BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  EKONOMİ

Faiz indirimi piyasaları alt üst etti!

Merkez Bankası'nın seans ortasında yaptığı faiz indirimi kararı piyasaları alt üst etti. Kararın ardından borsa düştü.

Abone ol

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını seansın açık olduğu saatle açıklamasına piyasalardan sert tepki geldi. Kararın ardından dolar fırladı, borsa ise düşüşe geçti.

Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık indirimler politika faizini yüzde 6.25'e düşürmesinin ardından Reuters Matching sisteminde dolar/TL 1.5830'a kadar yükseldi. Açıklama öncesi dolar/TL 1.5530/1.5535 seviyelerindeydi.

BORSA DÜŞÜŞTE

İMKB-100 endeksi Merkes Bankası'nın politika faizinde 25 baz puan düşüşe gitmesi ve kısa vadeli yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranlarında ilave artırımın gerekli görüldüğünü açıklamasının ardından, bankacılık hisseleri öncülüğünde yüzde 1'e yakın düşüşe geçti.

GÖSTERGE FAİZLER GERİLEDİ

TCMB'nin kararının ardından, karar öncesi yüzde 7.43 seviyesinde olan gösterge tahvilin faizi yüzde 7.27'ye kadar geriledi.

İlk seansı yüzde 0.16 artıda tamamlayan endeks, seans arasında gelen TCMB açıklamaları sonrasında sonrası saat 15:00'da yüzde 1.78 ekside seyrediyor. Açıklama öncesinde yatay seyirdeki bankacılık endeksi de açıklama sonrasında kayıplarını yüzde 1.3'e taşıdı.

UZMANLAR NE DİYOR?


Tacirler Menkul Araştırma Müdürü Aydın Sözübir, "Merkez Bankası parayı sıkılaştırıyor. Kredi hacmini daraltmak istiyor. Dolayısıyla bankaların hareket alanını kısıtlıyor. Karara bağlı olarak banka ağırlıklı olarak satış baskısı devam eder" dedi.

TEB Yatırım Araştırma Yetkilisi İbrahim Usul, piyasada geçen haftaki Durmuş Yılmaz'ın açıklamaları sonrasında kısa vadeli faizlerde bir indirimi olmayacağı beklentisinin ağırlık kazandığını hatırlattı. İbrahim Usul, TCMB'nin kısa vadeli faizlerde 25 baz puanlık yeni bir indirime gittiğine dikkat çekerek, "TCMB'nin bugünkü toplantısından beklenenden biraz farklı bir karar çıktı. Zorunlu karşılıklarda yine bir artış olabileceğinin sinyalini verdi. Bu kararın VOB tarafındaki ilk algılamasının olumsuz olduğunu görüyoruz. Bunda geçen hafta ortasından itibaren özellikle munzam karşılıklarda artış beklentisinin güçlenmesinin ve bugünkü toplantıyla bunun teyit edilmiş olmasının banka hisselerindeki baskısı etkili gibi görünüyor" diye konuştu.

TCMB'nin açıklaması sonrasında İMKB'de banka hisselerinde baskının sürdüğünün görülebileceğini, ancak alınan kararların bir kısmının geçtiğimiz günlerde yaşanan satışlarla fiyatlara yansıtılmış durumda bulunduğunu aktaran Usul, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Gün sonuna doğru hem İMKB hem VOB tarafında alınan kararları daha sakin yorumladığını ve tepkiler oluştuğunu da görebiliriz. Buradaki korku 'faizlerdeki gevşeme Türkiye'ye ilgiyi azaltır mı?' yönündeki algılamalardan kaynaklanıyor. İçeride TL'nin getirisi üzerindeki düşüş, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki pozisyonlarında bir miktar daha bozulma yaratabilir korkusu var. Ancak esasında orta vadeli porjeksiyonlara bakıldığında, Türkiye'nin büyüme beklentisi, kredi notunda iyileştirme beklentisi, makro dengelerde son dönemde yaşanan iyileşme ile makro dengelerin Avrupa'daki birçok sorunlu ülkeye göre daha iyi durumda bulunması, Türkiye'nin hala bir cazibe merkezi olduğunu da gösteriyor. Bu da Türkiye'ye ilginin sürebileceğini gösteriyor. Dolayısıyla TCMB kararlarının sermaye hareketleri üzerinde yarattığı etkilerin kısa vadeli kaldığını görebiliriz."