Fahrettin Paşa'nın Medine'de çektiği fotoğraflar ortaya çıktı
Fahreddin Paşa Medine'de görev yaptığı dönemde mekanların fotoğrafını çekti.
İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırmaları Merkezi (IRCICA)’nin Farabi Kütüphanesi’nde İslâm Medeniyeti tarihinde rol oynamış, kültürel miras açısından önem kazanmış şehirleri yansıtan zengin bir fotoğraf arşivi de yer alıyor.
Bu zengin arşivde Sultan II. Abdülhamid’in tarihi Yıldız Koleksiyonu’nun yanı sıra Medine Müdafii olarak tanınan Fahrettin (Türkkan) Paşa’nın kutsal topraklara ait zengin fotoğraf koleksiyonu da bulunmakta. Yüreği Peygamber sevgisiyle dolu bir Osmanlı Paşası olan Fahreddin Paşa, bu sevgisini Medine’de kaldığı sürece Hz. Peygamber’in kabrini sık sık ziyaret ederek göstermiş ve adeta bir türbedar gibi çalışmıştı.
Fotoğrafa olan tutkusuyla tanınan Fahreddin Paşa, Medine’de bulunduğu sırada Hz. Peygamber’in (s.a.v) dünya hayatının geçtiği bu mukaddes mekânları bizzat kendisi fotoğraflamıştı. Fotoğraf tutkusu daha küçükken başlayan Fahreddin Paşa, Fransız mühendislerden ve Pera’daki Febüs Fotoğrafhanesi’nin sahibi Bogos Tarkulyan’dan özel fotoğrafçılık dersleri almış. Müslümanların ibadet ve ziyaret mekânları olarak önemlerini koruyan bu kutsal mekânlar Fahreddin Türkkan Paşa’nın 100 yıllık fotoğraflarıyla günümüze taşındı.
MEDİNE-İ MÜNEVVERE’DE HARAM AL-NABAWİ’NİN KAPILARINDAN BİRİ Fahreddin Paşa koleksiyonunda yer alan tarihi fotoğraflardan. Hicret'ten sonra Medine-i Münevvere’de Hz. Peygamber ve arkadaşları tarafından inşa edilen, Hz. Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescidin kapılarından biri. Sağ taraf çıkış sol taraf ise giriş. Aynı zamanda çıkış kapısının arkasında Mahmudiyya Medresesi bulunuyor.