Uzmanlar bir araştırma sonucu, genlerin obeziteye etkisinin olduğunu belirtti, fakat asıl önemli olan beslenme alışkanlığının edinilmesi
Abone olTürkiye'de bugün her iki kadından biri obez. Erkeklerde ise obezite oranı yüzde 35'ler seviyesinde. Genler obezliği sadece yüzde 10 etkiliyor.
"Günde 20-30 Dakika Yürümek Obeziteyi Engelliyor"
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Profesörü Murat Faik Erdoğan "Obezitenin genetik yönleri de var ama başlıca çevresel faktörler obeziteyi belirliyor. Günümüzde daha az hareket etmekteyiz. Hiçbirşey yapamıyorsak günde 20-30 dakika yürümek obeziteyi engelliyor."
Erdoğan, "Özellikle Güneydoğu Doğu Anadolu'daki yağlı kebaplarımız, mezelerimiz kesinlikle çok kilo aldırıcı şeyler. Anne baba şişmansa o evde yanlış yemek pişiyor demektir. O çocuğu da yanlış besleyecekler demektir."
Beslenme alışkanlıklarında o kadar çok yanlış var ki, bu yanlışlar da fazla kilo olarak geri dönüyor. Mesela yenilen her tatlı porsiyonu bir akşam yemeği anlamına geliyor. Kilo arttıkça daha fazla salgılanan insülin hormonu nedeniyle iştah da artıyor.
Beslenme Uzmanı Derya Şahin, "Hamburger pizza asitli içecekler çikolata yağlı gıdalar cipsler bunları kesinlikle diyetinden çıkarması gerekiyor. Metabolizmayı hızlandırmak için aç kalmamak gerekiyor, bol sıvı tüketimi önemli. İki-üç saatte bir azar azar beslenme profilini hayata geçirmek gerekiyor. Annesi babası obez olan bir kişinin obez olmak kaderi değil." şeklinde konuştu.