Elektrik artık el yakıyor. Ancak bu önlemle ödediğiniz parayı yarı yarıya indirebilirsiniz. Bakın ne yapmanız gerekiyor?
Abone olSon zamlarla birlikte elektrik fiyatları yılbaşından bu yana konutta toplam yüzde 54, sanayide ise toplam yüzde 46 oranında artmış oldu. Yani artık tasarruf yapmak şart...
AKILLI SAYAÇ KULLAN
Elektrik fiyatlarının bu derece artmasının ardından faturaların cep yakmaması ve tasarruf yapılması için uzmanlar basit önlemler tavsiye ediyor. Bunlardan ilki, akıllı sayaçlar ile puant tarifeye geçilmesi, diğeri ise bir takım hususlara dikkat edilmesi.
Uzmanlar, elektriğe sabah, akşam ve gece olmak üzere 3 farklı tarife uygulandığına dikkat çekerek tüketicilerin bu saatlere riayet etmesi durumunda sarfiyatın da önemli oranda düşeceğini belirtiyor. Bu tarifeden yararlanabilmek için akıllı sayaç kullanılması şart...
Akıllı sayaç kullanılması durumunda elektriğin tüm vergiler dâhil birim fiyatları şöyle oluyor:
NORMAL SAATLER 06.00 – 17.00 saatleri arasında 21,5 Ykr
PAHALI SAATLER 17.00 – 22.00 saatleri arasında 34,3 Ykr
UCUZ SAATLER 22.00 – 06.00 saatleri arasında 12,3 Ykr olarak belirlenmiş
Bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, ütü gibi elektrikle çalışan cihazların akıllı saatler olarak tanımlanan gece 22.00-06.00 saatleri arasında kullanılması durumunda faturalara yansıyacak miktar yarı yarıya azalıyor.
DİĞER YÖNTEMLER:
Akıllı saatler dışında evlerde uygulanacak basit tedbirlerle de elektrik tüketimini azaltmak mümkün. Buna göre herkesin kolaylıkla uygulayabileceği ve önemli oranda elektrik tasarrufu sağlayabileceği yöntemler şunlar:
"Evde ısı kaybını azaltmak için yalıtım tedbirleri alınmalı. Bu sayede elektrik tüketimini yarı yarıya azaltmak mümkün. Yüksek miktarda elektrik harcayan ampuller yerine daha düşük watt floresan lambalar kullanmak aydınlatmada tasarruf sağlıyor. Bu şekilde yaklaşık yüzde 70 oranında elektrik tasarrufu sağlamak mümkün. Evde en çok kullanılan eşyalardan olan buzdolabı açık tutulmamalı, buzluk kısmında fazla buz bırakılmamalı, ısı yalıtımını sağlayan kapı bantları temizlenmeli veya yenilenmeli, buzdolabına sıcak ve açık olarak yiyecek-içecek konulmamalı. Elektronik cihazlar açma-kapama düğmesinden kapatılmalı. Açma-kapama düğmesinden kapatılmayan cihazlar düşük de olsa elektrik tüketmeyi sürdürüyor. Elektrikli süpürgelerin torbaları sık sık boşaltılmalı, çünkü toz süpürgenin emme gücünü düşürerek daha fazla tüketime yol açıyor. Ve hepsinden önemlisi evde kullanılmayan bölümlerdeki ışıklar kapalı tutulmalı."