Ligin ikinci yarısında 6 maç kazanarak 9 puanlık farkı kapatıp liderliğe çıkan Fenerbahçe'nin borsadaki hisseleri yüzde 65 yükseldi.
Abone olSpor Toto Süper Lig’in ikinci yarısındaki altı maçı da kazanarak 9 puanlık farkı kapatıp, liderliği Trabzonspor’dan alan Fenerbahçe’nin borsadaki hisseleri de uçuşa geçti.
Fenerbahçe Sportif’in borsadaki hisseleri 5 Ocak 2010 tarihinden bu yana yüzde 64,5 oranında değer kazandı. Aynı dönemde ligde kendi sahasında oynadığı 3 maçtan beraberlikle ayrılan, Fenerbahçe’ye deplasmanda kaybederek liderliği kaptıran Trabzonspor’un borsadaki şirketinin hisseleri ise yüzde 8,74 değer kaybetti.
Ligde tarihinin en kötü sezonunu yaşayan ve mağlubiyet rekoru kıran Galatasaray’ın hisseleri bu dönemde yüzde 14,8 değer yitirdi. Kurduğu kadro ile ikinci yarıya büyük ümitlerle giren, fakat art arda alınan yenilgilerle lige ve Avrupa’ya havlu atan Beşiktaş’ın hisseleri yüzde 8,9 prim yaptı. Beşiktaş’ın hisselerinin tutunmasında daha önce yaşanan sert düşüşe gelen tepki alımları etkili oldu. Ligin kaderinin değiştiği son bir aylık performansa bakıldığında Beşiktaş’taki kayıp yüzde 27,5, Trabzonspor’daki kayıp yüzde 26,8, Galatasaray’daki kayıp yüzde 2,8 oldu. Son bir ayda Fenerbahçe Sportif AŞ’nin hisseleri yüzde 35 yükseldi. Son bir yıllık performansta ise Trabzonspor yüzde 145 ile lider konumda bulunuyor. Bu dönemde Beşiktaş yüzde 123, Galatasaray yüzde 72, Fenerbahçe ise yüzde 90 prim yaptı.
Yabancı ilgisi yok
Fenerbahçe’nin piyasa değeri, diğer üç kulübün değerinin toplamını aştı. Fenerbahçe 1.4 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden işlem görürken, Galatasaray’ın değeri 569, Trabzonspor’un değeri 317, Beşiktaş 250 milyon dolarlık piyasa değerine sahip bulunuyor. Halka arz modeli nedeniyle daha önce yabancı yatırımcıların ilgi odağı olan spor kulüpleri, bu modelden geri dönmeleri nedeniyle yerli yatırımcıların eline geçti. Daha önce sadece gelirleri bünyesinde barındıran bir şirket modeliyle halka açık olan, fakat daha sonra borsada yaptığı çağrıyla modelden dönerek tıpkı Beşiktaş gibi tüm gider ve gelirleriyle halka açık hale gelen Galatasaray’da daha önce yüzde 70’lerde bulunan yabancı payı yüzde 2’ye indi. Beşiktaş modeline dönmek için çalışmalarını sürdüren Fenerbahçe’de yabancı payı yüzde 85’lerden 4’e inerken, Trabzonspor’da bu pay yüzde 1’in altına indi.