BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,36
ALTIN 2.929,40
HABER /  GÜNCEL

Fair-play ödülleri verildi

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair-Play Konseyi'nin 2005 yılı fair-play ödülleri, sahiplerine verildi.

Abone ol

Ataköy Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilen törende, toplumsal dalda 9 büyük ödül, 9 şeref diploması ve 6 kutlama mektubu, sportif dalda ise 9 büyük ödül, 7 şeref diploması ve 2 kutlama mektubu sahiplerine dağıtıldı.

Törene TMOK Başkanı Togay Bayatlı, Futbol Federasyonu Asbaşkanı Affan Keçeci, Tasarruf Mevzuatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, bazı federasyon
başkanları ve ödül alanların yakınları katıldı.

2005 Fair Play ödülleri ve gerekçeleri şöyle:

-SPORTİF FAİR PLAY ÖDÜLLERİ-

Davranış Dalı:

Büyük Ödül:

- Joseph Muhlbauer (Amatör Su Sporları, Sporcu/Kitapevi Sahibi): Avusturya vatandaşı. Teknesinde Türk Bayrağı taşıyor. Türkiye'ye olimpizm için büyük hizmetler verdi.

- Özgürcan Özcan (Galatasaray PAF Takımı Oyuncusu): Attığı ve hakemin saydığı golü ''Elle attım'' diyerek iptal ettirdi. Kural gereği bir de sarı kart gördü.

- Hatice Yılmaz (Öğrenci-Halter Şampiyonu): Samsun'da Türkiye Gençler Şampiyonası'nda, tuvalette bir takımın unuttuğu, bir ekibin tüm harcırahını ve cep telefonunu bulup öğretmenine teslim etti.

Şeref Diploması:

- Mustafa Genç (Boks Antrenörü-Devlet Memuru): Sokaktaki kimsesiz çocukları spora başlatarak topluma kazandırdı.

- Volkan Babacan (17 yaş altı milli takım kalecisi/Fenerbahçe): Dünya Şampiyonası'nda, Türkiye'nin 5-1 kazandığı Çin maçından sonra yere oturup ağlayan Çin kalecisini kucaklayıp teselli etti.

- Erkan Babür (Erzincan Fatih Teknik Okulu Antrenörü): Rakip takım eksik kalınca, takımından bir oyuncuyu dışarıya alarak rakip takımın eşit koşullarda maçı sürdürmesine yardımcı oldu.

Kariyer dalı
------------
Büyük Ödül:

- Bandırma Banvitspor Basketbol Kulübü: Spora kazandırdığı tesisler, rakiplere karşı dostça davranışı, küfre hayır deyişi ve performansı ile takdir topladı.

- Mustafa Hükkamoğlu (Muğlaspor Kulübü Başkanı): Rakibine tekme atan oyuncunun sözleşmesini feshetti, fair-play'e uymayanları affetmedi.
- Mehmet Yazıcı (Bolu Emniyet Müdürü): Bolu halkına modern bir spor tesisi kazandırdı.
Şeref Diploması:
- Türk Bayan Yelkenciler: Atlantik'i geçme ARC yarışmasında 2'nci olup başarı kazandılar.
- Bayan Binicilik Milli Takımı: 32 yıldan bu yana ilk defa Balkan Şampiyonu oldular.
- Dario Porsemay (Spor Yöneticisi): Olimpizm ve sporda özverili çalışmalar yaptı.
Kutlama Mektubu:
- Suat Beğenal (FILA Hakemi): FILA'da, 20 yıl başarı ile Türkiye'yi temsil etti.
- Tekvando Milli Takımı: Dünya ve Avrupa Şampiyonu oldular.

İletişim dalı
-------------
Büyük Ödül:

- Zeynep Oral (Gazeteci-Yazar): Ali Sami Yen Stadı'nın duvarlarında yazan ''Cehenneme hoş geldiniz'' çirkin sözünü gündeme getirerek kaldırtmayı başardı.
- Avni Erboy (Spor Yazarı-Basketbol Yöneticisi): Yazıları, çalışmaları, internet sayfası ile fair-play olgusuna hizmet etti.
- Prof. Dr. Seyhan Hasırcı: Hem Türkiye, hem de Almanya'da yaptığı çalışmalar, yayınladığı yazılar ve verdiği konferanslarla fair-play'e hizmet ediyor.
Şeref Diploması:
- Alp Ulagay (Yazar-Hürriyet Gazetesi): Spor konusunda yaptığı seçkin ve kaliteli araştırma ve inceleme yazıları ile spor toplumunu aydınlattı.

