BIST 9.368
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 2.973,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Facebook'ta sessiz konuşma yazılımı beynimizle...

Sosyal medya devi Facebook, beynimizle bilgisayarları kontrol etmemizi sağlayabilecek bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Abone ol

Facebook'un yeni projesi, "sessiz konuşma" yazılımıyla insanlara dakikada 100 kelime yazdırmaları şansı tanıyacak.

Proje henüz ilk aşamalarında ve başarılı olabilmesi için, beyin dalgalarını ameliyat müdahalesi olmadan saptayabilecek bir yeni teknolojiye ihtiyacı var. Projeyi yöneten Facebook'un donanım araştırma laboratuarı 'Building 8'in yöneticisi Regina Dugan, şirketin bunu başarabilmek için hem donanım hem yazılım inşa ettiğini söyledi.

Proje için 60 bilim insanı ve akademisyen alındı. Regina Dugan'a göre, projenin amacı rasgele düşüncelerimizi deşifre etmek değil:

"Hepimizin bir sürü düşüncesi var ve hangilerini paylaşacağınızı siz seçiyorsunuz. Biz işte bu düşüncelerin deşifre edilmesinden bahsediyoruz: Sesin hızı ve esnekliğine eş bir sessiz konuşma arayüzünden..."

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg de, kişisel sayfasından şu açıklamaları yaptı:

"Beyinlerimiz internetten saniyede dört HD film izleyebileceğimiz kadar büyük bir veriye sahip. Sorun, bilgiyi dışarı akıtmamız için en iyi yol olan konuşma, bilgiyi ancak 1980'li yıllardaki modemlerin verileri boyutunda dışarı iletebiliyor. Üzerinde çalıştığımız sistem, cep telefonunuzda mesaj yazma hızınınızın yaklaşık beş katı hızla ve doğrudan beyninizden yazmanızı sağlayacak."

Facebook ekibindeki geliştiriciler, aynı zamanda insanların derileri aracılığıyla duymalarını sağlamak için çalışmalar yürütüyor.

Sistem derideki baskı noktalarını kullanarak bilgiyi iletiyor.  Dugan, "Çok uzak değil, bir gün, ben Çince düşündüğümde onu anında İspanyolca olarak hissedebileceksiniz" diye açıkladı ve ekledi:

"Biraz korkutucu mu? Kesinlikle evet."

Facebook'un bahsettiği teknoloji halihazırda mümkün kılınanların çok ama çok ilerisinde.

Bugünün teknolojisiyle sofistike beyin kontrolünü sağlamak ancak bilgisayarın çipini beyine yerleştirmekle olabilir. Pazarda harici beyin-kontrol teknolojileri zaten mevcut ancak bunlar çok daha basit kalıyor.

Facebook'a göre, bu teknolojilere ulaşmak için beyin aktivitelerini saniyede yüzlerce kez ölçecek yeni ve müdahalesiz sensörler geliştirilmeli.