Srebrenitsa’da Boşnakları Sırplara teslim eden BM Barış Gücü'nde görev yapan eski Hollandalı askerler o anları anlattı.
Abone olHollandalı eski askerler Dave Maat ve Acce Anakota, katliamın en küçük kurbanı Fatima bebeği nasıl bulduklarını Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) anlattı.
1995 yılındaki soykırımda BM bünyesindeki Hollanda biriliğinde görev yapan Dave Maat ve Acce Anakota, katliamdan sonra kayıp yakınlarına yardım etmek istediklerini, ellerinde bulunan katliam sırasında çekilmiş uydu fotoğrafları ve bazı resimler ile cesetleri bulmaya çalıştıklarını anlattı.
Acce Anakota," Bu kitap henüz kapanmadı." diyerek “ Hala bir çok insan kayıp, bebek de onlardan bir tanesi, savaşın en genç kurbanı, onu bulmak istiyorduk, O bizi motive etti." dedi
Dave Maat 2009 yılında kayıpları arayan bir araştırma toplantısına katıldıklarını, toplantıda gömülen insanların araştırıldığını söyledi. Dave Maat," Kimse onların nerede olduğunu bilmiyordu, ama aynı yerde olduklarını tahmin ediyorlardı. Biz de aramalara katıldık." ifadesini kullandı.
Dave ilk aramalarda başarısız olduklarını söyleyerek “Acce onları ayrı aradı, ben de başka bir grupla aradım. Başarısız olduk, onları bulmadık. Elimizde resimler vardı, bu şekilde cesetlerin pozisyonu belirlemeye çalıştık. Cesetlerin çoğu gömülen yerde değildi. Başka bir yere taşınmıştı. Resimlere bakarak pozisyonun nerede olduğunu tespit etmeye çalıştık. Sonunda bize Uluslararası Kayıp İnsanları Komisyonu (ICMP ) yardımcı oldu. Onlar yerini tespit etti ve beş kişinin cesedini buldu. Çok duygusal oldu. Resmi görmek istedim. Çok küçüktü. Bu savaşın en genç kurbanıydı.” dedi
Katliamda Hollandalı askerlerin yardımcı olmadığı sorusana karşılık Dave “Savaş sırasında mümkün olduğu kadar yardımcı olmaya çalıştık. Ama üst makamlarda irade yoktu. O zaman durum aşırı kötü idi" şeklinde konuştu.
1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da bulunmaktaydı.
Hollandalı askerler bir gece yarısı Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Fransız generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.
Birkaç gün içinde 8 bin kişi katledildi. II. Dünya Savaşı'ından sonra insanlığa yapılan en büyük suç olarak arşivlerde yer aldı.
Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamın bir 'soykırım' olarak kabul etti; ancak Sırbistan'ın sorumlu tutulmayacağına karar verdi.