BIST 9.390
DOLAR 34,46
EURO 36,34
ALTIN 2.869,24
HABER /  GÜNCEL

Fethullah Gülen, Abdullah  Güle fark attı

Bir ABD üniversitesi "Dünyanın En Güçlü 500 Müslümanı" listesini yayınladı. İlk 30'da Türkiye'den üç isim var.

Abone ol

Listede Fethullah Gülen 13. sırada alırken Cumhurbaşkanı Gül 28. sırada yer buldu.. Erdoğan ise 5. sırada yer aldı.

ABD’nin uluslararası üne sahip Georgetown Üniversitesi ve Ürdün merkezli ‘Stratejik Çalışma Merkezi, "Dünyanın En Güçlü 500 Müslümanı" listesini yayınladı.

500'DE TÜRKİYE'DEN 20 İSİM VAR

Kanaldhaber.com.tr'nin özel haberine göre "En Güçlü Müslümanlar"

 ÇOCUK KİTAPLARI YAZARI HARUN YAHYA

"Harun Yahya" takma adını kullanan Adnan Oktar da "Dünyanın En Güçlü 500 Müslümanı" listesine, ‘Bilim ve Teknoloji’ kategorisinden girdi.

Harun Yahya ismiyle listede yer alan Oktar, "Türkiye’de ‘yaratılış’ felsefesinin en büyük savunucularından" ve "çocuk kitapları yazarı" olarak tanıtıldı.

listesinde 3'ü ilk 50'de, 17'si ise ilk 500'de olmak üzere Türkiye'den toplam 20 isim var. 

ERDOĞAN KRALLARI GERİDE BIRAKTI

Georgetown Üniversitesi'nin ‘kendi ülkelerindeki güçleri; çevre ülkeler üzerindeki etkileri ve 2009 yılında dünyada yaşanan gelişmelere katkılarını’ göz önünde bulundurarak hazırladığı sıralamada Suudi Arabistan Kralı Abdullah birinci olurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Dünyanın En Güçlü 500 Müslümanı" listesine pekçok kral ve emiri geride bırakarak 5. sıradan girdi.

GÜLEN GÜL'ÜN ÇOK ÖNÜNDE

Türkiye'den, Müslüman dünyasının en güçlü 50 kişisi arasına giren diğer isimler ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve halen ABD’de yaşayan Fethullah Gülen oldu. Listeye ‘Türk vaiz Hocaefendi’ sıfatıyla giren Gülen 13. sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 28. sıradan listeye girdi.

KRALLAR ARASINDA BİR BAŞBAKAN

Listenin birinci sırasında Suudi Arabistan Kralı Abdullah yer alırken, ikinciliği İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, üçüncülüğü ise Fas kralı Muhammed aldı. Listede dördüncü sıra Ürdün Kralı Abdullah’ın olurken, Başbakan Erdoğan bu kral ve dini liderlerin ardından beşinci sırada yer aldı.

Listenin ilk on sırasında, demokratik yollarla seçilmiş tek liderin Recep Tayyip Erdoğan olması dikkat çekerken, diğer tüm isimler Ortadoğu ve Arap ülkelerinin şeyh ve emirleri oldu.

Başbakan Erdoğan’ı detaylı bir özgeçmişle tanıtan araştırma raporunda, Erdoğan için ‘dünyanın en yoğun nüfüslu ve ekonomik olarak en gelişmiş Müslüman ülkelerinden birinin Başbakanı’ denirken, AK Parti için de, ‘laikliğe agresif bir şekilde bağlı olan ülkedenin muhafazakar demokrat partisi’ yorumunda bulunuldu.

Erdoğan’ı AB değerlerine bağlı, komşularıyla ‘sıfır sorun’ prensibine inanan şeklinde tanımlayan rapor, Başbakan’ın 2007 yılında üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını yazdı. Raporda, Erdoğan’ın Anıtkabir önünde çekilmiş bir fotoğrafı kullanıldı.

‘NURCU’LARIN LİDERİ

Raporda, ‘Dini bir grup olan Nurcuların vaiz, düşünür ve eğitimci lideri’ sıfatıyla listeye 13. sıradan giren Fethullah Gülen için ise, ‘sekülerlerin nefreti nedeniyle’ 1999 yılında ABD’ye yerleştiği notu düşülüyor.

