Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Birol Ekici,Fatih projesi hakkında merak edilenleri açıkladı
Abone olFatih Projesi kapsamında dağıtılan 13 bin 800 tabletten sadece 1'inin kaybolduğu belirtildi. Dağıtılan tabletlerden 32'si ise kırıldı veya bozuldu.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Birol Ekici,yaptığı açıklamada, FATİH Projesi'nde her şeyin planlandığı şekilde devam ettiğini belirterek, bugüne kadar 13 bin 800 tabletin dağıtıldığını söyledi.
Tabletlerin dağıtımından önce ''çocukların bu tabletleri kaybedebileceği veya kırabileceği'' yönünde bazı spekülasyonlar olduğunu hatırlatan Ekici, dünyada bu projeye benzer projeleri incelediklerinde kimi ülkelerde, okul müdürlerinin tabletleri odasına istiflendiğini ve çocuklara kaybolur diye vermediğini gördüklerini belirtti.
TABLETLER ÇOCUKLARDA KALDI
Dünyadaki başarısız projelerde ''çocuklara, akşamüstü tableti dolabına herkes dolabına kitlesin, sonra eve gitsin sabah geldiğinde dolabından alsın, kullansın'' şeklinde uygulamalarda olduğunu anlatan Ekici, ancak FATİH Projesi'nde, çocukların tabletleri evlerine götürmelerine izin verildiğini hatta yaz tatilinde bile tabletlerin çocuklarda kaldığını dile getirdi.
SADECE 1'İ KAYBOLDU
Bugüne kadar dağıtılan 13 bin 800 tabletten sadece bir tanesinin kaybolduğunu vurgulayan Ekici, ''Oda evde başka mallarla kaybolmuştur. Bize pilot bölgelerde yaptığımız anket sonuçları şunu gösterdi, biz öğrencimize böyle değerli bir tableti verdiğimiz için öğrenci 'beni devletim seviyor, güveniyor ve bu kadar pahalı bir cihazı bana veriyor' diyor. Bu beni çok duygulandırdı'' dedi.
Dağıtılan tabletlerden 32 tanesinin ise kırıldığı veya bozulduğunu dile getiren Ekici, bu tabletlerin garanti kapsamında olduğunu, kırılan tabletlerin yerine çocuklara yenilerinin gönderildiğini kaydetti.
ÖĞRENCİ HARİCİ KİMSE KULLANAMIYOR
Tabletlerin 15 gün tahta ile eşleşmediği zaman kilitlendiğinin altını çizen Ekici, ''Tabletlerin içinde buna yönelik yazılımız var. Tabletimizi öğrencimiz haricindeki birisinin kullanması mümkün değil. Bunlar eğitim tableti. Tahta ile buluşmadığı zaman 15 gün sonra açılamaz ve kullanılamaz hale geliyor'' diye konuştu.
Tabletlerin video çekimi yapmadığını, kameralarının kapalı olduğunu ve 3G'sini bulunmadığını anlatan Ekici, tabletlerle sınıfın dışından internete girilemediğini kaydetti.
Projeyle ilgili pilot uygulamalardan çıkan önerileri dikkatle incelediklerini ve öneriler üzerinde çalıştıklarını belirten Ekici, öneriler arasında çocukların evlerinden de MEB'in sitesi üzerinden internete girebilmeleri ve ''eba.gov. tr''yi kullanmaları, tabletlerde kalem ile klavye bulunması, öğretmen ve öğrencilerin yazılım yapılabilme imkanı sağlanması türü isteklerin yer aldığını söyledi.
Pilot uygulamalardan hem öğretmenlerin hem öğrencilerin mutlu olduğu sonucunun çıktığını vurgulayan Ekici, bazı okullara akıllı tahtaların henüz verilmediğini belirterek, ''Bütün öğrencilerimiz öğretmenlerimiz velilerimiz rahat olsunlar Şubat 2015'e kadar bütün öğrencilerimizin elinde tablet olacak, 42 bin okulumuzda ve 620 bin sınıfımızda tahta ve geniş bant internet olacak'' dedi.
Ailelerin çocukları okullarda internete girdiklerinde içlerinin rahat olmasını isteyen Ekici, okullarda kullanılan internetin güvenli internet olduğunu, çocukların her sayfaya giremediğini, sadece izin verilen sitelere girebildiklerini kaydetti.
Bu konuda antidemokratik bir tutum içerisinde olmadıklarını vurgulayan Ekici, burada ince bir çizgi olduğunu, amaçlarının çocukları kısıtlamadan ahlak dışı sitelerle buluşmasını önlemek olduğunu ifade etti.
DEZAVANTAJLI GRUPLAR
Fatih Projesi'nde çalışan ekibi içerisinde görme engelli olan bir takım liderinin de bulunduğunu ifade eden Ekici, o takım liderinin engellilere yönelik olarak bu projede neler yapılabileceğiyle ilgili çalıştığını söyledi.
Bugüne kadar aralarında genel liseler, Anadolu liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve engellileri devam ettiği iş okullarına 85 bin akıllı tahta dağıtıldığını söyleyen Ekici, ''Engellilerimizin devam ettiği iş okulları da unutulmamıştır. Meslek liselerine tahta koyamadık ama iş okullarımıza tahta yerleştirdik. Engellilerimizi unutmuş değiliz. Engelli konfederasyonları ve dernekleriyle sayısız görüşmeler gerçekleştirdik. Onlarla işbirliği içindeyiz'' şeklinde konuştu.
Ekici, şu anda akıllı tahtaların duvara monte olduğunu ifade ederek, bunların aşağı yukarı hareket edecek şekilde ayarlanabilmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
PANTENTİ MEB'E AİT
Akıllı tahtaların patentinin MEB'e ait olduğunu kaydeden Ekici, bununla gurur duyulması gerektiğini ifade ederek, matbaa kullanmada geç kalındığını ancak dünyada e-kitap yayılacaksa bunun Türkiye'den olacağını söyledi.