BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Fehriye Erdal kaçırıldı!

Belçika'yı sarsan iddialara Adelet Bakanı cevap verdi. Erdal'ın kacışına göz yummadık!

Abone ol

Belçika Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, terörist Fehriye Erdal’ın kaybolmasının 'danışıklı dövüş' olmadığını savundu. Belçika'da terörist Fehriye Erdal'ın Bruges Mahkemesi tarafından 28 şubatta 4 yıl hapis cezasına çarptırılmasından bir gün önce kaçmasına ilişkin yorum ve tartışmalar devam ediyor. Belçika'nın özel televizyon kanallarından RTL, terörist Erdal dosyasını bir saatlik açık oturumda ele aldı. Oturuma katılanlar arasında, Belçika Adalet Bakanı Onkelinx ile birlikte bazı gazeteci, politikacı, avukat ve polis yetkilileri yer alırken, İçişleri Bakanı Patrick Dewael oturuma katılımı reddetti.

Açık oturumun başlangıcında söz hakkı verilen, terör örgütü DHKP-C sözcüsü olarak nitelendirilen Bahar Kimyongür, Fehriye Erdal'ın kaçmakta haklı gerekçeleri olduğunu savundu.
Burges Mahkemesi tarafından 4 yıl hapis cezasına çarptırılan, tutuksuz olarak temyiz sonucunu bekleyen Kimyongür, Erdal'ın teslim olacağını sanmadığını belirtti. Teröristin yerini bilmediğini, bilse dahi söylemeyeceğini kaydeden Kimyongür, kendisinin ise firar etmek niyetinde olmadığını söyledi.

Onkelinx suçu istihbarata attı
Programda konuşan Adalet Bakanı Onkelinx ise, Belçika İstihbarat Servisi'nin çok komik duruma düştüğünü, çok güzel karikatürler yayımlandığını söyledi. Onkelinx, terörist Erdal'ın mahkeme kararından önce 'özgür ve masum' sayıldığını, tutuklanmasına olanak olmadığını tekrarlayınca, katılımcıların ağır eleştirilerine hedef oldu. "Bin Ladin Belçika'da yakalansa masum mu sayılacak?" AB ve Belçika tarafından terör örgütü olarak nitelendirilen DHKP-C'nin Brüksel'deki 'irtibat bürosu'nun 'temyiz hakkı nedeniyle' kapatılmayacağını bildiren Onkelinx'e yöneltilen, 'Bin Ladin Belçika'da yakalansa, yargı kararı çıkmadan önce özgür ve masum mu sayılacak? Tutuksuz mu yargılanacak?'' sorusu yanıtsız kaldı.

"El Kaide Brüksel'de büro açabilir mi?"
Onkelinx, ''El Kaide Brüksel'de büro açabilir mi?'' sorusunu da yanıtsız bıraktı. Katılımcılar, terör örgütü DHKP-C'nin Belçika'da her gün suç işlediğini, internet sitesinden cinayetler üstlendiğini, terör çağrıları yaptığını, bu sitenin bir Belçika firması tarafından yönetildiğini, örgütün cinayetlerini Belçika'da basın toplantılarıyla anlattığını belirttiler. Oturuma katılan Sabancı ailesinin avukatı Fernand Schmitz, terörist Erdal'ın Türkiye'deki suçlarını hatırlattı ve bu cinayetlerin DHKP-C tarafından üstlendiğini, Belçika'da siyasi cinayet olarak gösterildiğini söyledi. Terörist Erdal'ın ''izinin kaybedilmesinin'', 'danışıklı dövüş' olduğu, Belçika hükümetinin firara göz yumarak bir sorundan kurtulmak istediği görüşü Onkelinx tarafından reddedildi. Katılımcılar arasındaki muhalefet milletvekilleri, hükümetin kamuoyuna yalan söylediğini, teröristi tutuklama olanaklarının değerlendirilmediğini anlattılar. Polis sendikası temsilcileri, Erdal olayında istihbarat servisinin linç edildiğini, gerçekte istihbaratçılara hiçbir yetki verilmediğini belirttiler.

"Erdal'ın peşindeydik ama yayalara yol verdik"
Bir istihbarat görevlisi, 'yayalara yol verdikleri için' Erdal'ın izlenmesinin aksadığını hatırlatırken, ''yayalara yol vermeseydik ceza yerdik ve o cezayı cebimizden ödememiz gerekirdi'' dedi.
'İlticacı adayı' terörist Erdal'ı tutuklayacak adli olanak bulunmadığını söyleyen Adalet Bakanı Onkelinx'e, 'ilticacı adayı' olan küçük masum çocukların kapalı merkezlerde tutuklu bulundukları hatırlatıldı. Onkelinx, buna karşılık olarak, ''haklısınız. Bu görüşü paylaşıyorum'' demekle yetindi. Bakana, kısa bir süre önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belçika ziyareti sırasında, ''sorun çıkartmasından korkulan'' bazı Çeçen militanların önceden tutuklandıkları da hatırlatıldı.

Erdal kayıp
Sabancı suikasti faili Fehriye Erdal ve terör örgütü DHKP-C üyesi 10 sanığı Belçika'da işledikleri suçlardan dolayı yargılayan Bruges Ceza Mahkemesi, 28 şubatta aldığı kararla Fehriye Erdal'a dört yıl hapis cezası verdi. Mahkeme Erdal'ın Brüksel'de barındırıldığı, adresi gizli tutulan evden alınarak tutuklanmasını kararlaştırdı. Ancak Erdal, 'gözaltında tutulduğu' varsayılan adreste bulunamadı. Belçika polisinin ve istihbarat birimlerinin Adalet Bakanlığı'nın emriyle, teröristi kaldığı adreste 24 saat izlediği varsayılıyordu. Belçika'nın Batı Flaman Başsavcısı Jean-Mari Berkens de, olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamada Fehriye Erdal'ın kaçtığını resmen teyit etti. Fehriye Erdal'ı DHKP-C örgütü sözcülerinden Musa Asoğlu'nun kaçırdığı ortaya çıktı.