Kurtuluş Savaşı sonrası mübadelede Yunanistan’a taşınan Rumların torunları Facebook sayesinde buluştu
Abone olSamsun'un Vezirköprü ilçesinde, Kurtuluş Savaşı sonrası mübadelede Yunanistan’a taşınan Rumların torunları, facebook vesilesiyle dedelerinin topraklarını ziyaret etti.
Kurtuluş Savaşı öncesi Vezirköprü’nün Aydoğdu köyünde yaşayan, mübadele döneminde Yunanistan’a göçen Rumlar'dan olan Kaputzitis ailesinin torunlarından Giannis Kaputzitis, dedelerinin yaşadığı Vezirköprü’nün Aydoğdu köyünü internette araştırırken köy sakinlerinden Fazıl Bayri’nin facebook'a yüklediği resimlerde vefat etmiş olan amcasını gördü.
Bayri ile irtibata geçen Kaputzitis, dedelerinin köyünü ziyaret etmeye karar verdi. Amcasının daha önce köyü ziyaret ettiğini, bu fotoğrafın da o dönemlerde çekildiğini öğrenen Giannis Kaputzitis, dedelerinin yaşadığı köyün halen ayakta olduğunu öğrenince soluğu Vezirköprü’de aldı. Fazıl Bayri tarafından karşılanan Giannis Kaputzitis(50), Pericles Kelidis (45) ve Alex Çorbacıdis'den (65) oluşan grup Aydoğdu, Tatarkale, Şerifali ve Kületek köylerini gezdi. Vezirköprü’de kalan akrabalarının torunlarını da bulan grup, "Daha güzeli olamazdı, kendimizi köyümüzde hissettik. İlk gelişimiz zor oldu, ama öğrendik, artık gerisi kolay, sık sık gelmek istiyoruz." dedi. Grup üyelerinden Giannis Kaputzitis “Dedemin evinin olduğu yeri bulduk. Tabi bakımsızlıktan tahrip olmuş, fakat yük taşı duruyordu. Çok etkilendim. Dedem Aydoğdu köyünün ilk muhtarı olan, Kapusuz Efendi idi. Onun yaptırdığı ve halen ayakta olan çeşmeyi buldum. Özellikle annem için Vezirköprü haritası ve yaşadığı evden bir taş aldım. Annem için en güzel hediye olacağından kuşkum yok.” şeklinde konuştu. Alex Çorbacıdıs de duygularını şu sözlerle ifade etti: “Ben daha önce birkaç kez gelmiştim. Dedemin, Bafra’nın Ağcaalan köyündeki evini ve su değirmenini buldum. Su değirmeninde bir miktar un öğüterek anneme götürdüm. Yüzünde sevinç ve hasreti gördükçe bu toprakları artık sürekli ziyaret etmem gerektiğini anladım. Yaşadığımız duygular tarif edilemez güzellikte.”
Grup üyelerinden Pericles Kelidis gayet düzgün Türkçe konuşmalarının sebebini ise şöyle açıkladı: “Dedelerimiz taşınınca yine birlikte bir köy oluşturmuşlar ve hayatları boyunca da Türkçe konuşmaya devam etmişler. Hatta büyüklerimiz bize önce Türkçeyi sonra Rumcayı öğrettiler.” Grubu gezdiren tarih öğretmeni Fazıl Bayri “Gezi sırasında sürekli Türkçe müzik dinlediler. Özellikle İbrahim Tatlıses'e ve Türk asıllı Yunanlı sanatçı Dilek Koç'a hayranlar. Türkçeleri gayet düzgün. Böyle olunca da gezi boyunca iletişimde hiç zorluk yaşamadık. Bizleri ısrarla Yunanistan’a bekliyorlar. Biz misafirlerimize Anadolu'nun sıcaklığını yaşatmaya çalışırken, aynı sıcaklığı misafirlerimizden görmemiz, bizleri oldukça mutlu etti.” şeklinde konuştu. Pazartesi gününe kadar Trabzon, Amasya ve Samsun’un Bafra ilçesini gezecek olan ekip, pazartesi günü tekrar ülkelerine dönecek.