BIST 10.314
DOLAR 32,69
EURO 35,16
ALTIN 2.450,24
HABER /  EKONOMİ

Faizde tarihi düşüş durdurulamıyor

Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi tarihi dip seviye rekorunu kırarak yüzde 5,22'ye geriledi.

Abone ol

Haftaya yüzde 5,32 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faiz i üst üste 9. işlem gününde de düşüşüne devam ederek yeni dip rekorları kırmaya devam etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Borsa İstanbul'un açılışında yüzde 6 faizi yüksek bulduğunu açıklaması ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 'nın (TCMB) 16 Nisan'da gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu'nda (PPK) faizlerde indirime gitmesi faiz piyasasından yaşanan düşüşlerde başlıca etken oldu.

Öte yandan global emtia fiyatlarında yaşanan gerilemenin etkisi ile yurt içinde enflasyona dair beklentilerin gerilemeye başlaması ve ikinci bir not artırımına ilişkin beklentilerin artması faizlerdeki düşüşü destekledi.

Analistler, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin notunun ikinci bir ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseleceği beklentisi ile önceden pozisyon alarak Türkiye'ye yoğun bir sermaye girişi gerçekleştirdiğini belirtirken halen gelişmekte olan ülkelerde faiz oranlarının yüksek olmasının yurt içinde tahvil-bono piyasasına ilginin artmasına neden olduğunu belirtiyor.

TCMB'nin son açıkladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcılar yılbaşından bu yana 7,2 milyar dolar DİBS alımı gerçekleştirirken, analistler mayıs ayında da bu güçlü seyir ve faizlerdeki düşüş trendinin devam edeceğini ifade ediyor.

YÜZDE 5 SEVİYESİ TEST EDİLEBİLİR

Konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, global çaptaki faiz düşüş trendinin yurt içinde de de enflasyon beklentileri ile desteklenmesinin faizde tarihi düşüşü getirdiğini kaydetti.

TCMB'nin bir süredir enflasyonun beklenenden daha iyi seyredebileceğine dair sinyaller verdiğine dikkati çeken Cömert, "Cuma günü açıklanacak nisan ayı enflasyonunun da bu söylemi teyit etmesi durumunda gösterge tahvil faizinde yüzde 5 seviyesi denenir. Bundan sonraki dönemde emtia ve gıda fiyatları kaynaklı olarak enflasyonda yükseliş eğilimi yaşanmaz ve TCMB faiz koridorunun alt bandını aşağı çekmeye devam ederse, faizlerde bu seviyeler kalıcı olur. Bir yıldan kısa vadeli tahvil faizlerinin bu ortamda yüzde 4 bileşiğin altına düşmesi şaşırtıcı olmaz" diye konuştu.

 "Enflasyon Beklenti Anketi"ne göre nisan ayında enflasyonun yüzde 0,66, yıl sonu enflasyonun ise yüzde 6,76 olması bekleniyor.