BIST 9.976
DOLAR 34,00
EURO 38,06
ALTIN 2.830,69
HABER /  GÜNCEL

Eyvah! Otomotiv geri vitese aldı

İhracat rakamlarının açıklanmasının ardından en kötü haber otomotiv sektöründen geldi.

Abone ol

Türkiye'nin tekstilden sonraki en büyük büyüme dinamiği özelliğini eline alan otomotiv sektörü, iç piyasadaki durgunluğun ardından bir darbe de ihracat pazarlarından aldı. Krizden kıvranan Avrupa'nın en önemli otomotiv tedarikçilerinden biri olan Türk otomotiv sanayiinin geri vitese alması, ihracatın geleceğiyle ilgili endişeleri de tekrar gün yüzüne çıkardı.

Ekonominin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün ihracatı, yılbaşından bu yana aylık bazda ilk kez haziranda eksiye dönerken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 oranında geriledi.

Sektör, buna rağmen yılın ilk yarısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,7'lik artış ve 8 milyar 232 milyon dolar ihracat ile kapattı.

AA muhabirinin Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) kayıtlarından derlediği bilgiye göre, ocak-haziran döneminde, ihracat kalemleri arasında 3 milyar 333 milyon dolar ile binek otomobiller ilk sırada yer aldı.

Bunu, otomotiv yan sanayi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi. En fazla ihracat artışı, eşya taşımaya mahsus motorlu motorlu taşıtlarda gerçekleşirken, en fazla düşüş demir yolu taşıtlarında gerçekleşti.

Ocak-haziran döneminde, yüzde 19,7 oranında artarak 8 milyar 232 milyon 73 bin doları bulan ihracat, geçen yılın aynı döneminde 6 milyar 879 milyon 109 bin dolarda kalmıştı.

AYLIK BAZDA İLK KEZ EKSİ İHRACAT
Ocakta yüzde 44,1, şubatta yüzde 39,6, martta yüzde 38,1, nisanda yüzde 20,6 ve mayısta yüzde 4,4 oranında ihracat artışı kaydeden sektör, haziran ayında ise yılbaşından bu yana aylık bazda ilk kez eksiye döndü.

Haziran ayında yüzde 11,7'lik düşüşle 1 milyar 287 milyon 466 bin dolar olan ihracat, geçen yılın aynı ayında 1 milyar 458 milyon 425 bin doları bulmuştu.

Sektör, bu dönemde, 11 serbest bölgenin yanı sıra 155 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Yoğun olarak Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, Fransa, 1 milyar 413 milyon 778 bin dolar ile ilk sırada yer aldı.

Bu ülkeyi İtalya, Almanya, İngiltere ve İspanya izledi. Sektör bu dönemde, Hollanda Antilleri, Ruanda, Togo, Aruba, Kongo, El Salvador, Faroe Adaları, Cayman Adaları, İngiliz Hint Okyanusu Topluluğu ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne ilk kez ihracat gerçekleştirdi.