BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,29
ALTIN 2.932,62
HABER /  GÜNCEL

Felçliler için ilginç tedavi

Felçli hastalar ev işleriyle sağlıklarına kavuşuyor!

Abone ol

İzmit Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören felçli hastalar, yemek ve ütü yapıp, bulaşık yıkayarak tedavi oluyor.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Dursun, üniversitenin Umuttepe Yerleşkesi ve Yahyakaptan Mahallesi'ndeki İzmit Rehabilitasyon Merkezi'nde (İREM) fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini söyledi. Dursun, Türkiye'de ilk defa Yahya Kaptan Meslek Yüksek Okulu'nda "İş ve Uğraşı Terapisi Programı"nda terapist yetiştirdiklerini ifade etti.

Doğru tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde felçli hastaların el ve kol fonksiyonlarında geri dönüşün çok zor olabildiğini belirten Dursun, "Felçlilerde, botulinum toksin (botox) enjeksiyonları, bununla yapılacak iş ve uğraşı terapisi uygulamaları ile zorunlu kullanım tedavileri, el ve kolun kullanımında önemli yöntemlerdir. Bu tedaviler hastaların el ve kol fonksiyonlarının geri dönüşünde büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

Zorunlu kullanım tedavisinin Türkiye'de ilk olarak kendi kliniklerinde başlatıldığına işaret eden Dursun, "Zorunlu kullanım, dünyada çok önemli yer tutan iş ve uğraşı tedavilerindendir. Kolun ve elin fonksiyonlarının geri döndürülmesinde büyük öneme sahiptir. Burada, hastalanmamış tarafın günde yüzde 90 oranında kısıtlandırılmasıyla, tutulmuş olan tarafın 4-6 saat yoğun aktivite temelli çalışması planlanmakta. Bu çalışmalar sonucunda yaklaşık 15 günde kol ya da elin fonksiyonlarında önemli kazanımlar elde edilmektedir" dedi.

ÖZÜRLÜLERE UYGUN MUTFAK KURULDU

Felçli hastaların kişisel ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik uygulamalar yaptıklarını anlatan Dursun, şu bilgileri verdi:

"Ellerin ayaklarla koordineli kullanılmasını sağlayacak tedavi programları uyguluyoruz. Özellikle kadın hastalarımızdan ev işlerini yapabilme talebi geldi. Merkezimizde ütü ve yemek yapma, bulaşık yıkama gibi aktivitelerimiz var. Mutfak ünitesini kurma fikri gelişti. Bir özürlüye uygun mutfak kurduk. Hastanın elini kullanmasını sağlıyoruz."

FELÇLİ HASTALAR UYGULAMADAN MEMNUN

İstanbul'da 2,5 yıl önce yüksek tansiyona bağlı kısmi felç geçiren Reşit Altay (52), tedavisine 3 aydır Kocaeli'de devam ettiğini, kısa sürede sağlığına kavuştuğunu belirtti. Kocaeli'de gördüğü tedavi sonucu kolunu kullanabildiğini anlatan Altay, sağlığına büyük oranda yeniden kavuştuğu için mutlu olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 ay önce felç geçiren Bilhan Sebük (82) de İREM'deki tedavi sürecinde ütü yapma, börek ve yemek yapma, bulaşık yıkama ve çamaşır katlama gibi aktivitelerle ihtiyaçlarını yeniden karşılayabilecek duruma geldiğini belirtti.