Amerikalı araştırmacılar, genetik olarak değiştirilmiş farelerin ışık tayfını insanlar gibi algılamalarını sağladı
Abone olAmerikalı araştırmacılar, genetik olarak değiştirilmiş farelerin ışık tayfını insanlar gibi algılamalarını sağlayarak, memelilerin beyninin anında uyum sağlayabilecek veya iyileştirebilecek kadar esnek olduğunu ortaya koyan bir deney yaptılar.
Memelilerde sadece, insan gibi olan primatlar ve büyük maymunların retinaları, ışık tayfının üç uzunluktaki dalgalarını, mavi (kısa), yeşil (orta) ve kırmızı (uzun) olanları soğurabilen, üç görsel alıcıya (reseptör) sahip bulunuyor.
Diğer memeliler gibi bikromatik olan farelerin, sadece mavi ve yeşil için ışık tayfını soğurabilen iki reseptörü bulunuyor. Fareler, bu nedenle sarıyı kırmızıdan ayırt edemiyorlar.
ABD'nin Baltimore kentindeki Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada ise bilim adamları, insanlarda bulunan bir geni farelere naklederek, uzun ışık tayfı dalgalarını (kırmızı) yakalayabilmelerine olanak sağladılar.
Science dergisinin yarınki sayısında yayımlanacak araştırmada, bu gen değişikliği ile farelerin çok renkli bir görüşe sahip olmalarını sağlamanın, beynin, önceleri düşünüldüğünden çok daha hızlı bir şekilde yeni duyusal kapasiteye adapte olabileceğini ortaya koyduğu belirtildi.