BIST 9.640
DOLAR 34,64
EURO 36,64
ALTIN 2.938,68
HABER /  GÜNCEL

Fener Patriğine sınır dışı

Bu başlıklar ADD Yahya Kaptan Şubesi'nin 'Düşün' adlı dergisinden başlıklar. Dergide ilginç notlar var!

Abone ol

Bu başlıklar ADD Yahya Kaptan Şubesi'nin 'Düşün' adlı dergisinden başlıklar. Dergide yer alan haberleri Hulki Cevizoğlu yazdı.


Yazar: Hulki Cevizoğlu
Kaynak: Yeniçağ gazetezi
www.yenicaggezetesi.com.tr

----------------
FENER RUM PATRİĞİ SINIR DIŞI EDİLDİ!..

Fener Rum Patriği sınır dışı edildi!..

Elbiselerin "Yerli Kumaştan yapılmasına" ilişkin yasa çıkarıldı!..

Petrol aranması ve işletilmesi devlet tekeline alındı!..

Türkiye'de faaliyet gösteren her türlü şirketin kayıtlarının Türkçe tutulmasına ve yazışmaların Türkçe yapılmasına ilişkin yasa, dün gece TBMM'nde kabul edildi!..

Kürdistan ve Lazistan adlarının kullanılması yasaklandı!..

Belki okuduklarınıza inanamıyor "nerdeee" diyorsunuz, belki de şok oldunuz "vay bee" diyorsunuz. Ben okuduğum da her ikisini de söyledim...

CUMHURİYET TARİHİNDEN DERSLER
Geçen ay sonunda konferanslar için gittiğim İzmit'te, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Yahya Kaptan Şubesi'nin "Düşün" adlı üç aylık dergisini gördüm.

İçindeki ilgi çekici pek çok yazının yanı sıra "Gün gün Cumhuriyet tarihimiz" başlıklı kronolojik belge, tam bir "hafıza şoku" yaşattı. Unuttuğumuz, kısmen de tam bilmediğimiz bu gelişmelerin "Cumhuriyet ve Atatürk'ten bugüne dersler" olacağını düşündüm. Şimdi Atatürk'ün neler yaptığını bir kez daha görelim, bugünle karşılaştıralım ve unutmamaya çalışalım.

Buraya çok uzun yazısının yalnızca birkaç başlığını alıyorum.

1925 Türk Hükümeti'nin vetosuna rağmen Fener Rum Patriği seçilen Konstantin Araboğlu sınır dışı edildi. Yerine 3.Vasilios seçildi. (29 Ocak 1925)
Şeyh Sait Ayaklanması başladı. (13 Şubat) Şeyh Sait ve 47 asi lider idam edildi. (29 Haziran)
Eskişehir milletvekili Abdullah Azmi Efendinin (Torun) sunduğu önerge doğrultusunda Kuran'ın Türkçe'ye çevrilmesi için Diyanet İşleri bütçesine 20.000 lira tahsisat kondu.(21 Şubat)
Türkiye ile Yunanistan arasında dostluk anlaşması imzalandı. (21 Haziran)


ELBİSELER YERLİ KUMAŞTAN YAPILACAK!..
Ulus'taki eski Meclis binası terk edildi. Mimar Vedat Tek'in yaptığı ikinci Meclis binası 17 Ekim'de hizmete girdi. (15 Ekim)
Millet Meclisi kürsüsüne "Hâkimiyet Milletindir" tabelası asıldı. (30 Kasım)
Maarif Vekâleti tarafından "Türk birliğini parçalamaya çalışan cereyanlara dair" bir genelge yayımlandı. Genelge ile Kürdistan ve Lazistan adlarının kullanılması yasaklandı. (8 Aralık)
Milli dokuma sanayiini desteklemeye yönelik olarak hazırlanan "Yerli Kumaştan Elbise Giyilmesine Dair Kanun" TBMM'nde kabul edildi. (Aralık)
1926
Papa 1.Eftim (Pavli Erenerol) Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi'ni kurdu. (18 Mart)
Petrol aramayı ve işletmeyi devlet tekeline bırakan kanun kabul edildi. (24 Mart)
Türkiye'de faaliyet gösteren her türlü şirketin kayıtlarının Türkçe tutulmasına ve yazışmaların Türkçe yapılmasına ilişkin kanun kabul edildi. (10 Nisan)
Milli Mücadele'ye katılmayan memurların görevlerine son verilmesine ilişkin kanun kabul edildi. (26 Mayıs)
Türk "Bozkurt" ve Fransız "Lotus" gemileri çarpıştı. Olay uluslararası bir hukuk savaşına dönüştü. (2 Ağustos) Bozkurt-Lotus davasında Uluslararası Adalet Divanı, Türkiye'yi haklı buldu. (7 Eylül)
1927
Başbakan İsmet Paşa, Yavuz zırhlısının tamiri için açılan ihalede yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle, eski Bahriye Vekili İhsan Bey (Eryavuz) hakkında Meclis soruşturması istedi. Meclis bu önergeyi kabul etti. (24 Aralık)


ULUSAL ONUR BÖYLE KORUNUYOR
İşte bir ülkenin onuru böyle korunuyor.
İsyan edene cezasını verir, sözünü dinlemeyeni sınır dışı eder, uluslararası alanda hakkınızı sonuna kadar korur, milli mücadelede yer almayanları yönetimden uzaklaştırır, kendi ülkenizdeki yabancı şirketlere de kendi kurallarınızı uygulatır, kendi işadamınızı ve çalışanınızı korursanız, sizler de onurlu olursunuz!..