BIST 9.487
DOLAR 34,40
EURO 36,42
ALTIN 2.837,17
HABER /  GÜNCEL

Fazıl Say soruşturmalı mı?

Fazıl Say'a soruşturma yerinde bir karar mı yoksa düşünce özgürlüğüne vurulan bir darbe midir?

Abone ol

Fazıl Say'ın Twitter hesabında yazdığı "Müezzin 22 saniyede okudu akşam ezanını yahu. Prestissimmo con fuco!!! Ne acelen var? Sevgili? Rakı masası?" şeklinde mesaj yazması ve Ömer Hayyam'a ait olduğu iddia edilen "Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i âlâ meyhane midir? Her mümine iki huri vereceğim diyorsun, cennet-i âlâ kerhane midir?" dizesini paylaşması başına dert açtı.

Savcılık, Say'a "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve dini değerlere hakaret ettiği" gerekçesiyle soruşturma açtı.

Peki dini duygularını açıklamak soruşturma konusu olabilir mi? Habertürk bu konuyu yazar, akademisyen, gazeteci ve din adamlarına sordu ve bakın hangi yanıtları aldı:

"HAKARET YOK, RUBAİDİR"

Yazar Pınar KÜR: Fazıl Say'ın yazdıkları elbette düşünce özgürlüğü sınırlarındadır. Eğer bir ülkede siz "Düşünce ve ifade özgürlüğü var" diyorsanız, Say'ın yazdıklarının da bu kapsamda olduğunu kabul etmek, aksini söylememek zorundasınız. Kaldı ki, Ömer Hayyam'a ait olarak kabul edilen bu rubai milyonlarca kez okunmuş ve yazılmış. Bu rubaiyi yazmak nasıl olur da hakaret olarak kabul edilebilir?

DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fak. Öğretim Üyesi Ali Kemal YILDIZ: TCK'da dini duygular besleyenleri korumaya yönelik kanunlar var. Ancak insanların dini kuralları, dinle ilgili duygularını ve dinle ilgili değerendirmeleri eleştirmesi düşünce özgürlüğü kapsamındadır. Kaldı ki söz konusu soruşturmaya neden olan dörtlük, dini düşünceleri mizahi yolla eleştirmekte. Bu dörtlüğün halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini düşünmüyorum. "Bu sözler düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli" diye düşünüyorum.

DÜŞÜNCÜ ÖZGÜRLÜĞÜ İLE İLGİSİ YOK

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim YEPREM: Tasavvufi edebiyatta Say'ın da Twitter'ında yazdığı gibi şathiyeler yer alır. Yunus Emre'nin de buna benzer dizeleri vardır. Mesela "Sırat kıldan incedir, kılıçtan keskincedir, varıp üstüne yatasın gelir'' der Yunus Emre. Dini alimler arasında bunlara olumsuz bakanlar da olmuştur, bunları sadece edebi bir eser olarak görenler de. Say'ın yazdıklarının düşünce özgürlüğüyle ilgisi yok. Önemli olan burada bu dörtlük edebi bir eser olarak mı nakledildi, yoksa başka bir tavırla mı yazıldı? Hangi bağlamdaysa ona göre değerlendirilir.

YAZILMASINI DOĞRU BULMUYORUM

Milli Gazete Yazarı Mehmet Şevket EYGİ: Twitter'da yazılanlarla ilgili halk ihtilaf içinde olacaktır. Ama ben bir Müslüman olarak söz konusu dizelerin yazılmasını da yayılmasını da doğru bulmuyorum. Ama keşke bu kişi mahkemeye verileceğine Müslümanlar tarafından yasal sınırlar içinde protesto edilseydi.