BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,27
ALTIN 3.063,64
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ezber bozan bir kitap

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Prestij Kitap yayımcılığında önemli bir kitap daha okur ile buluşuyor…

Abone ol

Türk Kitap Medeniyeti adlı eser, Türk kitap tarihi, kültürü ve sanatı hakkında alanında uzman araştırmacılara ait yazılardan ve sanatçılarla yapılan söyleşilerden oluşmaktadır.

Türk Kitap Medeniyeti, alanında “ezber” bozan bir kitap… Türkler ve Çinliler Miladi VIII. yüzyılda baskı tekniği kullanarak kitap çoğaltmışlardır. Çinliler Çincenin karakteri gereği sayfaları yekpare kalıp olarak dökmüşler, buna karşılık Türkler döktükleri harflerle raylar üzerinde bir tür dizgi tekniği kullanarak kitap basmışlardır.

Bugün bağımsız bir sanat olan minyatür, bu baskı tekniğini uygulayan Uygur Türklerinin kitap süsleme sanatıydı. Aynı şekilde yine Orta Asya kökenli olan ebru sanatı da aslında kitap ciltlerinde kullanmak üzere yapılıyordu.

Osmanlılarda uzun süre matbaa kullanılmamasının nedeni, hattatların maddi sıkıntıya düşmesini engellemekti. Nitekim İtalya ve Avusturya’da Arap harfli matbaalar vardı, bu matbaalarda basılan ders kitapları gümrük vergisi de kaldırılarak ülkeye sokulmuş, ancak Beyazıt’ta dolaşan medrese öğrencileri yine de yazma eserleri tercih etmiştir…

Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayımlanan eser ilk olarak, Türkiye’nin onur konuğu olduğu 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nda meraklıların ilgisine sunuldu. Türk Kitap Medeniyeti, Türkiye’de okur ile buluşuyor...

Türk Kitap Medeniyeti, Türklerin kitapla olan macerasına ışık tutuyor.