Türkiye’de pek çok medya kuruluşuna, gazeteye, finans şirketine ve eğitim kurumuna ‘etki’ ettiği iddia edilen Gülen için, Türkiye’nin en etkili düşünce adamlarında biri yorumu yapılıyor.

İSLAMİ GEÇMİŞİ OLAN İLK CUMHURBAŞKANI

Listeye 28. sıradan giren Abdullah Gül ise, ‘Türkiye’nin islami bir geçmişe sahip ilk Cumhurbaşkanı’ olarak tanıtılıyor. Gül’ün, Başbakan Erdoğan’la birlikte Türkiye’de demokrasinin gelişmesi için çalıştığı belirtilirken, Kürt açılımındaki kilit rolü ve Ermenistan ziyaretiyle başlattığı etkili sürece de dikkat çekiliyor.

First Lady Hayrunnisa Gül ise, raporun ‘Kadınlar’ bölümünde ‘Türkiye’nin başörtülü ilk Cumhurbaşkanı eşi’ olarak yer alırken, Hayrunnisa Hanım’ın öğrenim görürken başörtüsü yasağı nedeniyle AİHM’e başvurduğuna da dikkat çekiliyor.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU VE GAZETECİ EKREM DUMANLI DA LİSTEDE

500 kişilik listeye , ilk 50'deki Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Fethullah Gülen dışında 17 Türk daha girdi. Listenin zirvesindeki ilk 50 isim sıralı şekilde verilirken, kalan 450 isim sıralamaya tabi tutulmayarak meslek ve etki alanlarının özelliğine göre kategorize edildi.

Buna göre dünyanın en etkili 500 müslümanı listesine giren diğer Türk isimler şöyle:

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Fatma Benli, Ali Bulaç, Prof. Dr Mustafa Çağrıcı, , Ekrem Dumanlı, Prof. Necmettin Erbakan, Halit Eren, Dr. Mehmet Görmez, Hayrünnisa Gül, Prof. Dr. Ekmelledin İhsanoğlu, Prof. Dr İbrahim Kalın, Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Harun Yahya, Rabia Yalçın.

İşte Dünyanın en güçlü 500 Müslüman isminde il 30:

1- Kral Abdullah - Suudi Arabistan Kralı
2- Ayetullah Ali Hamaney - İran’ın dini lideri
3- Kral Muhammed - Fas kralı
4- Kral Abdullah - Ürdün Kralı
5- Recep Tayyip Erdoğan –Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı
6- Bin Said - Amman Sultanı
7- Ayetullah Sistani - Iraklı dini lider (Necef)
8- Dr. Muhammed Tantavi – Mısır’daki El Ezher Üniversitesi imamı
9- Dr. Yusuf Karadavi – Uluslararası İslam Alimleri Birliği Başkanı
10- Dr. Ali Goma’a – Mısır Başmüftüsü
11- Aziz İbn Abdullah – Suudi Arabistan Başmüftüsü
12- Muhammed Mehdi – Müslüman Kardeşlerin Lideri
13- Fethullah Gülen – Türk vaiz
14- Amr Khaled – İslami aktivist ve vaiz
15- Muhammed El Vahhab – Pakistan’daki Tablighi cemaati lideri (Taliban’ı destekliyor)
16- Saadu Ebubekir – Sokoto Şeyhi (Nijerya’da bir emirlik)
17- Hasan Nasrallah – Hizbullah Genel Sekreteri
18- Ahmet Haşim Muzadi – Erndonezya Ulema lideri
19- Selman El Uda – Suudi Ulema üyesi ve eğitimci
20- Kerim El Hüseyin – İsmaili Tarikatı Lideri
21- Raşit El Maktum – Dubai Şeyhi
22- Muhammed bin Zayed – BAE askeri lideri
23- Ramazan El Buti – Suriye Ulema lideri
24- Hasanal Bolkiah – Brunei Sultanı
25- Muhammed El Tayeb - Mısır’daki El Ezher Üniversitesi başkanı
26- Muhammed el Mansur – Zahidi tarikatı Şii İmamı
27- Muhammed Taki Osmani – Pakistan Şeriat Mahkemesi Başkanı
28- Abdullah Gül – Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
29- Muhammed Ali Sabuni – Tefsir Alimi
30- Abdullah Bin Bayyah – UA İslam Alimleri Birliği Başkanvekili