BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Fener Balata makyaj

Tarihi yarımada restore ediliyor. Fener Balat semtindeki 121 bina Avrupa desteğiyle elden geçirilecek.

Abone ol

Avrupa Birliği ve UNESCO’nun tarihi kentlerin yenilenmesinde örnek gösterdiği Fener Balat Rehabilitasyon Programı, düzenlenen törenle bitirildi.

Ertuğrul Günay: “Bu programın başarısı İstanbul ve insanlık için çok önemli”

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel yönleriyle UNESCO’nun örnek gösterdiği, dört dörtlük bir projeyi hayata geçirdik”

1996 yılında İstanbul’da yapılan Habitat toplantısında yapılmasına karar verilen ancak 2004 yılında Mustafa Demir’in belediye başkanı olmasından sonra başlatılan Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı, 121 binanın, Tarihi Balat Çarşısı’nın ve Sosyal Merkez Binası’nın restore edilmesiyle tamamlandı. Programın tamamlanması töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, programın başarısının İstanbul ve insanlık için çok önemli bir olay olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği ve Fatih Belediyesi tarafından yürütülen Fener Balat Semtlerinin Rehabilitasyonu Programı’nın başarıyla bitirilmesi nedeniyle Fener’de düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Romanya Başkonsolosu Radu Safta, TBMM anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan danışmanı Erman Tuncer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören sırasında okunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı alkışlarla karşılandı.
Sıcak Yuva Vakfı’nın perküsyon grubu tarafından verilen mini konserden sonra programın direktörü Louis Mezzano’nun projenin desteklenmesine teşekkür ettiği konuşmasına geçildi. Programı birlikte yürüttükleri mimar Burçin Altınsay ile birlikte kürsüye gelen ve konuşmasını Türkçe yapan Mezzano, projenin hayatı geçirildiği yıllarda mahalle halkıyla çok yakın ilişkiler kurduklarını, yapılanın öneminin de bundan kaynaklandığını söyledi. Mezzano, “Tarihi semtin konutlarını restore ederken içinde yaşayanların da yaşamlarını iyileştirmeye ve aidiyet duygusunu güçlendirmeye çalıştık” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanı Erman Tuncer’in Kadir Topbaş adına yaptığı ve projenin başarısından söz ettiği konuşmasından sonra Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir çalışmayı özetle anlatan bir konuşma yaptı. Demir, Avrupa Birliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen Fener ve Balat Semtleri Rehabilitasyon Programını tamamladıklarını dile getirerek son 4 yıllık dönemde, Fatih’in tarihi değerlerine sahip çıkma adına çok büyük mesafeler kaydettiklerini belirtti. İstanbul’un Avrupa 2010 Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi sürecinin Fatih’te daha önce başlatılan projelere anlam ve ivme kazandırdığını kaydeden Demir, Fener ve Balat Semtleri’nin anıtsal, tarihi ve kültürel değerleriyle özgün bir karaktere sahip olduğunu dile getirdi. Demir şöyle dedi:

“Projelerimiz içinde, bizim için ayrı bir önem taşıyan Fener ve Balat Programının gönlümüzde ayrı bir yeri var. Çünkü burada yalnız 121 adet evin ve tarihi Balat Çarşısının restorasyonunu tamamlamadık. Aynı zamanda, UNESCO tarafından örnek gösterilen, ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel yönleriyle dört dörtlük bir proje hayata geçirdik. Programın bizim açımızdan en güzel ve en önemli yönü, bölge sakinlerince anlaşılıp benimsenmiş olması ve sahip çıkılmasıdır.”
Demir, konuşmasında program koordinatörleri Louis Mezzano ve Burçin Altınsay olmak üzere tüm proje ekibine teşekkür etti.
Tarihi eserlerden sorumlu İstanbul vali yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da konuşmasında Eminönü ilçesinin Fatih’e katılmasından sonra dünya mirası eserlerin tamamının Fatih’te olduğuna işaret etti. Bunlardan Fener Balat projesinin dünya mirası çalışmalarına örnek gösterildiğini dile getiren Taşbaşı, Fatih Belediyesi’nin tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması çalışmalarının çok başarılı olduğunu ve hazırladığı projelerle bugüne kadar devletin çeşitli kurumlarından 20 milyon YTL ödenek aldığını belirtti.

AB Büyükelçisi Pierini: Örnek proje

Daha sonra konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, küçük bir miktar katkıda bulundukları bir projenin sonuçlanmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Pierini, tarihi bir semtte kentsel yenileme yapılabildiğini göstermesi açısından bu projenin çok önemli olduğunu dile getirdi. Pierini “Aynı zamanda içinde insanların yaşadığı bir tarihi semtin, bir müze kent haline getirilmeden yenilenebileceğini göstermesi açısından da örnek bir proje” dedi. Projenin benzer projeler için bir bilgi birikimi de sağladığını belirten Pierini, böylelikle 2010 çalışmalarına da altlık hazırlandığını kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuşmasında çok güzel bir olaya tanıklık ettiklerini dile getirerek “Bu İstanbul için, İstanbul için yapılanlar insanlık için yapıldığından çok önemli bir olay” dedi. Projenin doğru semtte ve doğru zamanda yapıldığını belirten Günay, Halicin geçmişte İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olduğunu, şimdi de burada başarıyla bitirilen projeyle 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasında Avrupa Birliği’ne katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AB Büyükelçisi Marc Pierini, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve diğer yetkililerden oluşan heyet daha sonra Program çerçevesinde restore edilen tarihçi ve müzik adamı Dimitri Kantemir’in evini ziyaret etti. Buradan proje kapsamında yapılan ve özellikle kadınlar ve çocuklar için sosyal çalışmalar yürütülecek olan sosyal merkezin açılışını yapıldı. Heyetin restore edilen Balat Çarşısı’nı gezmesinden sonra tören sona erdi.