Toplumsal Fair Play Ödülleri:

Davranış dalı
-------------
Büyük Ödül:
- Ayşe Başarır (Ev Hanımı - Antakya): 4 çocuklu dul anne vakıftan bağlanan yardımı iş bulunca başvurup kestirdi.
- Cihan Haber Ajansı Ekibi (Yalçın Kaya, Ferhat Işıklar, Serhat Ortakçı): Haber olarak izledikleri trafik kazasında şoförün kopan bileği ve ayağını karda arayıp bularak, hastaneye, ameliyata yetiştirdiler.
- Balıkesir Bigadiç Akyarlar Köyü: Köylerine okul yapılsın diye tarlalarını satıp 80 milyar lira eğitime katkıda bulundular.
Şeref Diploması:
- Tolga Sakarya (Karikatürist): ''Grup Buradayım'' ile görme engelli çocuklara karikatür kursu açtı ve onlara yaşam sevinci verdi.
- Şemdinli Devlet Hastanesi Çalışanları: Başhekim Mehmet Gökdoğan'ın teklifi ile döner sermaye paylarını bağışlayıp hastaneyi ihya ettiler.

- Amine Yaşin (Öğrenci - Van 100'ncü Yıl Üniversitesi): ''Haydi, Doğu Beyazıt'a'' Kampanyası ile üniversiteli gençleri topladı ve 5 bin çocuğun eğitimini sağladı.
Kutlama Mektubu:
- Murat Dönmez (İdari Şef - Edremit Devlet Hastanesi): 64 kişiyi ikna edip organ bağışlattı.
- Göksu Günay: Bireysel çabası ile Silvan Gazi İlköğretim Okulu'na dünyanın her yerinden kitap getirtti. 5 bin kitaplık bir kütüphane kazandırdı.
- Bilal Zemin (Öğretmen- Kahta Celal Bayar İlköğretim Okulu): İnternet'te açtığı e-mail zinciri ile 26 okulun öğrencilerini donattı.

Kariyer dalı
------------
Büyük Ödül:
- Milliyet Gazetesi: ''Baba beni okula gönder'' kampanyası ile ülke eğitimine, kızları okullu yaparak hizmet etti.
- Haluk Cecan (Su altı Bilimcisi): Türkiye'nin su altı dünyasına verdiği hizmetler ve özveri için.
- Antalya Gazi Paşa Kaymakamlığı: Ulusal eğitime katkı kampanyası ile ilçede 16-60 yaş arası okuma-yazma oranını yüzde 100 yaptı.
Şeref Diploması:
- Tülay Baydar (Kaymakam - Erzurum, Köprüköy): 800'ü kız 910 öğrenciyi okula kazandırdı. 1400 yetişkine okuma-yazma öğretti.
- M. Bülent Özyürük (Tekstil İhracatçısı): Fakirlik ilmuhaberi iledevlet bursu aldığı İnebolu'ya iki okul kazandırıp borcunu ödedi.
- VATEV Vakfı (Vakıflar Yüksek Tahsil Kız Yurdundan Yetişenler Eğitim ve Kültür Vakfı): Yetiştikleri vakıflar kız yurdu kapanınca, kızların yüreği yurt oldu. 13 yılda 1000 kız öğrenciyi üniversite mezunu yaptılar.
Kutlama Mektubu:
- Birgül Ecer-Ümmühan Karakaplan (Edirne Büyükdöllük Köyü): Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 81 ilde açtığı ''Türkiye Kadın Çiftçiler Yarışıyor'' bilgi yarışmasının 2005 yılı şampiyonları. Türk köy kadınının çiftçilikteki başarı ve bilgisini ispatladılar.
- KADİGER (Kadın Girişimciler Derneği): Ülkede Türk kadının hayatına katkılarda bulunurken, dünya kadın dernekleri arasında saygınyerini aldı.
- Recai Şeyhoğlu (Eğitimci-Yazar): 10 köye kütüphane kurdu ve 10 eser verdi.

İletişim dalı
-------------
Büyük Ödül:
- Turgut Özakman (Yazar-Sanatçı): ''Şu Çılgın Türkler'' kitabı ileülke halkının, bilincini ve vatan sevgisini tazeledi.
- MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası): Pek çok yararlı çalışmanın yanı sıra ''Görgülü ol Hoşça yaşa'' kitabı ile topluma eğitimde büyük katkıda bulundu.
- Aydın Ayhan (Yazar, Araştırmacı, Öğretim Görevlisi): Çanakkale'de şehit düşen öğrencileri ve Balıkesir Lisesi'nin şehit keşşaf birliğini kitabı ile kamuoyuna sunup, abide yaptırdı.
Şeref Diploması:
- Erdal Alay (Karikatürist/Posta Gazetesi): Medyanın hatalı değerlendirmelerini, çizgileri ile yansıttı ve özeleştiri yaptı.
- Tahir Aydoğdu (TRT Radyo 4/Kanun Sanatkarı-Üst düzey Türk ve Batı Müzik otoritesi): En çok dinlenilen radyo kanalında Türk halkına geçmişin müzik değerlerini ve müziğini başarı ile tanıttı.
- İstanbul Modern Müzesi (Eczacıbaşı): İstanbul'da şehir merkezinde beğeni toplayan çağdaş bir sanat galerisi kurdular.