BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,98
ALTIN 3.009,49
HABER /  GÜNCEL

Facianın mağdurları için neler yapılıyor ?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma’da faciasının ardından yapılanlara ilişkin, "Her aile tekrar ziyaret ediliyor, ailenin durumu, çocuk...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Soma’da faciasının ardından yapılanlara ilişkin, "Her aile tekrar ziyaret ediliyor, ailenin durumu, çocukların eğitim durumu, konutların durumu gibi detaylı durum tespiti yapılıyor" dedi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Aile Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) Soma’da yaşanan maden kazasına ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı. Yaptığı konuşmada mali yardımlar olarak çalışmaların yapıldığına işaret eden Atalay, "Elim kazada hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, geride kalanlara da başsağlığı diliyorum. Bu konularla ilgili devletimizin bütün kurumları, milletimizin gerçekten ortaya koyduğu çabalar değerlidir. Büyük bir koordinasyon yürütüldü. Enerji Bakanlığı’nın içindedir madencilik sektörüdür. Enerji Bakanımızın oradaki başarılı koordinasyonu AFAD’ın yaptığı çalışmalar çok önemliydi. Aile Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, valiliklerimizin yoğun çabaları oldu. Devlet ve millet olarak bir acı yaşadık. Sebepleri, niçin oldukları, onların araştırılması devam ederken bir yandan da bundan sonrası için ne yapılabilir? Benzer ocakların güvenlik açısından değerlendirilecektir. Yaralanan sayısı 486’dır. Hastaneye sevkedilen, tedavi gördükten sonra ayrılan sayı 122’dir. Şu anda yaptığımız bir çalışma var. AFAD ve Aile Bakanlığımız bu kısmını birlikte yürütüyorlar. Kazanın ilk anından beri Aile Bakanlığı oradaydı. Ailelere sosyal destek ve danışmanlık yapıldı" dedi.
Ailelerle ilgili yakın tespitlerin yapıldığını anlatan Atalay, "Aile Bakanlığı ve AFAD birlikte yapılıyor. Her aile tekrar ziyaret ediliyor, ailenin durumu, çocukların eğitim durumu, konutların durumu gibi detaylı durum tespiti yapılıyor. Kendilerine ’talepleriniz ne olabilir’ şeklinde soruların sorulup görüşleri alınıyor. Kısa süre içinde tamamlanacağını düşünüyoruz. İkinci yürüyen çalışma ise AFAD bünyesinde yardım hesapları açıldı. Vatandaşlarımız, bu hesaplara nakdi yardımı gönderiyor, ikincisi ise SMS göndermek kaydıyla bu hesaplar bünyesine yardıma katılabiliyor. Bu çerçevede değişik kamu kurumları, STK’lar hatta özel kuruluşlar da bazı yardım kampanyaları başlatmış oldular. Onların hepsiyle de haberleştik. Onlar şimdi kendi çalışmalarını yürütecekler. Bütün bu yardımlar neticede belli kayıtlar devir teslim içinde AFAD’da toplanacak" diye konuştu.
TOBB’un Soma’ya yardım kapsamında belli bir miktar açıkladığını anlatan Atalay, "İstanbul Ticaret Odası ve Ankara Ticaret Odası onun dışında. Bunların hepsiyle irtibat kuruldu. Onlar nihai olarak kampanyalarını tamamladığında AFAD’a bunu devretmiş olacak. Kimi firmalar bizi arayarak ’Biz şehitlerin yakınları için konut desteği yaptırmak istiyoruz’, ’Çocukların okul masraflarını eğitim hayatı boyunca karşılayacağız’ gibi. Kendileriyle etkili şekilde görüşmeler yapılıyor. Onlar da AFAD’da toplanmış olacak. İhtiyaçlar tespit ediliyor. Son kuruşuna kadar Soma’da kaza sonrası hayatta kalanların, şehitlerin aileleri, yakınlarının ihtiyaçları için kullanılacak. Bunları ilan ediyoruz, açıkça ilan da edilecek" ifadelerini kullandı.
Buradaki insani yardım niteliğinde toplanan paranın kuruşu kuruşuna sadece Soma için kullanılacağını belirten Atalay, bunun daha önce de böyle yapıldığını dile getirdi.

"TBMM’DE OLAYI EN YAKINDAN SEBEP-SONUÇLARIYLA DEĞERLENDİRMİŞ OLACAK"
Bundan sonra ailelere gidecek psikolojik desteğin uzmanlar tarafından yürütüleceğine işaret eden Atalay, bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın organize edeceğini ifade etti. Araştırma Komisyonu kurulmasının TBMM’de kararlaştırıldığını belirten Atalay, "TBMM’de olayı en yakından sebep-sonuçlarıyla değerlendirmiş olacak. Bu çalışmaların hepsi değişik boyutlarıyla yürüyor. Bizim gündeme almadığımız, özellikle şehitlerimizin yakınlarıyla ilgili diğer sosyal güvenlik konuları, emekli maaşlarıyla ilgili çalışmalar yapılıyor" dedi.
Milletin bu konudaki duyarlılığı ve yardımlarına dikkati çeken Atalay, "Diğer kurumlarımızın çalışmaları var. İnanıyoruz ki ciddi bir miktar olacak. Geride kalanların en azından, şehitlerimizin emaneti olan çocuklarının ve ailelerin hayatlarını daha güzel yürütmeleri çabasındayız" şeklinde konuştu.
Bakan İslam, "Orada şimdiye kadar ilk günden itibaren ailelerle ilgili çalışmalara devam edildiğini ve bu çalışmaların Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü belirterek, "Ailelerin sosyal durumları ile ilgili tablo ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar 289 aileye ulaştık. Ulaşamadığımız bulunduğu şehrin dışına çıkmış ailelerimiz" dedi.
Hayatını kaybeden madencilerden evli olanların sayısı 255, bekar olanlar 46 kişi olduğunu kaydeden İslam, toplam 432 çocuğun babasız kaldığını, bu çocukların yaş ortalamasının 10 olduğunu ve sahada görevli olan personel sayısı hakkında da bilgi verdi.

