BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,57
ALTIN 3.021,66
HABER /  GÜNCEL

Felaketin maddi bilançosu ağır

31 insan öldü. Selin en ağır bilançosu bu... Ancak maddi bilanço da oldukça ağır...

Abone ol

Sel felaketi, havaalanına yakın olmasından dolayı İkitelli’de ağırlıklı olan antrepo, gümrük, depolama hizmetleri veren firmaları ve tekstil şirketlerini vurdu. İTO Başkanı Yalçıntaş İstanbul’da sadece mal kaybının 90 milyon dolar olduğunu belirterek, “Çalışamama, nakliyatın, ihracatın, ithalatın yapılamaması, kazalar ve sağlık gideri buna dahil değil” dedi

Onlarca insanın canına mal olan İstanbul’daki sel felaketi pekçok şirketin depolarının su altında kalmasına, mallarının tamamının kullanılmaz hale gelmesine neden oldu. Selden İkitelli’de bölgenin havaalanına yakın olması nedeniyle ağırlıklı olan antrepo, gümrükleme ve depolama hizmeti veren firmalar ve tekstil şirketleri etkilendi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, kentte sel felaketi nedeniyle son verilere göre, 80-90 milyon dolar civarında sadece mal kaybından dolayı oluşan bir zararın söz konusu olduğunu söyledi.

BÖLGEDE CİDDİ SIKINTI YAŞANIYOR

Yalçıntaş, konuştuğu birçok İTO üyesi firmanın depolarını suların bastığını, suların bastığı depolarda malların kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. İstanbul’da hizmet ve sanayi sektörlerinin ağırlıkta olduğu bölgelerde sel nedeniyle ciddi anlamda sıkıntı yaşandığını anlatan Yalçıntaş, Güneşli’de 1.506, Mahmutbey’de 928, İkitelli’de 711, Sefaköy’de 1.715, Halkalı’da 814 İTO üyesi firma bulunduğuna işaret etti. Yalçıntaş, bu firmaların bulunduğu yerlerin sel felaketinden en fazla etkilenen alanlar olduğunu kaydetti.

MALLAR KULLANILMAZ HALE GELDİ

Murat Yalçıntaş, firmaların felaketten iki yönden etkileneceklerine dikkati çekerek, “Doğrudan doğruya mal kayıpları var. Ben birçok üye ile konuştum. Bir çoğunun deposunu su basmış durumda, malları kullanılamaz halde. İşe zamanında gidememe, hiç çalışamama, nakliyatın, ihracatın, ithalatın yapılamaması, kazaların ve sağlık giderlerinin artması gibi sebepler de ayrıca bir zarar söz konusu” şeklinde konuştu.

SİGORTALARI YOK

Sigortanın bugüne kadar ihmal edildiğini ifade eden Yalçıntaş, “İthalat, ihracat işlemlerinde yapılan standart sigortalar var. Ancak bizim küçük ve orta boy iş yerlerimizde, malların ve iş yerlerinin sigortalanması belli bir ölçüye kadar oluyor, sigortalılık tamamen, yüzde 100 olmuyor. Sigorta konusu, zamanında düşünülmemiş ya da iş yoğunluğundan atlanmış. Böyle kara bir günde akla geliyor” dedi.

HASARLI TIR SAYISI 100'DEN FAZLA

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu, yapılan ilk tespitlere göre 1 sürücülerinin hayatını kaybettiğini, halen ulaşılamayan araç sayısının 23 adet ve hasarlı araç sayısının 100’den, su altında kalan araç sayısının da 20’den fazla olduğunu bildirdi. UND, selin yoğun olarak tahribata yol açtığı İkitelli, Halkalı, Bağcılar semtlerinde yerleşik nakliye firmaları ve TIR garajlarının felaketten ciddi şekilde etkilendiğine işaret etti.

EVKUR YAĞMALANDI

İkitelli’de merkezi olan EVKUR alışveriş mağzasının ana deposu sel suları ile yıkıldı, caddelere taşan aralarında plazma televizyonların da bulunduğu yüzlerce çeşit ev eşyası çevredekiler tarafından yağmalandı. EVKUR binasından sularla Papaz Köprüsü altına kadar gelen ve ordan caddelere yayılan binlerce eşya çocuklar ve çevreden gelen kişiler tarafından kapışıldı. Yağmanın büyümesi üzerine olay yerine gelen polisler “Bu halka bu bu yakışmaz” diye bağırarak çevredekileri dağıttı. Yağmaya karışanlar polislerin gelmesiyle eşyaların etrafından uzaklaştılar.

VODOFONE SANTRALI SEL MAĞDURU

Vodafone Türkiye, İkitelli Basın Ekpres yolu üzerinde bulunan veri santralının kullanılamaz hale geldiğini, bu nedenle de bu santralden hizmet alan İstanbul’un Kuzeybatı’sı ve Trakya bölgesindeki abonelerin bir bölümünün iletişim sorunları yaşadığını açıkladı. Vodafone Türkiye’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bu büyük felaket Vodafone Türkiye’nin İkitelli Basın Ekspres yolu üzerinde bulunan veri santralını da sabah 07.50 itibarıyla kullanılamaz hale getirmiştir. İlk adım olarak İkitelli binasındaki çalışanlar güvenli bir şekilde tahliye edilmiştir. Sistemin diğer veri santrallerı üzerinden sağlıklı hizmet vermesi ve etkilenen abonelerin sorunsuz bir şekilde hizmet almalarını sağlamak üzere çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir.”

SİGORTA SEKTÖRÜ CİDDİ HASAR ALACAK

Axa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, Trakya bölgesi ve İstanbul’da sigorta anlamındaki hasarın 70-80 milyon dolar civarında olabileceğini söyledi. Erlat, özellikle İkitelli-Bakırköy hattından hasar ihbarı geldiğini, ancak insanların genellikle yaşanan felaketin ardından fiziki şartları biraz toparladıktan sonra sigorta şirketine ihbarda bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’de en yüksek sigortalanma oranının Trakya ve İstanbul olduğuna dikkati çeken Erlat, “Dolayısıyla sigorta sektörü ciddi hasar alacaktır” diye konuştu.

AYNI BÖLGEDE YİNE SEL OLMUŞTU

Türkiye’de en büyük sel hasarının 1995’te yine aynı bölgede yaşandığını anımsatan Erlat, “1995’te ise 25-30 milyon dolar civarında bir ödeme yapılmıştı” dedi.

KİPA'DAN 20 BİN TL'LİK GIDA YARDIMI

Kipa, Trakya Bölgesi’ni etkisi altına alan sağanak sonrası yaşanan sel felaketinde büyük zarar gören Silivri’ye 20 bin liralık gıda yardımı gönderdi. Gönderilen yardım malzemeleri arasında, sıvı yağ, makarna, pirinç, bulgur, salça gibi temel gıda malzemeleri yer alıyor.