Her işini online çözenler bu haberi mutlaka okusun. Kuruldan uyarılar var: 1. İnternet cafede bankacılık işlemi yapmayın...
Abone olFlaş... Flaş... Flaş... Online yaşayayanların dikkatine... Adımızı, şanımızı, adresimizi, şifrelerimizi sayıp döktüğümüz internet dünyası aldı başını gidiyor... Gidiyor gitmesine de bakın bu dünyada neler olup bitiyor?Yaşamımızı kolaylaştıran internette rakamlar hayret verici...
İnternet bankacılığı üzerinden bu yılın ilk üç ayında yapılan para transferi 140,7 milyar lirayı aştı. Bankacılık işlemlerini elektronik ortamdan gerçekleştiren müşteri sayısı ise 11 milyonu geçti. Tabii bu rakamların sanal hırsızların iştahını kabarttığını da hemen belirtelim. Hal böyle olunca Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu'ndan özellikle MSN ve Facebook gibi paylaşım siteleriyle ilgili önemli bir uyarı geldi. Hemen kulak verelim:
Kurul Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş, "İnternet ortamında verilen hangi bilgilerin nasıl kullanılacağını söylesem insanlar siteyi açmaz. Vatandaşların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu sayede bankacılık bilgilerine bile ulaşılabiliyor. Toplanacak bilgilerle hesaplar boşaltılabilir" diyor.
Söz konusu internet ortamlarına, kişilerin her türlü özel bilgilerini yazdıklarına işaret eden Menteş, sanal hırsızların bu bilgilerden yola çıkarak şahsın bankacılık bilgilerine de kolayca ulaşabileceğini vurguluyor. Menteş, şu uyarılarda bulunuyor:
- Hiçbir zaman kimlik bilgilerini ikinci bir kişi ile paylaşmayın.
- 'Kullanım süreniz dolmuştur, bilgilerinizi yenileyin' gibi sahte mesajlarla bilgilerinizi elde etmeye kalkanlar olabilir, itibar etmeyin.
- Bankalar bile sizin bilgilerinizi kendi sitesinde internet üzerinde düzeltmenize izin vermezken bir mesaj sonucunda bilgilerinizi düzeltmeye çalışmanız doğru değil.
- Facebook, MSN ve chat ortamlarında kişisel bilgilerinizi kesinlikle kullanmayın.
- İnternet cafelerde kesinlikle bankacılık işlemi yapmayın.
- Elektronik bankacılığının güvenilir olabilmesinin en önemli şartı internet ortamında 'iz bırakmamak'.
- Bilmediğiniz bir internet ortamında işlem yaptığınız sırada hangi bilgilerinizi izliyorlar, izlemiyorlar farkında olamazsınız.
- Unutmayın ki sanal korsanlar, banka hesaplarını boşaltmak için daha çok şu bilgileri çalıyor: Kredi, Debit/ATM kart numaraları, şifreler ve parolalar, hesap numaraları, internet bankacılığına girişte kullanılan kullanıcı kodu ve şifreleri...