Hayatımız telvizyon başında geçiyor. Özellikle de diziler toplumu çok etkiliyor. Bu yönde çarpıcı bir araştırma var.
Abone olEn beğenilen kadın karakter sıralamasında Bihter, erkekler kategorisinde ise Ezel ilk sırada yer alıyor.. Polat Alemdar'ın Ezel'in gerisinde kalması ilginç bulundu..
Zaman Gazetesi Yazarı Günseli Özen Ocakoğlu, " başlıklı bir yazı kaleme aldı.
(...)Dizi meraklısı değilim. Ancak etrafımda dizi izleyenlerin sayısı katlanarak artmaya başlayınca bu işte bir iş var diyerek Dataprofil'den ekrandaki tüm dizilere ilişkin bir durum araştırması yapmasını istedim: Araştırmaya 3.403 kişi katıldı. Sorulara 15-65 yaş aralığından ama en çok 19-34 yaş aralığındakilerden cevap geldi. Büyük bölümü yerli dizi izlerken, yüzde 40'tan fazlası da 3-4 diziyi takip ediyordu. Demek ki, biz toplumca dizikolik olmuş, televizyon karşısına da mıhlanmışız.
Neden izliyorsunuz sorusuna 'televizyonda izleyecek daha iyi bir alternatif yok' diyenler (%36) ilk sıra. 'Sevdiğim oyuncular için' (%25) diyenler ardından geliyor. En çok Kanal D'nin dizilerinin beğenildiğini yüzde 53'ü aşan orandan anlamak mümkün. Show ve Star ardından geliyor. Demek ki Kanal D, 'dizileri en çok senaryolarına göre izlemeyi seçiyorum' diyenlerin söylemini dikkate almıştı. Peki, ne tür senaryolar izleniyor dersek; en çok izlenen dizilere baktığımızda insanlık hallerinin tamamını bir dizide hatta bir karakterde görmek mümkün. Ezel'de de, Polat'ta da baskın duygu intikam, yanı sıra aşk, nefret ve bir o kadar da sevgi, aldatılmışlık ama diğer yandan da bir o kadar kader birlikteliği var. Sadece her birinin söyleme biçimi ve tonu değişik. Velhasıl karmakarışık bir duygular ve ilişkiler yumağı.
En çok izlenenler listesi ise sırasıyla Ezel, Geniş Aile, Kurtlar Vadisi Pusu ve Aşk-ı Memnu olarak devam ederken en beğenilen erkek karakter Ezel/Kenan İmirzalıoğlu (%33,4), Polat/Necati Şaşmaz (%16,7) ve Cevahir/Ufuk Özkan (%15,2).
Demek ki halkımız adam gibi adamları seviyor. Mert ve sert, acımasız ama gerektiğinde merhametli. Beğenilen karakterler arasında yakışıklılığı ile tüm listeleri altüst eden Kıvanç Tatlıtuğ'un canlandırdığı Behlül yok. Demek ki 'güzellik geçicidir' diyenlerin çağındayız.
En beğenilen kadın karakterler Bihter/Beren Saat (%19,5), Güllü/Özgü Namal (%15,7) ve Şükufe/Zuhal Topal (%15,6). Demek ki sorulara cevap verenler kadın karakterlerin seçiminde daha objektif olabilmiş ve oyuncunun oyun gücüne paye vermiş. 'Hangi erkek karakterin yerinde olmak istersiniz?' sorusuna Türk erkeği yüzde 30 ile hiçbirinin yerinde olmak istemediğini söylemiş. Ancak Ezel olmak isteyenlerin oranı diğerlerinden daha fazla yüzde 19,9. Polat diyenler ise yüzde 11,9. Behlül'ün oranı ise epey gerilerde yüzde 7,2. Filmde kötü adamı canlandıran aktörü yolda çevirip dövme zamanı çoktan geçmiş ve ne mutlu ki kendimiz gibi olmayı da sevmeye başlamışız.
Diziyi aileleriyle birlikte izleyenler çoğunlukta (%63) iken kaçırdığı dizinin tekrarını bekleyenler varsa da internetten bulup izleyenlerin sayısı epey fazla (%50,2). Demek kriz aile halkını bir arada oturtmayı başarmış. İnternetin bir mecra olarak gelişimine de dikkat edelim, çok hızlı büyüyor. Ve demek ki hayatımıza, gerçek üstü sahneleriyle yabancı dizilerin yanı sıra bizden halleri anlatan Türk dizileri de girdi. Madem diziler bu kadar çok izleniyor ve etkili, o zaman senaryodan oyuncusuna kadar herkesin iyi oyun çıkarıyor olmasının ötesinde özellikle gençler için rol model olarak da sorumlulukları var demektir.