Kaçakçılar, şimdi de sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yarı fiyatına sigara satışına başladı.
Abone olMaliye Bakanlığı'nın kaçak ve sahte sigaraya karşı başlattığı topyekun operasyonlarla cadde ve sokaklarda sıkışan kaçak sigara tüccarları pazarlama işini sanal aleme taşıdı. Sigara kaçakçıları özellikle sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta pazar kurdu.
Sigara kaçakçıları, paketi 4-5 lira olan sigaraları Facebook'taki sayfa üzerinden 2 liradan satıyor. Adeta bir forum alanı olarak kullanılan Facebook'ta sigara alıcısı ve satıcısı internetten pazarlık bile yapıyor. Satıcı elindeki malın fiyatını ve teslim şartlarını belirtiyor, alıcılar da hesap numaralarına parayı gönderip teslimatı bekliyor. Sigara markası ismiyle açılan ve bin 300 kişinin beğendiği bir Facebook sayfasındaki 'Her ile kargoyla, teslimat yapılır', 'Acil şu marka 20 karton sigaraya ihtiyaç var' gibi mesajlar dikkat çekiyor.
Sayfadaki yazışmalara göre polis de kaçakçıları yakın tabibe aldı. Çünkü satıcılar Facebook'taki mesajlarında 'Verilen her siparişe aldanmayın, yarısı polis çıkıyor' diye diğer kaçakçıları da uyarıyor.
EMNİYET BİRİMLERİNDEN SIKI TAKİP
Sigara fiyatlarının artmasıyla birlikte kaçak sigara oranında artışın yaşandığını belirten uzmanlar son dönemde kaçak sigara işinin özellikle internet üzerinden yapılmaya başlandığını belirtiyor.
Star'ın haberine göre; uzmanlar, Türkiye'deki kaçak sigara oranının yüzde 20'ye kadar ulaştığını belirtti:
"Ülkemizde bu oranın 2009 yılında yüzde 5 olduğu tahmin ediliyordu. Şu anda her 5 sigaradan birinin kaçak olduğu görülüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın hazırladığı rapora göre, 2008 ve 2009 yılında emniyet ekipleri yaklaşık 10 milyon paket kaçak sigara yakalarken, 2010 yılında bu miktar 43.5 milyon pakete ulaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü dışında 2010 yılında Jandarma birimlerince de 30 milyon paket ve gümrük birimlerince de 2.5 milyon paket kaçak sigara yakalandığı belirtilmektedir."
ÇÖPTEN ÇIKAN HER 5 PAKETİN BİRİ KAÇAK YA DA SAHTE
Tütün Sanayicileri Derneği de geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada hükümetin kararlılıkla sürdürdüğü kaçak sigara ile mücadelenin çok önemli ve verimli olduğunu belirterek ani ve yüksek vergi artışlarının ise kaçak sigara ticaretini daha yukarılara çıkardığını söylemişti.
Philip Morris/Sabancı, Japan Tobacco International, British American Tobacco Tütün Mamulleri ile Imperial Tobacco şirketlerinin oluşturduğu dernek verilerine göre "Çöplerden yapılan boş paket araştırmaları ve şirket elemanlarının yaptığı denetimlere göre Türkiye'de çöpten çıkan her boş 5 paketten birisi kaçak ya da sahtedir" denildi.
YASAL SATIŞ ADEDİ DÜŞTÜ
Tütün sektörünün devletin toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 8'ini karşıladığını belirten dernek yetkilileri "2009 yılında yasal sigara satışları 108 milyar adet olarak gerçekleşti. 2009 yılı sonundaki vergi artışı sonrasında ise yasal pazar 2010 yılında 93 milyar adet sigaraya düştü. Ancak bu düşüşü sigara tüketiminde bir düşüş olarak yorumlamak oldukça yanıltıcıdır. 2009 yılında yüzde 5 seviyelerinde bulunan kaçak sigara oranı 2010 yılından bu yana yüzde 20 seviyelerindedir. Başka bir deyişle yasadışı yollarla 15 milyarın üzerinde sigara satışı gerçekleşmiştir. Yani yasal pazardaki azalmanın ana sebebi kaçak sigara ticaretindeki artıştır" dedi.