BIST 9.477
DOLAR 34,42
EURO 36,45
ALTIN 2.840,96
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Fatih'te hanutçularla mücadele

İstanbul Fatih Belediyesi ilçede bağırarak müşteri çekmeye çalışan hanutçulara göz açtırmıyor.

Abone ol

Fatih Belediyesi, bağırarak müşterileri çekmeye çalışan hanutçulara karşı başlattığı mücadele çerçevesinde 23 iş yerine 3 gün süreyle kapatma cezası verdi.

Mahmutpaşa'da vatandaş gibi dolaşan Fatih Belediyesi zabıta ekipleri, kendilerini alıcı sanarak dükkanlara çekmeye çalışan iş yerlerini tespit ederek, resmi ekiplere denetim yaptırdı.

Zabıta ekipleri, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 15. maddesine istinaden ruhsatsız faaliyet gösterdikleri tespit edilen bu iş yerlerinden 5'ine 3 gün süreyle kapatma cezası verdi. Ruhsatlı olduğu halde hanutçuluk yapan diğer iş yerleriyle ilgili karar ise Belediye Encümeni'ne gönderildi. Encümen, 1608 sayılı kanunun 1. maddesine göre ''belediyenin emir ve yasaklarına aykırı faaliyet gösterenler hakkında yasal işlem yapılır'' maddesi uyarınca bu iş yerleri hakkında 3 gün faaliyetten men kararı verdi.

Karar üzerine zabıta ekipleri, verilen yasal sürelerin ardından 5'i ruhsatsız 8 iş yerini mühürledi. Ekipler kalan 15 iş yerini de önümüzdeki günlerde mühürleyecek.

ESNAFA YÖNELİK UYARI ÇALIŞMASI
Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, zabıta ekiplerinin geçmişte hanutçuluk yapan iş yerlerine yönelik para cezası uyguladığını, ancak bundan sonuç alınamadığını, bu nedenle belediye olarak önce esnafla görüşerek uyulması gereken kuralları anlattıklarını, ardından hanutçuluğun yasak olduğuna ilişkin bez afişler hazırlatarak alışveriş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelere astıklarını, ayrıca sesli anonslar yaptırarak esnafı uyardıklarını söyledi.

Bu uyarıların ardından denetimleri başlattıklarını belirten Demir, tarihi yarımadada belediye başkanı olmanın da yaşıyor olmanın da ticaret ve turizmle uğraşmanın da sorumlulukları bulunduğunu hatırlattı.

''DERDİMİZ İNSANLARI YASAKLAMAK, CEZALANDIRMAK DEĞİL''
İş yerlerinin önünden geçen insanları içeriye çağırma, zorlama, hatta zaman zaman temas etmek suretiyle tacize varan davranışların yapılmaması gerektiğine işaret eden Demir, şunları kaydetti:

''Esnafımıza burada ticaret yaparken aynı zamanda bizi temsil ettiklerini söyledik. Bütün kültürümüzle, tarihimizle, medeniyetimizle bizi temsil ettiklerini söyledik. Çünkü müşterilerin birçoğu yabancı. Dünyanın değişik yerlerinden gelip hem İstanbul'u görmek isteyenler, hem de alışveriş yapmak isteyenler var. Böyle bir sorumluluk olduğunu söyledik ama tüm uyarılarımıza rağmen hanutçuluk yapanları, yüksek sesle müşteriyi çağırarak sıkıntı yaratanları tespit edip cezayi müeyyide uyguluyoruz. Zabıta ekiplerimiz tarafından 23 tane iş yeri tespit edildi. Bunların 8 tanesinin bugün uygulamalarını yaptık. Bizim derdimiz insanları yasaklamak, cezalandırmak değil. Burada asıl derdimiz tarihi yarımadayı güzellikleriyle, tarihi birikimiyle, medeniyetiyle, ticaretiyle, turizmiyle bir bütün olarak sunabilmek.''

Demir, bütün bu çalışmaları İstanbul için yaptıklarını belirterek, ''Burasını bizim misafir odamız olarak düşünüyoruz. Gelen misafirlerimizi misafir odamızda, bütün nezaketimizle karşılarız. Bu çalışmaların arzu ettiğimiz tarihi yarımadanın oluşmasına katkıda bulunmasını diliyorum. Umarım esnafımız da kurallara uyar ve bundan sonra bu tür ceza uygulamaları olmaz'' diye konuştu.

Demir, uygulamaların Mahmutpaşa'nın ardından Hocapaşa, Sultanahmet ve Kumkapı gibi turistlerin ve alışveriş merkezlerinin yoğun olduğu yerlerde devam edeceğini bildirdi.