Fetih 1453'ten tarihi rekor
Fetih 1453, iki hafta içerisinde en çok izlenen Türk filmi olarak tarihe geçti
Abone olTürk sinema tarihinin en pahallı filmi Fetih 1453, iki hafta içerisinde en çok izlenen Türk filmi olarak tarihe geçti. Filmi 4 milyon 105 bin kişi izledi. 17 milyon liraya mal olan filmden şimdiye kadar 35 milyon TL hasılat elde edildi.
Faruk Aksoy'un yönettiği Fetih 1453, ikinci haftasını 4 milyon 105 bin seyirciyle tamamladı. 17 milyon liralık bütçesiyle Türk sinema tarihinin en pahalı filmi olan Faruk Aksoy imzalı Fetih 1453 vizyondaki ikinci haftasını 4 milyon 105 bin 578 seyirciyle kapattı ve 4 milyon seyirci barajını en kısa sürede aşan film oldu. Gösterime girdiği Avrupa ve ABD'de de büyük övgü alan film Türkiye'de de, çocuk yaşlı her yaştan sinema izleyicisi tarafından büyük ilgi gördü. Filme en büyük ilgiyi ilköğretimden, üniversiteye tüm öğrenciler gösterdi.
HAFTA SONU EN ÇOK İZLENEN ÜNVANINI ALACAK
Okullarda özellikle tarih öğretmenleri tarafından tavsiye edilen filme öğrencilerin toplu şekilde gitmesi, gişeyi arttıran etkenlerden biri oldu. Gösterime girmesiyle birlikte tartışmaları da beraberinde getiren filmin, Recep İvedik 2'nin 4 milyon 333 bin seyirciyle elinde tuttuğu Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmi ünvanını bu hafta sonu ele geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Halen 880 salonda gösterilen film iki haftanın sonunda 35 milyon TL hasılat elde etti.
FETHİN YOLUNU ÇOBAN KAVGASI AÇMIŞ
Beyaz perde de rekorlara imza atan 'Fetih 1453'ün ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, İstanbul'un fethini gün gün mercek altına alan tarihi bir çalışmaya imza attı. '1453 Konstantinopoİstanbul" ismiyle araştırmacı-yazar Ali Erkmen tarafından hazırlanan 302 sayfalık kitapta fetih hazırlıklarının askeri yönünü tüm ayrıntılarıyla anlatıyor. Erkmen'in İstanbul'un fethini konu alan çalışmasında en ilginç nokta ise savaşın başlangıç aşaması. Fatih Sultan Mehmet, Türk askerleriyle Bizanslı çobanların arasında çıkan kavgayı bahane ederek Bizans Devleti'ne savaş ilan etmiş. İşte ilginç kitaptan öne çıkan anekdotlar:
SAVAŞIN BAHANESİ: "Sultan, 1452 yılı Haziran ayında Epivatos (Selimpaşa) köyünde Osmanlı askerleri ile Bizanslı çobanlar arasında çıkan kavga sonunda, Bizans'a savaş ilan etti. Bizans İmparatoru da şehrin kapılarının örülmesini emrederek, savaşa karşı ilk icraatını başlattı. Bu olay, Bizans İmparatorluğu'nun düşüşüne sebep olacak savaşın bahanesiydi."
İKİ AY TOP TAŞIDILAR: "Hazırlıklar 1453 yılının Şubat ayında tamamlandı. Büyük toplar, 62,8 santimetre çapındaydı ve her biri 600 kilo taş gülle atıyordu. Topların kontrolden çıkmaması için her topun sağına ve soluna 50'şer asker konuldu. Önden giderek kazma ve kürekle yol düzeltecek 200 kişi ve 50 marangoz malzemeleriyle hazır bekledi. 400 kişilik topçu birliği, başlarında topçu başı, dökümcübaşı, ocak kethüdası, ocak çavuşu, çorbacı, döküm ustaları ile yola çıktı. 64 günlük zorlu bir yürüyüşten sonra Konstantinopolis önlerine geldi. En büyük topun bir defa doldurulup ateşlenmesi için 2 saate ihtiyaç vardı. Bu nedenle günde ancak 8 defa atış yapılabiliyordu. Toplar her atıştan sonra zeytinyağ ile yağlanmaya başladı."