SIRBİSTAN VE BOSNA-HERSEK’TE YAŞANAN SEL FELAKETİ
Sırbistan ve Bosna-Hersek’te yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamada bulunan Atalay, AFAD’dan iki ülkeye ekiplerin gönderildiğini belirterek, "Pazar günü akşam üzeri Bosna-Hersek bazı destekler istedi. Daha çok kum torbası isteği vardı. 100 bin kadar kum torbası istenmişti. 125 bin kum torbası hazır, jeneratör, boşaltma pompa sistemleri eklenerek, bin kadar battaniye, temizlik malzemeleri, çizme vesaire bütün bunlar gönderildi. Bosna Hersek ve Sırbistan’a mali destek de gönderdik" dedi.
Atalay ve Bakan İslam, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir soru üzerine Atalay, "Bunlar işin madenle ilgili boyutları. Maden ocaklarının güvenli hale getirilmesi, tekrar çalışabilir olup olmadığı ilgili Bakanlıkların, sektörün işi. Biz, bu şehitlerimizin, maden işçilerimizin geride bıraktıklarını gündemimizde tutuyoruz" diye konuştu.
Şu ana kadar toplanan yardıma ilişkin bir soruya Atalay "Hem ailelerin durumu hem de ihtiyaçlar tespit edilecek. Bunların hepsi toplanacak. Bütün bunlar toplandığında miktarlarla ilgili birşeyler söyleyebiliriz. Hem alan tespiti hem de bu imkanların tespiti kamuoyuna açık" cevabını verdi.
"Ölüm geliri, ölüm aylığı neye göre belirlenecek" sorusuna Atalay, "Çalışılıyor. Bunlar teknik hesaplar. Sosyal Güvenlik Kurumumuzun yürüttüğü çalışmalar. Çalışma Bakanlığımız onları dikkatli şekilde yürütüyor" karşılığını verdi.
Bir soru üzerine Atalay, "Burada özel sektörün yardımları gelmedi dediğim, bazı yayın kuruluşları kampanyaları yürütüyordu. Onların sonuçları bize ulaşmadı diye açıklamıştı. TOBB, özel sektör bizim kaydımızda olanlardır. Şu anda açıklamalarını yapan herkesle görüşüldü, kayıtları alındı. Teyit edildi, sorunumuz görülmüyor. Diğer konular öyle birşey olursa düzenleme olduğunda yasayla olur" diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ’ortada bir kusur olduğu’ yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Atalay, "Bütün bunlarda eğer geçmişe dönük kusurlar, yanlışlar varsa onlar araştırılıyor. Onun ötesinde söyleyeceğimiz birşey yok. Soruşturmalar ve yargıyla ilgili durumu beklemek durumundayız" dedi.
Çözüm sürecinin sorulması üzerine Atalay, "Görüşmelerimiz oldu, zaman zaman oluyor zaten. Yaptığımız çalışmalarla ilgili açıklama yaparız. O konuda pek çok çalışma var. Çözüm sürecini önemli görüyoruz. Bizim siyaset kesimiyle görüşmemiz oluyor, biraraya geliyoruz. Orada kesin yorumlar çıkıyor, onların bir kısmı insanların kendi yorumlarıdır. İçerikle ilgili bir açıklama yapmış değiliz" ifadelerini kullandı.
Madencilerinin ailelerinin taleplerinin neler olduğuna ilişkin bir soru üzerine Atalay, "İyi bir durum tespiti yapmanız gerekiyor. İyi bir durum tespiti yapacağınız çalışmalarda en iyi safhadır. Çocukların eğitimi ve konutlarla ilgili kararlar verilir. Milletimizin yapacağı desteklerle hayatlarını kolaylaştırıcı şeyler yapılacak. Önemli miktarda destek olacağız, öyle görüyorum" diye konuştu.
Bir soru üzerine İslam, sosyal destek anlamında ulaşılmayan köyün olmadığını belirterek, "Sadece 289 hanenin dışında olanlar 11-12 evimize ulaşamadık, onun sebebi de ailelerin evlerinde bulunmamaları. Onlarla da iletişim halindeyiz" dedi.

"PAKET MANASINDA ÖNÜMÜZDE BİR ÇALIŞMA YOK"
Çözüm süreci kapsamında yeni bir demokratikleşme paketinin gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Atalay, "Bu konularda daima birçok çalışma yaptık. Yeni çalışmalar olabilir. Süreç yürüyor, o sürecin sağlıklı yürümesi önemli. Paket manasında önümüzde bir çalışma yok" şeklinde konuştu.
(İHA)