Faili meçhul cinayet ve kayıp olaylarıyla ilgili soruşturma, PKK'nın iç infazlarına uzandı.
Abone olDiyarbakır'daki özel yetkili savcılar, örgüt içindeki binlerce kişinin öldürüp faili meçhul bırakıldığını tespit etti.
8 bine yakın örgüt mensubunun dosyaları mercek altına alındı. Eski örgüt mensuplarının ifadesine başvuracak olan savcılar, Kemal Burkay, İbrahim Güçlü gibi isimlerle de görüşecek.
Zaman'ın haberine göre Diyarbakır'daki faili meçhul cinayet ve kayıp olaylarıyla ilgili soruşturma, terör örgütü PKK'nın iç infazlarına uzandı. Özel yetkili savcılar, Ergenekon ve JİTEM gibi yapıların işlediği cinayetleri araştırırken, PKK'nın kendi içinde binlerce kişiyi öldürüp faili meçhul bıraktığını tespit etti. 11 bin faili meçhul dosyayı tek tek inceleyen savcılar, bu dosyalardan 8 bine yakınının terör örgütü mensuplarına ait olduğunu belirledi. Konuyla ilgili ilk kez soruşturma başlatan savcılar, örgütten kaçmak isterken yakalanan, 'ajan' ilan edilip öldürülen, namaz kıldığı ya da potansiyel tehlike olarak görüldüğü için infaz edilen binlerce kişinin akıbetini mercek altına aldı.
KEMAL BURKAY GİBİ İSİMLERLE GÖRÜŞÜLECEK
Eski örgüt mensuplarının ifadesine başvuracak olan savcılar, PKK'yı eleştirdiği için 'hain' ilan edilen Selim Çürükkaya ve Nizamettin Taş gibi isimlere ulaşmayı planlıyor. Ayrıca Kemal Burkay, İbrahim Güçlü, Mehmet Şener, Şemdin Sakık, Hüseyin Yıldırım, M.Can Yüce ve Halil Ataç gibi isimlerle de görüşüleceği öğrenildi. Alınan bilgilere göre savcılar, çocukları öldürülen ailelere de ulaştı. Müşteki olanların isimleri gizli tutuluyor.
Diyarbakır'da üç yıldır faili meçhul cinayetlere yoğunlaşan savcılar, yüzlerce ailenin kendilerine başvurması üzerine PKK'nın iç infazlarını da mercek altına aldı. 1990'lı yıllardan itibaren tozlu raflarda bulunan 11 bin faili meçhul dosyayı tek tek inceleyen savcılar, bu dosyalardan 8 bine yakınının terör örgütü mensuplarına ait olduğunu belirledi. Dosyaların önemli bir kısmının, 'PKK tarafından öldürülen kendi militanları olduğu' tespitine varıldı. Özel yetkili savcılar, terör örgütünün ilk kuruluş yıllarından 90'lı yıllara kadar öldürüp gömdüğü 'çoğu yönetici kadro' ile ilgili de çalışma yapıyor. PKK'nın silahlı mücadelesini eleştirdikleri için 'hain' ilan edilen Selim Çürükkaya ve Nizamettin Taş gibi isimlere ulaşmayı planlayan savcılık, ayrıca Kemal Burkay, İbrahim Güçlü, Şükrü Gülmüş, Şemdin Sakık, Hüseyin Yıldırım, M.Can Yüce ve Halil Ataç gibi isimlere örgütün iç infazlarını soracak.
PKK, AİLELERE YALAN SÖYLEMİŞ
Uzun süredir PKK'nın iç infazlarıyla ilgili çalışma yürüten savcılar, çocukları dağ kadrosundayken örgüt tarafından öldürülen yüzlerce aileye ulaştı. Ailelerden çocuklarının akıbeti hakkında bilgi alan savcılık, PKK'nın birçok aileye yalan söylediğini ortaya çıkardı. Ailelerin büyük kısmı çocuklarının cesetlerini görmediklerini, örgütün kendilerine haber göndererek, evlatlarının ölümüyle ilgili 'intihar', 'mayın kazası', 'kaza kurşunu', 'kalp krizi', 'suda boğulma', 'yıldırım çarpması', 'kayadan düşme' ya da 'güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda ölme' gibi bilgi verdiğini söyledi. Bazı aileler ise savcıya çocuklarının örgüt tarafından infaz edildiği duyumunu aldıklarını anlattı.
