BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Fatih’in Mucitleri Fransa’ya

Fatih Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi öğrencileri icatları olan hibrit otomobil ile Fransa’ya gidiyor.

Abone ol

Fatih Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi öğrencileri dünya çapında düzenlenen Shell Eco – Marathon yarışmasına katılmak üzere kendi icatları olan hibrit otomobil ile Fransa’ya gidiyor.

Emel Kahveci, Gözde Ayşe Tataroğlu, Samet Kahya ve Anıl Bıyık isimli 4 öğrenci her sene yaklaşık 200 grubunun katıldığı ve çeşitli kategoride yapılan yarışmaya katılmak için okul yönetimine müracaat ettiler. Okul Müdürü Melek Kuyucu da, öğrencilerinin bu talebine olumlu yaklaşarak hemen gerekli başvuruda bulundu ve gençlerin çalışmalarına kaynak bulmak için çaba sarf etmeye başladı.

Şişli Motor Meslek Lisesi yönetimi ile görüşerek atölye konusunda yardım aldı. Ardından okul yöneticileri ve öğrencilerin çabaları sonucunda aracı yapacak malzemeler temin edildi. Emel Kahveci ve Gözde Ayşe Tataroğlu arabanın dış dizayn tasarımını yaparken, Samet Kahya ve Anıl Bıyık ise motor, şase ve kaportayı hazırladılar. Bir ay içerisinde arabaları hazırdı. Ancak yarışmaya katılabilmek için aracın bazı özellikleri olması gerekiyordu. Gözde Ayşe Tataroğlu, arabanın özelliklerini ve çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi; “ Protatif araç kategorisinde yarışacağız. Aracımızın ekonomik şartlarda hareket etmesi gerekiyor. Biz de hibrit (bir benzinli, bir de elektirikli motor) bir araç tasarladık.

Yarışma komitesine müracaat ettiğimizde proje kafamızda iyice şekillenmişti. Yarışmaya katılma hakkı kazandığımızı öğrendiğimiz andan itibaren kollarımızı sıvadık ve bir ay gibi kısa bir sürede arabamızı hazırladık. Dış görünüşün çok önemli olmadığını, aracımızın çok hafif olması gerektiğini biliyoruz. Bunun için aracın dış kaplamasını kompozit (pvs maddeden) kullandık. Bir benzinli bir de elektrikli iki motoru kullanıyoruz. Minimum hız sınırı 30 km. olarak belirlenmiş. Düz yolda elektrikli motoru, yokuşlarda ise daha fazla güç gerektiği için benzinli motor devreye giriyor. Elektrikli motor sayesinde % 50 - % 60 oranında tasarruf sağlıyoruz. İlk kez katılıyor olmamıza rağmen Fransa’daki yarışmada başarılı olmak için elimizden ne gelirse yaptık.”dedi.

Okul Müdürü Melek Kuyucu ise öğrencilerinin yaptıkları bu tür çalışmaları desteklediklerini belirterek, Fatih Belediyesi başta olmak üzere kendilerine yardımcı olan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti.

Mücid öğrencilerin çalışmalarını görmek ve onları Fransa’ya uğurlamak amacıyla okula gelen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Öğrencilerimizin bu tür bilimsel proje çalışmalarına destek olmayı görevlerimizden biri olarak görüyoruz. Bilgi ve becerilerini özveri içerisinde sunmaya gayret gösterdiler. Dünya çapında yapılacak bu yarışmadan dereceyle dönmelerini arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.
19 – 20 – 21 Mayıs 2006 tarihlerinde Fransa’nın Nogara Circuit bölgesinde 21.si gerçekleştirilecek Shell Eco – Marathon yarışmasına dünyanın çeşitli ülkelerinden lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan gruplar katılıyor. Türkiye’nin bu sene 3. kez katıldığı yarışmaya Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi’nin yanı sıra 6 okul daha katılıyor. Yarışmanın ana hedefi ise en az yakıt sarfiyatı ile en uzun mesafe gidebilen aracı bulabilmek olduğu belirtildi.