Kütahya'da gözaltına alınan İhsan T.'nin örgüt adına Estonya'da kriptolu yazılım konusunda eğitim aldığı ve ByLock programının da bu ülkede geliştirildiği ortaya çıktı. MİT, 200 bin kişinin bu programı kullandığını tespit etmişti.
Abone olFETÖ'nün kriptolu haberleşme sistemi ByLock programının Estonya'da geliştirildiği ortaya çıktı. Kütahya'da gözaltına alınan İhsan T.'nin yazılım için bu ülkeye gittiği ve FETÖ adına eğitim aldığı daha sonra da TÜBİTAK'ta baş uzman olarak görev yaptığı belirlendi.
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde bir yakınının evinin bodrum katında saklanırken yakalanan İhsan T.’nin yazılım konusunda uzman olan iki arkadaşıyla birlikte ByLock programını geliştirdikleri öğrenildi. FETÖ’cü yapılanmanın kendi arasında haberleşme için kullandığı ByLock programının şifresi MİT tarafından kırılmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ByLock programında ismi yer alanlar, bu programı aktif olarak kullananlar belirlenerek kamudan ihraç edilmeye başlanmıştı.
YAKLAŞIK 200 BİN KULLANICI
MİT’in 2015 yılı sonu itibariyle tespit ettiği ByLock programının yazılımında, “Türkçe komutlar” saptandı. Litvanya’ya ait bir program olarak gösterilen ByLock’un FETÖ’cüler tarafından yapıldığı, yazılımdaki “Türkçe komutların” bulunmasıyla netlik kazandı. Şu ana kadar ByLock programı aracılığıyla haberleşenlerin sayısının 200 bine yaklaştığı, kamuda görev yapan 37 bin kişinin ise aktif olarak bu program üzerinden haberleştiği belirlendi. ByLock programının yazılımı nedeniyle Türkiye’den bir telefon numarasından da aransa ABD’den aranıyor gibi işlem yaptığı ortaya çıktı. Yaygın olarak kullanılan Skype haberleşme programı da Estonyalı yazılımcılar tarafından geliştirilmişti.
ODTÜ MATEMATİK MEZUNU
1977 Alaçam doğumlu olan Dr. İhsan T.’nin 1999 yılında uzman olarak girdiği TÜBİTAK’ta, 16 yıl süreyle görev yaptığı belirlendi. 1999 yılında ODTÜ Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı yıl girdiği TÜBİTAK’ın Gebze’deki merkezinde 2004 yılına kadar, “Ulusal Elektronik Kriptoloji Araştırmaları Enstitüsü”nde uzman olarak görev yaptığı ortaya çıktı. Taşkın’ın kriptoloji bölümünde 2008 yılına kadar görev yaptıktan sonra 2008-2015 yılları arasında ise Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknoloji Araştırma Merkezi’ne geçtiği belirlendi. Dr. İhsan T.’nin 2004-2012 arasında uzman araştırmacı ve 2012-2015 yılları arasında ise baş uzman olarak görev yaptığı öğrenildi.
‘BALTIKLARIN SİLİKON VADİSİ’
İhsan T.’nin, TÜBİTAK’ta baş uzman olarak görev yaptığı sırada 2011 tarihinde Erasmus Programı kapsamında 94 sıralı isim olarak Estonya’nın Tallinn Üniversitesi’ne gönderildiği ve Baltıkların Silikon Vadisi olarak bilinen Estonya’nın Tallinn Üniversitesi’nde kriptolu haberleşme sistemleri üzerinde eğitim aldığı ortaya çıktı. FETÖ’cü yapılanma, etkin olduğu Estonya’nın başkenti Tallinn’de Türkçe Olimpiyatları’nın finalini yapmıştı. ODTÜ Matematik-Fen Edebiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Sabancı Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yapan İhsan T.’nin TÜBİTAK’tan ayıldıktan sonra yardımcı doçent kadrosuyla Marmara Üniversitesi’ne geçtiği belirlendi.
ByLock’çu İhsan T.’nin uzmanlık alanıyla birlikte akademik ilgi alanının da yine yazılım konusu olduğu ortaya çıktı. İhsan T. akademik ilgi alanı olarak şunları gösterdi: Cebirsel Goppa kodları, kodların minimum mesafeleri, kriptoloji, kriptografi, blok ve dizi şifreleri, özet algoritmalar, sayılar teorisi.
ABD'DE TASARLANDI TÜRKİYE'DE YAZILDI KANADA'DA DAĞITILDI
BYLOCK programının kodlarının ABD’de belirlenip Türkiye’de geliştirildiği tespit edildi. TÜBİTAK’ta kripto uzmanı olarak çalışan İhsan T. ile birlikte iki arkadaşının geliştirdiği ByLock programının, Litvanya’da bir server üzerine kayıtlı olduğu belirlendi. Programın FETÖ’cülere internetten dağıtımının ise Kanada üzerinden yapıldığı tespit edildi. Üç ayrı şifreleme ile korumaya alınan sisteme, TİTAN saadet zincirine benzer bir kodlama ile girildiği ortaya çıktı. ByLock programına ancak akredite olan bir başka kişinin referansıyla giriş yapılabiliyor.