BIST 10.682
DOLAR 32,53
EURO 35,15
ALTIN 2.469,89
HABER /  GÜNCEL

Fehmi Koru tabuları yıktı

Esrarengiz Bilderberg toplantılarına katılan gazeteci Fehmi Koru gizlilik yeminine sadık kalacak mı?

Abone ol

Kanada"nın Ottowa kentinde 8-11 Haziran tarihleri arasında 54"üncüsü düzenlenen Bilderbeg toplantısına, Bilderberg aleyhine kırka yakın yazı kaleme alan Yeni Şafak Gazetesi yazarı Fehmi Koru da katıldı.

Daha önce, "Bilderberg"e katılmanın ilk şartı başta edilen gizlilik yeminine sonuna kadar bağlı kalmaktır. Bugüne dek o yemini bozan bir tek Bilderbergci ile karşılaşmış değilim. Ben yazamayacak ortamda bulunamayacağımdan, toplantıyı düzenleyenler de yazmama müsaade etmeyecekleri için, ey okur üzülebilirsin, Bilderberg toplantılarına katılmam imkánsız görünüyor (18 Temmuz 2002)" diyen Fehmi Koru"nun, Ottowa"daki toplantının ardından neler yapacağı merakla bekleniyor.

BAHİS OYNANMIŞTI

Bilderberg aleyhine yazdığı yazılarla pek çok polemiğe yol açan Fehmi Koru"nun Bilderberg"e davet edilmesi bile haberlere konu olmuş, bazı gazeteciler Koru"nun katılıp katılmayacağına dair müşterek bahis bile oynamışlardı. "Koru katılmayacak" diye önüne gelene 50 YTL verip bahse giren Hürriyet yazarı Cüneyt Ülsever"in bu işten en zararlı çıkan gazeteci olduğu sanılıyor.

BU YIL YAZMADI

İşin ilginç tarafı, her sene Bilderberg ile ilgili pek çok yazı kaleme alan Fehmi Koru, 2006 içinde bu konuya bir kez olsun değinmemiş, kendisi hakkındaki polemiklere de hiçbir biçimde açıklık getirmemişti.

28 ülkeden 130 kişinin davetli olduğu toplantıya, Türkiye"den Fehmi Koru dışında TÜSİAD üyeleri Mustafa Koç, Güler Sabancı ve Ümit Boyner, Başbakan"ın Dış Politika Danışmanı Egemen Bağış, Arı Hareketi"nin kurucusu Kemal Köprülü ve Sabah gazetesi yazarı Soli Özel katıldı.

TÜRKİYE"DE DE YAPILDI

Kökenleri 1877"den itibaren düzenlenen "Yuvarlak masa" toplantılarına dayanan Bilderberg"in mimarları arasında ünlü işadamı Rockefeller de yer alıyor. 1954"teki ilk Bilderberg Oteli"nde yapıldığı için bu adı aldı. Toplantıların temel özelliği, basın mensupları da davet edildiği halde basına kapalı olması. Bilderberg toplantıları 1959 ve 1975 yıllarında Türkiye"de yapılmıştı. Bugüne kadar Bilderberg toplantılarına şu isimler katılmıştı: Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Kemal Derviş, Bülent Ecevit, Selahattin Beyazıt, Suna Kıraç, Ali Hikmet Alp, Uğur Bayar, Dinç Bilgin, Cem Boyner, Ali Bozer, İsmail Cem, Hikmet Çetin, Nuri Çolakoğlu, Gazi Erçel, Sedat Ergin, Üstün Ergüder, Meral Gezgin Eriş, Emre Gönensay, Vahit Halefoğlu, Talat Halman, Muharrem Kayhan, Rahmi Koç, Mustafa Koç, Şerif Mardin, Tugay Özçeri, Rüştü Saraçoğlu, Sinan Tara, Erkut Yücaoğlu, Ali Babacan, Hasan Cemal, İmregül Gencer, Mehmet Ali Bayar, Cüneyt Ülsever.

Neler yazmıştı

Nasıl yeminse

Bilderberg"e katılanlar "Toplantılarda şunu konuştuk" demiyor. Katılan yazarlar, isim vererek veya isimsiz, toplantılarda konuşulanları sütunlarına taşımıyorlar... İçeride nasıl bir yemin ediliyorsa..."

(27 Mayıs 2002)

Gülme, not et

Gülmeyin, bir yere not edin. Sizden önce başkalarının hafife aldığı nice Bilderberg kararı, zaman içerisinde, ciddi ciddi uygulamaya konuldu. (...) Bill Clinton da orada tanınmıştı.

(3 Haziran 2002)

Dünya hükümeti

Bilderberg, "dünya hükümeti" diye ünlü bir kuruluş. Geçmişte, Jimmy Carter, Margaret Thatcher, Tony Blair adları bilinmezken katıldılar ve ardından en tepe noktalara geliverdiler.

(05 Mayıs 2005)

Haber: Sefa Kaplan
Kaynak: www.hurriyet.com.tr