BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Fareler arttı köylüler şaştı kaldı

Fareli köyün kavalcısı gerçek olsa onlar şimdiden para vermeye razılar! Köyleri fareler basınca tarla tapan kalmadı!

Abone ol

Kilis'in Polateli ilçesine bağlı köylerde sayıları kısa sürede hızla artan ve tarım alanlarında ciddi zararlara neden olan tarla fareleri, çiftçileri zor durumda bıraktı.

Polateli'nin Ömercik köyünde, tarlaları istila eden fareler, geçimini tarımdan sağlayan köylüleri çaresiz bıraktı. Arpa ve buğday ekili tarlaların kemirerek kurumasına yol açan fareler, şimdi de biber, kabak, domates, patlıcan, kavun karpuz ve soğan bahçelerine ciddi zararlar vermeye başladı.

Ömercik köyü muhtarı Muzaffer Aslan, konuya ciddiyetle yaklaşılması gerektiğine işaret ederek, önlem alınmaması durumunda bu yıl ürün almanın zor olacağını ifade etti.

Tarla farelerinin, çiftçinin korkulu rüyası haline geldiğini belirten Aslan, "Doğanın dengesi değişti. Son zamanlarda özellikle ekili alanlarda görülen fare sürüleri ürüne zarar veriyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Farelerle mücadele yapılmazsa bu yıl ürün zayıf olur. Bunun için konuya ciddiyetle yaklaşılması gerekir. Üretici ve tüccarın iyi bir sezon geçirmesi için önlem alınması şart." şeklinde konuştu.

Çiftçiler de farelerle yoğun bir mücadele başlattı. Ansızın tarlaları basan fareler yüzünden ne yapacağını şaşıran çiftçiler, kendilerince çözümler buluyor. Tarlaları fareler istila edince bu duruma çözüm bulamayan çiftçiler, ekili arazisini hasat bile edemeden terk ediyor. Ömercik köyü çiftçileri tarlalarına su dolu tenekeler gömerek bu duruma çözüm ararken, bazı çiftçiler zehirli yemleri kullanarak farelerle mücadele ediyor.

Tarım arazilerinin bulunduğu Ömercik köyünde oturan çiftçi Hamza Çabuk, "Fareler tarlalarımıza ektiğimiz sebze meyveleri bitiriyor. Zararımız büyük. Fare çok olunca önüne geçmek mümkün değil." dedi.

Bir ay önce tarlasına ektiği biberleri farelerin bitirdiğini belirten çiftçi Çabuk, emeklerinin boşa gittiğini söyledi. Köyde birçok çiftçinin aynı sorunla uğraştığını belirten vatandaşlar, yetkililerden acil yardım beklediklerini ifade etti.