BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Fatura çilesine korsan çözüm

Fatura kuyruklarında ömür tüketen vatandaş, çareyi korsan fatura tahsilatına yöneltti. Bu yeni sektör belli bir ütret karşılığında telefon doğalgaz ve su faturalarını yatırıy

Abone ol

Büyükşehirlerde, bankaların fatura tahsilatını külfet olarak görmesi, İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ ve Türk Telekom gibi milyonlarca aboneye hizmet veren kurumların vezneleri önündeki kuyrukların da giderek uzaması ‘fatura ödeme merkezi’ adı altında yeni bir ‘sektör’ün oluşmasına sebep oldu.

Bu merkezler Türk Telekom, İGDAŞ, İSKİ gibi hizmet sektörlerinin faturalarını, 50 YKr ile 3 YTL’lik bir ücret karşılığında ödüyor.

Fatura kesen hiçbir resmi kurumla anlaşması olmayan bu tür bir merkezin İstanbul’da 10’dan fazla bayisi bulunabiliyor. Su, elektrik, doğalgaz ve telefon faturalarını internet üzerinden ödeyen ve tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştiren bu merkezleri Türk Telekom, İGDAŞ ve İSKİ, anlaşması olmadığı gerekçesiyle birçok kez dava etmiş.

Ancak kurumların bir zararı olmadığı gerekçesiyle davalar beraatle sonuçlanmış. Tacettin Kaleli, fatura ödeme merkezleri fikrinin kendisine ait olduğunu söylüyor. Bu fikrin, 3 yıl önce fatura kuyruğunda beklerken oluştuğunu belirten Kaleli, “Boşluk vardı, bizim icadımızla bu boşluk doldu. Bu halka hizmettir. Almanya’da böyle bir buluşunuz olsa ödül verirler. Burada dava açıyorlar.” diyor. Tüketici dernekleri ve hukukçular ise abonelerin bu yolu tercih etmesinin istismara açık olduğu görüşünde.

‘Amacımız halka hizmet’

Fatura ödeme merkezleri, müşterilerinin faturalarını, şahsi hesaplarına yatırdıkları paralarla ödüyor. Müşterinin parasını ise peşin alıyorlar. Ödeme karşılığında ise vatandaşa makbuz olarak ‘Fatura ödemesi talimat sözleşmesi’ adı altında bir belge veriliyor.

Kendilerine ‘danışmanlık firması’ adını veren bazı ofisler de doğrudan ‘fatura ödeme merkezi’ adı altında çalışıyor. 10’dan fazla bayisi bulunan ‘Güven Danışmanlık’ın sahibi Tacettin Kaleli, İSKİ, İGDAŞ gibi kurumların yanında vatandaşa da iyilik yaptığını düşünüyor. Bu ‘işyerleri’nin tanıtım broşürlerindeki sloganı ise şöyle:

“Faturalarınızı kuyruk beklemeden, zaman harcamadan, vezne vezne dolaşmadan güvenilir bir şekilde ödeme kolaylığı sunuyoruz.” Kaleli, bayilerindeki fatura tahsilatı için bilgisayarlarına özel bir program kurmuş.

“Güven Fatura Yatırma Programı” adı altındaki programın lisansını alarak bayi açmak isteyenlere satıyor. Faturaları internet üzerinden mutlaka yatırdıklarını ve insanları mağdur etmediklerini söyleyen Kaleli, kötü niyetlilerin böyle bir dükkan açarak halkı istismar edebileceğini kabul ediyor.

Hukukçulara göre yapılan işlemler için alınan ücret yasal değil; çünkü kurumlarla yapılmış bir anlaşma yok. Tüketiciler Birliği Başkanı avukat Bülent Deniz, yetkisiz fatura ödeme merkezlerinin halkın ihtiyacından yararlandığını belirtiyor.

Bankaların öğleden sonra fatura almadıklarını ifade eden Deniz, “Kurumlar, yetkisiz fatura ödeme merkezlerinin bulunduğu yerlerde acilen yetkili merkezler açmalı. 21. yüzyılda herkesin zamanı çok kıymetli ve insanlar saatlerce kuyrukta beklemek istemiyor.” diyor.

Tüketici Hakları Merkezi Genel Başkanı Ömer Keser ise, “Tüketici bankalarda saatlerce sıra beklemek ve yol parası vermek yerine mahallesinde açılmış bu işyerlerini tercih ediyor. Kayıt dışı ekonominin tartışıldığı bir dönemde üzerine gidilmesi gereken bir konu.” şeklinde konuşuyor. Vatandaş bu girişimden şikayetçi değil.

Faturalarını özel bayiler veya bankalarda ödeme imkanı olmadığını belirtenler, 2 milyon lira minibüs parası vererek bankaya gitmek ve bir saat kuyrukta beklemek yerine 50 YKr vererek faturalarını kendi semtindeki özel bürolara ödediklerini söylüyor. İSKİ ve Türk Telekom yetkilileri ise anlaşmalı olmadıkları ödeme kurumlarına verilen fatura bedelleri kendilerine ödenmediği takdirde tek muhataplarının tüketici olduğunu açıklıyor.

Haber: Ayşegül Doğan
Kaynak: