BIST 9.414
DOLAR 34,42
EURO 36,34
ALTIN 2.845,17
HABER /  GÜNCEL

Felç hastalığında umut

Farelerin beyninden alınan kök hücreler, felç edilen farelerin ayaklarını kısmen de olsa kullanabilmelerini sağladı.

Abone ol

Yetişkin farelerin beyninden alınan ''nöronal'' kök hücreler, laboratuvarda omuriliği kesilerek felç edilen farelerin ayaklarını kısmen de olsa kullanabilmelerini sağladı.

Kanadalı araştırmacıların hayvanlar üzerinde elde ettiği bu başarı, bu teknikle ilerde bir gün omuriliğinden yaralanarak felç olan insanların tedavisinin sağlanabileceği ümidini doğurdu.

Beyinden alınan kök hücrelerin, merkezi sinir sistemi hücreleri ve diğer dokulara dönüşme özelliği bulunuyor.

Toronto'daki Krembil Sinirbilimleri Merkezi'nde çalışan uzmanlar, erişkin farelerin beyninden aldıkları kök hücreleri felçli farelere zerk etti.

Hücreler omurilikte hasarlı dokulara yapışarak ''miyelin'' üreten hücrelere dönüştü. Lipid ve proteinden müteşekkil ''miyelin'' adı verilen madde, sinir liflerini kılıf gibi sarmalayarak sinirle beyin arasında iletişim imkanı sağlıyor.

Araştırmaya katılan nöro-şirürji uzmanı Michael Fehlings, felçli farelerin normal şekilde olmasa da tekrar yürüyebildiklerini, hayvanların hareket becerisinin belli bir seviyeye geldiğini belirtti. Doktor Fehlings, hayvanlar üzerinde yapılacak daha ayrıntılı araştırmalardan sonra aynı tekniğin 5-10 yıla kadar insanlar üzerinde de denenebileceğini umduğunu söyledi.

Doktora göre, felçlilerin beyninden iğneyle alınabilecek kök hücreler, omuriliğin harabiyete uğrayan kısmına zerk edilebilecek. Fehlings, bu yöntemin, omuriliği zedelenerek sadece ''miyelin'' kaybeden ve yeterince sinir lifi bulunan hastalarda işe yarayacağını düşünüyor.

Uzmanlar, araştırma sırasında ''nöronal'' kök hücrelerin, omuriliğin yaralanmasının üzerinden iki hafta geçtikten sonra fazla işe yaramadığını da tespit etti. Araştırmacılar, şimdi kök hücrelerin yaralanmadan haftalar ya da aylar sonra niçin işlevsiz kaldığını anlamaya çalışıyor.