BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,49
ALTIN 3.025,37
HABER /  EKONOMİ

Eylül ayı enflasyonu için ne dediler?

Yükseliş trendine giren Eylül ayına ait enflasyon verilerini, analist ve ekonomistler değerlendirdi.

Abone ol

İntegral Menkul Değerler Analisti Ozan Batu enflasyonun son 5 aydır yatay seyrettiğini fakat geçtiğimiz yıl olduğu gibi yılın son iki ayında sert yükselişin tekrar görülebileceğini belirtti.

TUİK'in bugün açıkladığı eylül ayı enflasyon verilerini değerlendiren Batu, geçtiğimiz haftalarda bütçe açığına finansman yaratılması için akaryakıt ve alkollü içeceklere gelen ÖTV zamlarının Eylül ayı enflasyon oranının artmasında payı olduğunu belirtti.

Akaryakıt maliyetinin artmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda tarımsal üretim maliyetlerini de kademeli olarak artırabileceğini ifade eden Batu ''TÜFE'yi yıllık bazda ele aldığımızda son 5 aydır yüzde 8,28 ile yüzde 9,19 aralığında yatay bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Fakat geçtiğimiz yıl son 2 ayda TÜFE'de görülen sert yükseliş tekrar ön plana çıkabilir'' dedi.

Batu sözlerine şöyle devam etti:

''Önümüzdeki ay gıda fiyatları önderliğinde TÜFE'de artış gerçekleşebilir. Başta tarım olmak üzere imalat sektöründeki girdi fiyatlarının artması dolaylı olarak da üretici maliyetlerini yükselterek aşırı artan mal fiyatlarının karşısında alım gücü düşen halkın talebini kısabilir.''

SINIRLI İYİLEŞME

T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil, tüketici enflasyonuna endeksteki payı dolayısıyla gıda ve alkolsüz içecekler kalemindeki artışın en büyük katkıyı yaptığını ifade etti.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Fertekligil, çeşitli mal ve hizmetler ile ulaştırma sektöründe fiyatların hızlı bir artış gösterdiğini, lokanta ve oteller ve konut sektörlerinin de fiyatları yukarı yönlü etkilediğini söyledi.

Gerileyen giyim ve ayakkabı ile sürpriz biçimde azalan eğitim fiyatlarının ise enflasyondaki yükselmenin daha sınırlı kalmasının etkenlerinden olduğunu ifade eden Fertekligil, eğitim fiyatlarında ekim ayında yukarı yönlü bir artışın gerçekleşmesinin muhtemel olacağını kaydetti.

Eylül ayı tüketici enflasyon verilerine ilişkin ilk izlenimlerinin eylül ayı sonunda yapılan bazı vergi artış ve zamların etkisinin tam olarak hissedilmemiş olduğu ve çıkan sonucun beklentilerin biraz altında olduğuna dikkati çeken Fertekligil, şu değerlendirmede bulundu:

 ''Özellikle alkollü içeceklerde bu durum ortaya çıkmakta. Bu da oldukça olumlu. Ancak bu zamlar ile Ekim ayı başından yapılan doğalgaz ve elektrik zamlarının etkisinin daha çok ekim ayında ortaya çıkacağını ve son çeyrekte devam edeceğini düşünüyorum. Merkez Bankası'ndan gelen bilgiler yapılan hesaplamalara enerji zamlarının katıldığı ve bankanın enflasyon konusunda fazla endişe taşımadığı yönünde. Yine de ekim ayından itibaren fiyatların aylık bazda daha hızlı yükseldiğini görebileceğiz. Ancak geçen yılın baz etkisi dolayısıyla enflasyonda yıl sonu itibariyle geçen yıla göre sınırlı bir iyileşme olabilecek.''