BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Felçlilerin yeni yürüme umudu!

Felçlilerin yeni umudu olan yürüme roboto bir mucizeyi gerçekleştirdi ve 15 hastanın 13'nü ayağa kaldırdı.

Abone ol

Kocaeli'deki özel bir hastanede yaklaşık bir ay önce hizmete sokulan ve ''yürüme robotu'' olarak bilinen lokomat cihazı sayesinde 15 felçli hastadan 13'ü yeniden yürümeye başladı.

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Ertunga Öney, düzenlediği basın toplantısında, 2'si merkezlerinde olmak üzere Türkiye'de yalnızca 5 adet bulunan lokomat cihazının beyin felci (inme), omurilik yaralanması, beyin yaralanması, beyin ve omurilik tümörleri, spastik özürlü çocuklar, multiple skleroz (MS) hastalarının erken dönemde tedavisinde önemli rol oynadığını söyleyerek, şunları söyledi:

Robotik yürüme cihazımız, özellikle nörolojik yani sinir sistemine bağlı felçlilerin tedavisinde kullanılan son teknolojik bir cihaz. Cihazdaki bilgisayar programı sayesinde hasta, hasar gören bacağını normal bir şekilde kullanabiliyor ve normal yürüme hareketlerini bu cihaz sayesinde yapabiliyor. Bu hareketleri yapan hasta, normalde yapamadığı hareketlerin orijinalını tekrar hatırlamış oluyor. Beyine, bacaktan 'hareket bu şekilde yapılır' komutu gidiyor. Bu da beynin kendini, normal hareket etmesi konusunda uyarmasına neden oluyor. Bu cihaz hastanın iyileşmesine çok önemli destek sağlıyor.''

Cihazın sadece hastaların yürümesini sağlamak amacıyla kullanılmadığına işaret eden Öney, ''Oturamayan hastaların oturma dengesinin gelişmesinde, kasılmaları olan hastaların aşırı kasılmalarının hafiflemesine yardımcı oluyor. Cihaz ayrıca hastaların hareket etmesi nedeniyle oluşabilecek yatak yarası, kabızlık gibi bazı istenmeyen komplikasyonların oluşumlarını da ortadan kaldırıyor'' diye konuştu.

Her hastada oluşan hasara bağlı olarak seans sayısının değişiklik gösterdiğine değinen Öney, bir hastanın ortalama 10 seansta tekrar yürüyüp yürüyemeyeceğinin ortaya çıktığını, yaklaşık bir aydır kullandıkları cihaz sayesinde 15 felçli hastadan 13'ünün yürümeye başladığını, diğer 2 hastanın tedavi sürecinin ise devam ettiğini kaydetti.

Yaklaşık bir yıl önce beyin kanamasına bağlı olarak vücudunun sağ tarafında ve bacağında hareket kısıtlılığı meydana gelen Mevlüt İrican'ın (26) yürüyüşünün cihaz sayesinde 12 seansta normal bir insana yakın hale geldiğini dile getiren Öney, ''Mevlüt'ün erken dönemde tedaviye başlaması büyük şans olmuş. Tedavisi bizden önce Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam ediyordu. Bize geldiği dönemde belirgin bir mesafe katetmişti. Biz de bu cihazla yürümeyle ilgili kazandığı negatif gelişmeleri normale dönüştürmeye çalıştık. Yürüyüşü şu anda normal bir insana yakın hale geldi. Mevlüt bunu yaklaşık 12 seansta başardı'' şeklinde konuştu.

Dr. Ertunga Öney, merkezlerindeki lokomatın seansının 100 TL olarak belirlendiğini de sözlerine ekledi.

Tedavinin ardından sağlığına kavuşan Mevlüt İrican ise yaklaşık bir yıl önce beyin kanaması geçirdiğini, 10 ay önce taburcu olduğunu, son bir aydır gördüğü tedaviyle de eskisine yakın şekilde yürüyebildiğini söyledi.