BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

FETÖ'nün "Bergama altın madeni" oyunu

FETÖ "çatı davası"nın firari sanığı Hamdi Akın İpek'e ait Koza-İpek Holding'e ilişkin iddianamede, holdingin Bergama altın madenlerini devraldıktan madenin el değiştirme sürecinin dikkat çekici olduğu belirtildi.

Abone ol

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığının, hamdi akın İpek ve yakın aile  bireylerinin ortağı olduğu Koza-İpek Holding'e ilişkin hazırladığı iddianamede,  Bergama altın madeninin Koza-İpek Holding bünyesine geçişine ilişkin bulgulara da  yer verildi.

İddianamede, Normandy Madencilik AŞ tarafından yapılan altın  üretiminde siyanür kullanımının Fransa değerinin altında olduğu, çevreye zarar  verecek bir durumunun bulunmadığı, buna karşın çevre halkının Bergama madenindeki  üretime karşı ciddi bir direnişte bulunduğu anlatıldı.

Ölmüş kimseler adına atılmış veya sahte imzaların da olduğu bazı  şahıslardan alınan vekaletle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurulduğu  ve mahkemenin başvuran kişilere bir tazminat hükmederek karar verdiği ifade  edilen iddianamede, üretim faaliyetinin durdurulmasının önündeki engellerin birer  birer kaldırıldığı kaydedildi.

İddianamede, satış öncesi şirket yönetiminde bulunan bir kişinin,  herkes yavaş yavaş şirketten çıkarılmasına karşın hala şirkette yönetim kurulu  üyesi olarak görev yaptığı belirtildi.

Ayrıca, daha önce kullanılan siyanürün az olmasına karşın çevre halkı  tarafından ciddi bir direnişle karşılaşıldığı ancak maden Koza İpek Holding'e  geçtikten sonra ortalığın sakinleştiği ve halkın direnişinin bir anda ortadan  kalktığı vurgulandı.

Madenin Koza İpek Holding'e geçmesinden sonra 20 Mayıs 2005'te üretime  başladığına yer verilen iddianamede, 8 ay gibi bir sürede 26 milyon lira net  dönem karı elde edildiği belirtildi. İddianamede, bu rakamın maden satın  alınırken peşin ödenen 20 milyon dolara denk olduğunun altı çizildi.

Madenin satın alınması öncesi ve sonrası yaşananların anlatıldığı  iddianamede, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Halkın madene karşı yaptıkları direniş satın alınma sonrası kesilmiş,  AİHM'e yapılan başvurular kişilere az bir tazminat hükmedilerek sonuçlanmıştır.  Faaliyetin durdurulmasının önündeki engeller bir bir ortadan kalkmasına karşın  satış yapılmış, şirket yönetiminde bulunan bir kişi, herkes yavaş yavaş şirketten  çıkarılmasına karşın şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaya devam  etmiştir.

Ayrıca, 100 milyon dolar yatırım yapılan bir firma ile iştiraki diğer  firmanın birlikte 44,5 milyon dolara satılması, altın madeninin el değiştirdikten  birkaç ay sonra üretime başlaması ve 2005 yılında 8 ay gibi bir sürede yaklaşık  26 milyon lira net dönem karı elde etmesi ve bu tutarın maden satın alınırken  peşin ödenen 20 milyon dolara denk bir değer olması, yani sadece 8 ayda madene  ödenen paranın neredeyse yarısının madenin işletilmesinden karşılanması çok  dikkat çekicidir."