CESETLER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Savcılık, öldürülen gençlerin cesetlerinin bulunması için de yoğun bir çalışma içerisinde. Ailelerin isteği üzerine müşteki olanların isimleri gizli tutuluyor. Özel yetkili savcılık, PKK'nın iç infazlarıyla ilgili eski örgüt yöneticilerinin yazdığı kitapları da tek tek inceleyerek cesetlerin yerini tespit etmeye çalıştı. İfadelerin alınmasının ardından infazlarla ilgili nokta bölgeler tespit edilirse kazı yapılacak. Ancak şu ana kadar yapılan değerlendirmede PKK'nın, infaz edilen militanları Kuzey Irak'taki örgüt kamplarına yakın yerlere gömdüğü yönünde. Özel yetkili savcılık, terör örgütünün geçen yıl bir mağarada infaz ettiği Hazine Şeker, Leyla Gündoğdu, Şilan Uğur, Miyaser Marangoz ve Leyla İncisoy isimli PKK'lıların olayını da soruşturmaya dahil etti. Savcılık, 'kaçarken yakalandıkları ve örgüt sorumluları tarafından infaz edildikleri' belirlenen 5 kadın ile ilgili ayrı bir soruşturma açmıştı.
ÇÜRÜKKAYA: ÖRGÜT, GERİYE DELİL BIRAKMADAN ÖLDÜRÜYORDU
Terör örgütünün eski yöneticilerinden Selim Çürükkaya, PKK'nın iç infazlarını 'Apo'nun Ayetleri' adlı kitapta detaylarıyla anlatmıştı. Çürükkaya, kitabında iç infazları şöyle anlatıyor: "Örgütün kayıpları, 1992 Bölge Raporları'na şöyle yansıyor: Dersim'de parti içinde cezalandırılanların sayısı 17, Amed'de parti içinde cezalandırılanların sayısı 38, Botan'da parti içinde cezalandırılanların sayısı 27. Bir de örgüt mahkemesinde yargılanmadan, çizgiye muhalif oldukları için özel imha ekiplerince 'ipucu bırakılmadan' ortadan kaldırılanlar var. Bunların sayıları hayli kabarıktır, öldürülüp gizli mezarlara konulmuşlardır. Öldürülenlerin yüzde 95'i suçsuzdur. Eğer bunlar Türk devletinin ajanları olsalardı; örgüt mahkemesinin tutanakları, ifadeleri, isimleri, resimleri örgüt gazetelerinde yayımlanırdı. Suçsuz yere öldürüldükleri için 'öldürdük' diye üstlenilmediği gibi, yaşayıp yaşamadıkları bile söylenmiyor. Ortadan kaybolanların akıbetlerini sormak suç olarak değerlendirildiğinden, kaybolanları sormamak devrimci bir anlayış olarak kabul görüyor.
PKK'nın infaz listesi Meclis Araştırma Komisyonu'nda
DEVAMI BİR SONRAKİ SAYFADA TIKLAYIN
[PAGE]Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, geçtiğimiz günlerde Meclis Araştırma Komisyonu'na açıklamalarda bulunmuştu. Güçlü, terör örgütü PKK'nın infaz listesini komisyona sunmuştu. Güçlü'nün raporunda infaz edilen isimlerden bazıları:
Mehmet Turan: 27 Kasım 1978'de Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Fis köyünde PKK'nın Kuruluş Kongresi'ne katılan kadrolardan ve ilk oluşum safhasında örgütün önde gelen eylem adamlarından biridir. 1979 yılında Öcalan'ın emriyle ve ajan olduğu gerekçesiyle Mardin'de öldürüldü.
Murat Bayraklı: PKK, 1982 yılında gerçekleştirdiği 2. kongresinden sonra örgüt içinde 'temizlik' hareketi başlattı. Murat Bayraklı, 5 Haziran 1984 günü Batı Berlin'de bir çöp konteynerinde yakılarak öldürüldü.
Zülfi Gök: 7 Ağustos 1984'te Almanya'nın Rüsselsheim şehrinde arabasının içerisinde beklerken kurşunlanarak öldürüldü. PKK bu cinayete sahip çıkarak; "PKK'ya muhalif gruplarla (Enver Ata) işbirliği yaptığı için Abdullah Öcalan'ın emriyle görevlendirilen PKK'nın Avrupa'daki infaz timlerince infaz edildi." diye açıklama yaptı.
İzzettin Evcil: 1977-79 yılları arasında örgütün Batman sorumluluğu yapmıştı. 1982-84 yılları arasında ise PKK'nın Botan bölge sorumlusu olarak görev yaptı. 1984 sonlarında "PKK içerisinde muhalif çizgi oluşturmak, önderliğe başkaldırmak, silahlı propaganda yönetmenliğine ve örgüt talimatlarına uymamak" suçundan Öcalan'ın emriyle infaz edildi.
Çetin Güngör: PKK Merkez Komitesi üyesi ve Öcalan'a muhalefet ettiği için 2 Kasım 1985 günü İsveç'in başkenti Stockholm'de yüzlerce Kürt'ün gözleri önünde infaz edildi ve katili olay yerinde yakalandı. Güngör, 18 Mart 1984 tarihinde artık PKK'lı olmadığını, PKK'nın uygulamış olduğu silahlı mücadelenin ve Kürt gruplarına karşı izlemiş olduğu davranışların yanlış ve çıkmaz yol olduğunu söylemişti.