BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

FETÖ ihanette sınır tanımıyor şimdi de Ermeni diasporası

15 Temmuz'da amacına ulaşamayan FETÖ, hainlikte rakip tanımıyor. ABD kongresinde Türkiye aleyhinde çalışmalar yapan FETÖ, şimdi de Ermeni diasporasıyla işbirliği yapıyor.

Abone ol

Turkish Heritage Organization Başkanı Çınar, "FETÖ'nün ABD kongresinde ve senatosunda Türkiye aleyhine çalışmalarını görüyoruz. Hatta sözde Ermeni soykırımı konusunda da Ermeni diasporasıyla yakından çalıştıklarını görüyoruz." dedi.

(Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar (fotoğrafta), Türkiye-Amerika ilişkileri ile FETÖ'nün ABD'deki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.)

Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, FETÖ'nün ABD kongresinde ve senatosunda Türkiye aleyhine çalışmalar yaptığını belirterek, "Hatta sözde Ermeni soykırımı konusunda da Ermeni diasporasıyla yakından çalıştıklarını, Türkiye aleyhine gelen yasa tasarılarına alttan alta destek verdiklerini görüyoruz" dedi.

Çınar, Türkiye-Amerika ilişkileri ile FETÖ'nün ABD'deki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD'de Donald Trump'ın başkanlık dönemine değinen Çınar, "Trump, ABD politikasına ters düşecek demeçlerde bulunmuştu. ABD dış politikasında bir sarsıntı var. Kendi Dışişleri Bakanıyla bile uyum içinde değil. O nedenle Obama ve Trump arasında çok farklı bir dış politika algısı var. Bu durum Türkiye'yi de etkiliyor. Türkiye'nin beklentileri karşılanmıyor." ifadelerini kullandı.

Çınar, Trump ve ABD'nin yönetim kademeleri arasındaki söylem farklılarına da dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Trump, ekibindeki kişilerin istifa etmeleri veya ettirilmeleri nedeniyle hala başkanlığını gösteremedi. O manada birçok büyükelçi atanamadı. Ankara da dahil. Ankara'ya 8-10 ay arasında bir büyükelçi atanacağını tahmin etmiyorum. Senatodan da onay alması gerekiyor. Trump, iç politikadaki sıkıntılarından dolayı kendi ekibini kuramadı. Bu nedenle Pentagon daha ağır basıyor. Özel kalem müdürü de asker kökenli. Bu anlamda ipleri askerin eline vermiş durumda."

Çınar, bu durumun askerin daha fazla söz sahibi olmasına sebep olduğunu aktararak, Obama döneminden birçok asker ve bürokratın halen çok etkin olduğunu kaydetti.

TRUMP SURİYE KONUSUNDA SİYASET BELİRLEMEYEDİ: Ali Çınar, Amerika'nın Suriye konusunda halen stratejik bir planı olmadığını dile getirerek, "Trump geldiğinden beri bu konuda bir siyaset belirleyemedi. Yakın zamanda Savunma Bakanının PYD'nin yerel polis gücü olacağını açıklaması aslında büyük bir soru işareti. Detayları açıklanmadı. Orada bu örgütlerin kurumsallaşacağı sinyalini veriyor. Bu durum da Türkiye, çevre ülkeler ve Suriye'nin bağımsızlığı açısından çok tehlikeli bir adım." değerlendirmelerinde bulundu.

ABD'de Türkiye'nin Rusya'dan S400 alımından vazgeçebileceği yönünde bir beklenti olduğunu anlatan Çınar, "Orada, 'bunları NATO müttefiki olan Avrupalı şirketlerden alın.' şeklinde bir söylem oluşmaya başladı. Türkiye'nin müttefiklerinden alamadığı silahları başka yerden edindiği konusunu biz de orada dillendiriyoruz. Türkiye güçlü bir ülke. Kendi savunmaya sanayisini güçlendiren bir ülke. Tabii ki alternatiflere bakmak zorunda. Bunu dile getirdiğimizde cevap verilemiyor." diye konuştu.

FETÖ ERMENİ DİASPORASIYLA YAKINDAN ÇALIŞIYOR: Turkish Heritage Organization Başkanı Çınar, başta FETÖ olmak üzere Türkiye karşıtı grupların ABD'de Türkiye ile ilişkiler konusunda girişimlerinin devam ettiğine dikkati çekti.

FETÖ'nun okulları sayesinde 729 milyon dolarlık gelir elde ettiğini bildiren Çınar, başka eyaletlerde okul açma girişimlerinin devam ettiğini, gelirinin artmasıyla faaliyetlerinin de artacağı uyarısında bulundu. Çınar, FETÖ'nün ABD'deki Türkiye aleyhine çalışmalarına da işaret ederek, şunları kaydetti:

"FETÖ'nün ABD kongresinde ve senatosunda Türkiye aleyhine çalışmalarını görüyoruz. Hatta sözde Ermeni soykırımı konusunda da Ermeni diasporasıyla yakından çalıştıklarını, Türkiye aleyhine gelen yasa tasarılarına alttan alta destek verdiklerini görüyoruz. Bu şekilde bir ihanet içinde bulunmaları üzücü. ABD'de yaşanan koruma olayından sonra Amerikan kongresinde Türkiye aleyhinde çok konuşmalar oldu. Koruma olayından sonra 35-40 kongre üyesinin imzaladığı yasa tasarısındaki sayı 106 oldu. Bu kadar üye sözde Ermeni soykırımı tasarısına destek verdi. Bu sayının artmasında FETÖ'ye yakın kongre üyeleri etkili oldu."

Ali Çınar, ABD'deki Hakan Atilla davasına da değinerek, bu davanın Amerikan kamuoyu tarafından ilgi görmediği aktardı. Çınar, ancak Türkiye aleyhine çalışan grupların davadan beklentilerinin olduğunu söyledi.

Çınar, Türkiye'nin davadan zararlı çıkmasının bu gruplarca önemsendiğini belirterek, bazı medya kuruluşlarının da buna destek verdiğini ifade etti.

TRUMP KUDÜS KONUSUNDA SÖZÜNÜ TUTTU: ABD Başkanı Trump'ın, Kudüsü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliği buraya taşıma kararına tepki gösteren Çınar, Türkiye-İsrail ilişkilerinin normale dönmeye başladığı bir dönemde, bu girişimin hem İsrail hem de ABD ile yeni sorunlara neden olabileceğine dikkati çekti.

Trump'ın seçim kampanyasında verdiği sözleri yerine getirdiğini aktaran Çınar, şöyle devam etti:

"Trump, bu girişimle Kudüs konusundaki sözünü tutarak iç politikada kendince bir manevra yapmayı ve gündemi değiştirmeyi amaçlıyor. Bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu ve endişesi değil. Papa, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok noktadan tepkiler geliyor. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM kararlarının açık bir ihlalidir."

Ali Çınar, THO çatısı altında Washington'da bu konuya ilişkin birçok etkinlik düzenleme kararı aldıklarını ifade ederek, kararın yanlışlığını ABD kamuoyuna da anlatmaya gayret edeceklerini söyledi.