'daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.
Daha sonra FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu iddiaları üzerine hakkında yakalama kararı çıkartılan Öksüz'ü arama çalışmaları, jandarma ve polis ekiplerince yaklaşık 3 aydır sürdürülüyor.
ÜNİVERSİTEDEKİ ODASINDA GÜLEN KİTAPLARI ÇIKTI
Öksüz'ün, Sincan Batı Adliyesinde cumhuriyet savcılığındaki sorgusunda, "14 Temmuz'da Sakarya'dan Ankara'ya geldim. Keçiören'de kaldım. Tarla bakmak için 150 TL'ye anlaştığım taksici beni getirip Kazan'a bıraktı." ifadesine karşın, polisin yürüttüğü çalışma sonucu Öksüz'ün ifadesinde belirttiği Keçiören'deki 2 adresin uzun süredir boş olduğu ve kimsenin kalmadığı belirlendi. Ayrıca, o gün yakalandığı yere Keçiören bölgesinden herhangi bir taksinin de gelmediği anlaşıldı.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Öksüz'ün fakültedeki odasında, 19 Temmuz'da Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile Siber Suçlarla Mücadele şube müdürlükleri ekiplerince arama yapıldı.
Aramada, bazı evrak ve dokümanlara el konulurken, Öksüz'ün bilgisayarının hard diski kopyalandı. Öksüz'ün masasındaki kilitli çekmeceyi açan ekipler, burada FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "Kalbin Zümrüt Tepeleri" adlı kitabını buldu.
EN YAKININDAKİ İSİMLER TUTUKLANDI
Adil Öksüz'ün salıverildikten sonra Sakarya'ya geldiği yönündeki ihbarı değerlendiren polis ekipleri, Akyazı ilçesindeki kayınpederinin evinde 1 Ağustos'ta arama gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında Öksüz'ün Sakarya'ya gelirken kullandığı "34 SIR 49" plakalı otomobili kayınpederinin evinin garajında bulundu.
Öksüz'ün kardeşi olduğu belirlenen ve Karabük Üniversitesi Rektörlüğünce 19 Temmuz'da açığa alınan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüz (44) 3 Ağustos'ta Karabük'te, kayınpederi Cevat Yıldırım 13 Ağustos'ta Sakarya'da, kardeşinin eşi Şenay Öksüz 24 Ağustos'ta Mersin'de, kayınvalidesi Hatice Yıldırım 2 Eylül'de Sakarya'da, Marmaris'te Milli Eğitim Bakanlığına ait bir okulda öğretmenlik yapan akrabası Sahure Öksüz de tutuklandı.
Soruşturma kapsamında İstanbul Üsküdar'da Öksüz'ün saklanıp kaçmasına yardımcı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Erdal Şen ile örgütün "Rusya imamı" Ali Sami Yıldırım 9 Ağustos'ta tutuklandı. Erdal Şen'in Öksüz'ün bacanağı, Yıldırım'ın ise kayınbiraderi olduğu belirlendi.
Öksüz'ün diğer bacanağı Ökkeş Tetik ise 2010 KPSS'deki usulsüzlük iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu bulunuyor.
Öksüz'ün hocası olduğu iddia edilen SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Aydüz 11 Ağustos'ta, arkadaşı eski SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül de 23 Ağustos'ta Sakarya'da tutuklandı.
Darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce eşi ve 3 çocuğunu Amerika'da yaşayan kayınbiraderi Abdülhadi Yıldırım'ın yanına bıraktığı öğrenilen Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki Acelle Yaylası'nda İl Jandarma Komutanlığınca kontrol noktası oluşturuldu. Her ihbarı değerlendiren ekipler, Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'da 33 farklı adreste 15 yayla, 124 yayla evi ve ormanlık alan içinde barınmaya müsait alanları kontrol etti, 839 kişiyle de mülakat gerçekleştirdi.
