BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 2.967,53
HABER /  EKONOMİ

Facebook yoksa satış da yok!

22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan internette filtreleme uygulamasının erken denemesi başarısızlıkla sonuçlandı.

Abone ol

22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan internette filtreleme uygulamasının erken denemesi başarısızlıkla sonuçlandı. 2009 yılında Türk Telekom bünyesinde faaliyete geçirilen Nette Çocuk Var paketi istenen satış rakamlarını yakalayamadı. Nedeni ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın Facebook dahil sosyal paylaşım ağlarına dahi bağlantıyı uygun görmemesi.

Ebeveynlerin endişleri çerçevesinde oluşturdukları internet paketi Nette Çocuk Var paketinin yeterli ilgiyi görmediğini söyleyen TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın kriterlerini esas alarak oluşturmuştuk. Ama Facebook bile kapalıydı. Böyle olunca biz de beklediğiniz satış rakamlarına ulaşamadık" dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN ÇERÇEVEYİ GENİŞLETTİK

Yılmaz, satış rakamlarını arttırmayı ise programı biraz genişletmekte bulduklarını söyledi.

"MEB'in çerçevesinden biraz dışarı çıkalım, dedik. Sonuçta gençler Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde oldukça fazla zaman geçiriyor. Teknik çalışmasını ve güncellemeyi yaptık. Şimdi Nette Çocuk Var paketinde Facebook'a girilebiliyor" dedi. GİP'te hangi pakette hangi seteler girilebileceği ile ilgili kendilerine ulaştırılan resmi bir yazının henüz olmadığını da belirten Yılmaz, "BTK'nın kararlarını yerine getirmekle yükümlüyüz. Sonuçta, filtrelemele servis sağlayıca değil, BTK bünyesinde yapılacak.

GÜVENLİK İÇİN YAPILDI AMA...

Güvenli internet kapsamında yapıtğımız bir çalışmaydı. Ancak ürün istenilen satış adetlerine ulaşamadı. MEB, çocuklar internette şu sitelere girebilsin, şunlara giremesin diye bir düzenleme yapmıştı. Biz de bu kriterleri esas alarak Nette Çocuk Var'ı oluşturduk. Ama MEB'in kriterlerine göre Facebook bile kapalıydı."

FİLTRE TRAFİĞİ NASIL ETKİLER

6 milyonu aşan TTNET ADSL müşterilerinin günlük oluşturduğu internet trafiğinin 3.2 milyon GB'ı aştığı bilgisini veren Yılmaz, filtrelemenin trafik rakamlarını nasıl etkileyeceği sorusuna şu yanıtı verdi.

"Sadece Youtube trafiği bunun yüzde 7.8'ini oluşturuyor. Bir yılını dolduran Tivibu'nun yarattığı trafik ise yüzde 3'ü geçti. Abone başına aylık kullanım ortalamamız da 15 GB'yi aştı. Filtreleme trafiğini nasıl etkiler? Bunu zaman gösterecek. 3 ay sonra bakarız, trafikle ilgili rakamlar ne oldu diye... Sonuçta, internette özgürlük geniş bir kavran. İlave seçeneklerin olması bence iya ama bu alanda servis sağlayıcıların yatırımları var."

22.00-24.00 ARASI İNTERNET TAVAN YAPIYOR

TTNET'in 45 ayrı noktadan izlediği verilere göre, Türkiye çapında günlük en yoğun internet kullanımı saatı gece 22.00 ile 24.00 arasında kullanılıyor.