Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki Fatih Dökümhanesi, ka...
Abone olFatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı Kırklareli’nin Demirköy ilçesindeki Fatih Dökümhanesi, kazı çalışmalarının son bulmasının ardından müzeleştirilecek.
Müzede Osmanlı’nın savaş teknolojisi sergilenecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mimar Sinan ve İstanbul üniversitelerinin desteklediği kazı çalışmalarının bitmesinin ardından Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinde kullandığı şahi toplarının döküldüğü Fatih Dökümhanesi’nin, Osmanlı sanayisini belgeleyen açık hava müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.
Kazı Başkanı Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, kazı çalışmalarının 3-4 yıl içinde tamamlanarak, döneminde teknolojisi olarak Avrupa’dan daha önde olan Osmanlı’nın Fatih Dökümhanesi’nin açık hava müzesi haline dönüştürüleceğini söyledi.
Çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini ve gözle görülecek kadar tesisisin ortaya çıkartıldığının altını çizen Doç. Dr. Metin, "Kazı çalışmalarının 3-4 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Şu anda çalışmalar belli bir aşamaya getirildi. Bundan sonraki aşamadaysa bütün bu yapıların belli bir seviyeye kadar ayağa kaldırılarak, buranın açık hava endüstri, Osmanlı sanayisini, endüstrisini belgeleyen bir açık hava müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor. Asıl hedefimiz bu. Kazıların yapılıp duvarların açığa çıkarılması çok bir anlam ifade etmiyor. Aksine tahribata açmaktır duvarları açığa çıkartmak. Açık hava müzesine dönüştürülmesi tarihimiz açısından, gelen ziyaretçiler açısından ve sistemin nasıl çalıştığının gösterilmesi açısından çok önemli" dedi.
“AVRUPA’DAN DAHA TEKNOLOJİK BİR TESİS”
Fatih Dökümhanesi’nin döneminde Avrupa’da bulunan tesislerden daha teknolojik ve önde olduğunu belirten Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin, “Sanayi tesisinin bir önemi de, su gücüyle enerji üretiliyor. Döneminde Avrupa’ya eş değer, hatta Avrupa’dan daha önde diyebileceğimiz bir tesis burası. Belli bir su sistemi ile alanın batı yönünden avlu kısmından su kanalları ile alt kısma su akıtılıyor ve çark çalıştırılıyor. Bu çarkın çalışması ile enerji üretilerek demir ergitme fırınlarının körükleme sistemine hava vermesini ve çekiçlerin çalışmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.
(İHA)