Öte yandan, kent genelinde darbe girişiminin kilit ismi olan Adil Öksüz'ü yakalamak için 570 mahalde ve hanede de arama yapıldı. Otoyollardaki çevirme kontrollerinde şu ana kadar 17 bin 339 araçta arama yapan ekipler, gelen her ihbarı değerlendiriyor.
ÖZEL EKİP ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR
Öksüz'ün bir an önce yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde de özel ekip kuruldu. Terörle Mücadele (TEM), İstihbarat ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şubelerinde görevli personelden oluşan özel ekibe, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat, TEM ve KOM daire başkanlıklarından da destek veriliyor.
Türkiye'de "güvenli bir evde" bulunma olasılığı üzerinde durulan Öksüz'ün, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına alan ekip, gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor.
YURT DIŞI SEYAHATLERİNDE SADECE ALMANYA'YA İZİNLİ GİTTİ
Bu arada, yurt dışı seyahatlerinde sadece 31 Aralık 2014 ile 13 Ocak 2015 tarihlerinde izinli olarak Almanya'ya giden ancak diğer yurt dışı çıkışlarında resmi izin almadığı ortaya çıkan Adil Öksüz'ün, özellikle 17-25 Aralık sonrası bu seyahatlerini sıklaştırması dikkati çekti. Öksüz'ün izinsiz yurt dışı çıkışlarını genel olarak üniversitede derslerinin olmadığı bayram ve hafta sonu tatillerinde gerçekleştirdiği, son yarı yılda da perşembe günleri dersinin bitmesinin ardından pazar gününe kadarki zaman diliminde yaptığı tespit edildi.
Adil Öksüz son olarak, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi 11 Temmuz'da izinsiz çıktığı yurt dışından 13 Temmuz'da döndü. Öksüz, ayrıca 1 Eylül'de yayımlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında da SAÜ Öğretim Üyeliği görevinden çıkarıldı.
ÖKSÜZ'Ü SERBEST BIRAKAN HAKİMLERE FETÖ SORUŞTURMASI
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, Öksüz'ü serbest bırakan hakimler Köksal Çelik ve Çetin Sönmez'i 16 Ağustos'ta geçici olarak görevden uzaklaştırdı.
Her iki hakim hakkında başlatılan soruşturma FETÖ kapsamına alındı. Hakimler, FETÖ soruşturmasından çok, görev sırasındaki kusurlarından dolayı açığa alınmıştı ancak bu hakimler hakkındaki son soruşturma raporu üzerinde çalışan müfettişler, soruşturmayı Çelik ve Sönmez'in FETÖ bağlantıları üzerinde durarak yürütüyor. Bu kapsamda, hakimlerin örgüt bağlantısı, dayanışması, kusuru, ihmali, kastı olup olmadığı araştırılıyor.
Müfettişlerin raporu tamamlandıktan sonra FETÖ bağlantıları saptanırsa Çelik ve Sönmez bu kapsamda ceza alacak. Bağlantı saptanmazsa hakimlere disiplin cezası verilebilecek.
ÇİFTLİK EVİNDE SAKLANDIĞI İDDİASI
Firari Öksüz'ün, Kırklareli merkeze 30 kilometre uzaklıktaki, sınıra yakın Çeşmeköy'de iki yıldır kullanılmayan bir çiftlik evinde saklandıktan sonra buradan sınırı geçerek yurt dışına kaçtığı iddia edildi ancak bu iddiaların asılsız olduğu belirlendi. 5 Ekim'de söz konusu evde arama yapan jandarma ekipleri, incelemek üzere bazı materyallere el koymuştu.
FETÖ'nün hain darbe girişimi gecesi Adil Öksüz'ün, örgüt mensubu teröristlere "Pensilvanya'nın talimatlarını ilettiği ve darbe fetvası" verdiği ileri sürülüyor.
Kısa süre önce yurt dışından geldiği belirtilen Öksüz'ün, 4. Ana Jet Üssü Komutanı Hakan Evrim'e, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Fetullah Gülen'i görüştürme teklifinde bulunduğu da iddia ediliyor.