BIST 9.132
DOLAR 34,25
EURO 37,62
ALTIN 2.875,31
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

FEM Dershanelerinden flaş açıklama!

Dershanelerin kapatılmasına yönelik yasa taslağı bugün gündemin birinci sırasına yerleşti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA- Gülen 
cemaatine yakınlığıyla bilinen FEM dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç , Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun taslağının genel kuruldan geçmesi halinde dershanelerde yaşanacak sıkıntıyı İnternethaber'e anlattı:

YASALAŞIRSA HANDİKAP OLUR

Bu gün basında dershanelerin kapatılmasıyla ilgili haberin mutlaka irdelenerek ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Eğer taslak böyle yasalaşırsa eğitimde büyük handikap olacağını düşünüyorum. Özellikle doğu illerindeki öğrencilerin daha iyi lise ve üniversitelerde okuma imkânı da ortadan kalkacaktır. Dershaneler üzerinden bir kesim hedef alınmamalıdır. Kaldı ki Türkiye’de sayısız dershane ve dershanecilik sistemi var.

KONU AKLİ SELİM VEKİLLERİ RAHATSIZ EDİYOR 

Bu işin bu kadar büyük bir kavga ve çatışma alanına dönüşmemesi gerekir. Akli selim vekillerin milleti rahatsız eden bu kaotik durumu milletin yararına düzeltmeleri gerekir. Bu konuşarak anlaşılabilecek bir mesele. Bilenler bilmeyenlere anlatacak. Eğitim ile ilgili bütün elde edilen gelirlerde kayıt içi aslında devlet için. Ve devletin kontrolünde olması ve kontrolünde ilerlemesi olmaması durumundaki kaotik ortamdan çok daha iyidir.

Tüm okullarda öğrenim gören öğrencilere modern bir eğitim imkânı sunulduğunda, sınıf mevcutları normal sayılara çekildiğinde, zaten dershanelere olan ihtiyaç azalacaktır. Bunlar yapılmadığında, insanlar mutlaka daha iyiye yönelme arayışlarına giderecekler. Bunun sonucunda denetimden uzak, sadece varlıklı insanların gidebilecekleri özel dersler kaçınılmaz olacaktır.

HASTANE KAPATINCA HASTALIK BİTMİYOR 

Bir de sebep-sonuç ilişkisi ters kuruluyor. Otomobil tamirhaneleri kapatılırsa kazalar azalmaz. Veya hastaneyi kapatınca hastalıklar bitmiyor. Onarım ve telafi mekanizmaları kapatılınca asıl yapılması gerekenler yapılmıyor. Dershaneleri zorla kapatırsan karaborsaya düşer. Merdiven altı dershanecilik oluşur

Bütün dünyada merkezi sınavlar öğrencinin bir üst eğitimi alacak düzeyde olup olmadığını ölçmek üzere yapılır. Merkezi sınavların; adil, güvenilir bir ölçme yapmanın yanı sıra, eğitimin nabzını tutmada, bölgeden bölgeye, okuldan okula, öğretmenden öğretmene ortaya çıkan farkları belirleyip giderilmesinde yeni fırsatlar sunma gibi yararları da bulunur.

Bu bakımdan gerek ortaöğretim gerek yükseköğretime geçişi düzenleyen merkezi sınav uygulamalarında yapılacak düzenlemelerde geçmiş uygulamaları göz önünde bulundurmak önemlidir ve koşullar olgunlaştırmadan acele kararlar alınmamalıdır.

DERSHANELER HEDEF ALINMAMALI 

Dershaneleri hedef alan değil; eğitim sisteminin öncelikle nitelikli eğitim talebini karşılayabilme sorununu çözmeyi hedef alan ve bu süreçte özel dershanelerin yarattığı ekonomik değeri, yılların eğitimsel birikim ve deneyimini doğru kullanabilen çözümlere ihtiyaç vardır.

EĞİTİM ÖZGÜRLÜĞÜ PRENSİBİNE AYKIRI

Bu tür bir uygulama, durumları zaten zor olan öğrencileri daha da zor bir durumda bırakacaktır, eğitimde başarılı olma şanslarını tamamen ortadan kaldıracaktır. En önemlisi eğitimde eşitlik ilkesini ihlal etmiş olacaktır. Türkiye'de dershanelerin kapatılması düşüncesi, bütün dünyada var olan eğitim özgürlüğü prensibine aykırıdır.

Dershaneler sistemin ürettiği yetersizliklerin bir sonucudur. Dershaneleri kaldırarak eğitimin sorunları çözülemeyecektir.




Milli Eğitim Bakanlığı dershanelerle ilgili yasa hazırladıklarını açıkladı.

14970.jpg


Zaman: Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun taslağı tamamlandı. Tasarıya göre 'dershane' kavramı...

14921.20131114165522.jpg 


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen yasa taslağı tartışmalarına AK Parti'den açıklama geldi

14945.jpg